Sommarkaféer kring Storsjön

Fikautflykter och receptskrivning

Istället för ett vanligt inlägg med recept, får du istället lite turisttips idag. Den här veckan har jag nämligen fullt upp med receptskrivande, matlagning och fotografering inför min debut i boksammanhang.

Jag kommer att bidra med 10 recept till Anna Hallén’s bok, Energibarn – Våra älskade skitungar. En välbehövlig bok om barn med neuropsykiatriska funktionshinder.

Jag kommer inte att ha recepten till boken med här på bloggen, utan Du får vänta med att se dem tills Anna’s bok kommer i höst.

Jag har också debut i papperstidningsvärlden snart, kommer att skriva om mat i 100% Östersund med början i augusti.

Skriver ju sen tidigare på Pralin i Dalarnas Tidningar, i deras nätupplaga. Så det blir en hel del skrivande framöver, känns riktigt kul att jag börjar få snurr på mina recept.

Det går så bra, så igår var jag iväg till Skattemyndigheten och registrerade mitt livs första firma, Höglund’s Kök. Spännande, får se hur det utvecklas. Kanske det blir en egen kokbok framöver.

Nu har värmen kommit på allvar även hit till Jämtland, då börjar säsongen för alla Sommarkaféer. Om Du tänkt åka till Jämtland på semestern, eller om Du redan bor här så finns mycket fina ställen att upptäcka.

Jag skrev om JämtTina’s Havtornskafé häromdagen, det var många som blev intresserade av hennes goda bakverk och produkter av havtorn. Ett kafé jag absolut återvänder till i sommar.

Gamla Lanthandeln i Krokom förtjänar också att nämnas igen, det ligger inte heller långt från Östersund. Här blir det också fler besök, en fantastisk miljö både ute i trädgården och inne i lanthandelsmuséet.

Idag vill jag tipsa om två andra favoriter, för på sommaren är det ju härligt att åka ut en sväng och ta en fika. Det finns mängder av bra ställen, att stanna till vid och njuta av en kopp gott kaffe.

Kafékulturen här i Östersund har alltid varit stor, långt innan det blev modernt med latte i glas. Vi har flera fina gamla konditorier inne i stan, men så här års är det sommarkaféerna som lockar mest.

Det första av mina tips ligger på Frösön, EFS Kafé och Vandrarhem på Frösövallen. Det går knappt att tänka sig en vackrare utsikt till kaffet, med Storsjön och snöklädda fjäll i bakgrunden.

Frösövallen ligger inte så långt ifrån Wilhelm Peterson-Berger’s Sommarhagen och Frösö Kyrka, så det finns mycket kulturellt att titta på efter fikat.

Min andra favorit ligger på Rödön, Jordgubbskaféet. Jag skrev om det redan förra sommaren och det är ett av mina inlägg som jag haft flest sökningar på.

Så det är inte bara jag som tycker om Reda’s fina trädgård och kafé, där allt går i Jordgubbens tecken. Här kan Du se hur det såg ut bland blommor och jordgubbar i fjol.

De har också en stor självplocksodling av suveränt goda jordgubbar, som kommer sent på säsongen.

Ljusa nätter och bördig Rödöjord gör att de Jämtländska jordgubbarna blir extra goda, väl värda att vänta på.

Så passa på att göra utflykter i närområdet i sommar, Du har säkert också nåt fint sommarkafé inom räckhåll.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/30/sommarkafeer-kring-storsjon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Du är bara för bäst kära moster, fina bilder, godaste recepten, egen firma och allt bara löser sig, eller hur! Stor kram från Systerdotter och skrutt!

  • Hej Skrutten och Jessica. Vad snäll du är. Ja, på nåt sätt så börjar allt bara lösa sig till det bästa, känns så himla kul. Tänk att det kunde bli nåt av gamla Moster igen 😉 Trodde jag inte för några år sen, när jag linkade fram med käpp och stelkorsett och mängder av piller…
   Stor kram till lilla Familjen, ska bli roligt att se vad det blir för Skrutt.

 2. Ahh vad harligt det ser ut att vara, langtar efter lite svensk sommar!! Vill ta ett flyg nu…
  Kramar fran ett svettigt Italien…hihi!
  Nena

  • Det är verkligen vackert här på sommaren, Nena. Då är jag faktiskt helst på Svensk mark, lite väl varmt kring Medelhavet för mig 🙂

 3. God morgon Birgitta.
  Jag vet att det kommer en kokbok av dig en dag. Har
  helt sedan jag började läsa alla dina utmärkta recept
  sett att detta är kvalitet.Det gleder mig mycket att
  det rör sig framåt i ditt skrivande om mat,spännande
  att följa. Fantastiska bilder och trevlig beskrivning
  av kafeerna. Får verkligen lust att besöka dem.

  Må bäst.
  (idag blir det lasagne till bokcirkeln)
  Elin U

  • God morgon, Elin. Tack. Det är så roligt att ha dig som påhejare av mina kokboksplaner och recept, ska du veta. Hoppas du och dina vänner gillar lasagnen. Ha en fin dag 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: