Skinka med Päronkeso till Brunch

Lätt sommarfrukost

Oftast äter jag olika varianter på ägg och bacon eller falukorv till brunch. Eller olika typer av omelett.

Kliver upp tidigt och börjar alltid dagen med en kanna Mollberg’s och Norsk Geitost .

Tidigare åt jag oftast Gudbrandsdalsost, som är en mesost med blandning av ko och getmjölk, men nu har jag gått över till den starkare Geitosten. Antingen med ost och smör eller till varmrökt Sidfläsk.

Det är en riktig njutning, den smakkombinationen. Även om den kan låta lite konstig, för en som inte är född i en liten skogsby nära gränsen till Norge.

Där i norra Dalarnas fjällvärld, är det en riktigt gammal tradition att koka getmese och äta med rökt eller rimmat fläsk.

Här hittar Du mitt recept på Kolbotten med Messmörduppa, om Du vill testa att göra riktigt gammaldags skogshuggarmat.

I år dröjer det ett tag innan jag firar semester i stugan i min hemby. Har lånat ut den i juli, till min Kusin från Tyskland och hans stora familj.

Istället blir det nu en tur till i stugan i Sörmland igen. Det är bra att ha olika favoritställen för sommarsemestern. Ska bli riktigt skönt med sol, bad och värme en vecka.

Päronkeso

1 dl Keso

1 Gråpäron

2 msk Crème Fraiche

1 msk Majonnäs

2 msk finhackad Citronmeliss

1 msk finhackad Persilja

Lite pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skala och skär päronet i små tärningar. Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke.

Rör ner de finhackade örterna och smaksätt. Blanda försiktigt ner pärontärningarna.

Servera med några skivor kokt Italiensk Skinka och ett kokt Ekologiskt Ägg. Då har Du en riktigt fin söndagsbrunch, som mättar länge.

Eller packa i en korg och ta med ut på en Picknick, det här är perfekt utflyktsmat.

Prosciutto Cotto,  av märket Delizie, är den godaste kokta skinka jag smakat på länge. Inte ofta jag köper sån här, men den var verkligen värd det rätt höga priset.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/05/skinka-med-paronkeso-till-brunch/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det ser gott ut som vanligt Birgitta 🙂 Den där skinkan såg väldigt god ut.
    Hoppas att du får en fin tripp till Sörmland.

    • Tack, Veronica. Ja den är riktigt läcker. Har riktigt sköna dagar här i gnesta, badat flera gånger 🙂

  2. Hej igen Birgitta, det var nästan bra att det blev
    lite mulet idag, då jag behövde stryka en massa kläder.Fast det var varmt ändå. En fråga:var köper
    du Prosciutto skinkan?

    Simma lungt.
    Elin U

    • Hej igen, Elin. Ja, vi fick gjort lite inomhus också, och så var det ju bra för alla växter. Men idag är det härligt igen. Skinkan köpte jag på Konsum, den finns här i Gnesta också, såg jag. En mycket bra Konsumbutik här, en av de bästa jag handlat på 🙂

  3. Hej Birgitta.
    Päronkeso var riktigt smarrigt.
    Äkta norsk getost är gott,gott. Den man köper på
    fjellgårdarna är absolut bäst, men inte så lätt att
    få tag på till vardags i Sverige.
    Hoppas du får det trevligt hos os i Sörmland.

    Må bäst.
    Elin U.

    • Hej Elin, kul att du testat och tyckte om den 🙂
      Visst är det så att fäbodarnas geitost är godast, är själv uppvuxen med sån. Det var härligt att åka upp på fäbodarna i fjälltrakterna därhemma och köpa sån. I Jämtland har vi många som håller kvar i den här gamla traditionen, så det är lätt att få tag i getmese här. Nyttigt och otroligt gott.
      Njuter av ditt vackra Sörmland, även om det är lite gråmulet idag. Badat ändå i Klämmingen, 21 grader i vattnet 🙂

  4. Paronkeso ar nagot helt nytt for mig, later riktigt gott. Skriver upp receptet och ska se till att fixa det sa fort dieten ar fixad har:)
    Ha en underbar vecka! Kramar,
    Nena

    • Hej Nena. Det var nytt för mig med, blev riktigt bra 😉 Ha så skönt du med.

  5. Jag blev tipsad av Nicklas på träningslära att besöka din blogg. Han sa att du gjorde underbar mat och jag får ta och hålla med på den punkten! =)

    • Hej Forgman, Välkommen in i mitt kök. Vad roligt att höra att jag blir rekommenderad där ute. Nicklas skriver mycket bra och insatt om det här med mat och hälsa, så det känns extra kul att det var han som visade dig hit 😉 Kul att ni båda gillar min mat.

  6. Birgitta! Perfekt litet lättare mat för sommarvärmen!!! Just vad man behöver just nu, temperaturen var uppe i +30C igår. Tack för att du tagit dig tid att leta igenom dina recept ang mat som är perfekt att förvara i frysen, ta med på picnic etc.etc. Mycket, mycket bra recept. Ha en trevlig semester i Sörmland!

    • Tack Ingmarie, vad roligt att du gillade svaret på din kommentar om mat för frysen. Hoppas du har det skönt i värmen, det har vi här i Gnesta. Just njutit en Picknick vid sjön. Ölkorv, ostsallad och aioli. Riktigt bra i vämen det med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: