Lasagne utan Gluten

Gammal favorit i ny tappning

Pasta var tidigare en av de rätter som oftast stod på mitt bord. Som Kock var jag inte så sugen på att laga mat hemma, men pasta med en sås gick alltid lätt att få till.

Lasagne blev det de gånger jag skulle lyxa till det riktigt. En rätt jag kan sakna ibland. Pasta saknar jag inte alls, det är så mycket godare med kokta eller stekta grönsaker till de olika såserna.

Eftersom jag sen i höstas äter helt glutenfritt, så funderade jag vad som kunde ersätta lasagneplattorna. Har testat att göra den med zucchini eller aubergine, men det blir inte riktigt samma sak. Då blir det mer som Moussaka.

Den här gången blev det ett experiment med förvällda vitkålsblad. Ostsåsen är ju förstås också glutenfri.

Eftersom vitkålen inte håller samman lasagnen som pastaplattorna, som sväller ordentligt av vätskan, så blev det bra med en kallrörd ostsås med ägg.

Vilken lycka, det smakade ju lasagne. Så nu är det bara att testa, vore kul att höra vad Du tycker om min nya variant.

Det här är en rätt som passar utmärkt att förbereda och frysa in portionsvis, för dagar när inte matlagningslusten infinner sig. Den här satsen gav 4  portioner.

Lasagne på Vitkål

200 gr Nötkött

50 gr rökt Skinka

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

10 Coktailtomater

1 röd Paprika

2 dl fint tärnad Aubergine

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

1 dl Vatten

2 msk Chilisås

1 tsk vardera av Timjan, Oregano och Korianderfrö

Havssalt och nymald Vitpeppar

10 förvällda Vitkålsblad

Ostsås

4 Ekologiska Ägg

1 dl Keso

1 dl Crème Fraiche

75 gr smulad Fetaost

1 dl fint tärnad Prästost

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär köttet i små tärningar, eller använd köttfärs. Bryn smör och olja lätt, tillsätt köttet och fräs några minuter under omrörning. Blanda ner aubergine som får steka med ett tag.

Rör sen i hackad skinka, lök, örter och vitlök. Låt fräsa med en stund utan att få så mycket färg.

Krydda, rör ner hackad paprika och delade tomater. Fräs ytterligare några minuter, häll så på vatten och chilisås. Låt puttra på svag värme i ca en halv timme.

Koka under tiden vitkålsbladen, brutna i mindre bitar, i saltat vatten i 10 minuter. Låt rinna av i durkslag.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen. Smörj en ugnsform och lägg ett lager vitkålsblad i botten.

Varva sen med köttsås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås. Lägg några delade coktailtomater runt om.

Grädda i 175° i 40 minuter. Låt svalna en stund i formen, så blir det lättare att skära lasagnen i fina bitar. Servera med Paprika, Sallad och Örter.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/29/lasagne-utan-gluten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] kommer over Birgitta sin glutenfri lasagne på bloggen hennes. Hennes oppskrift finner du her. Hun brukte kål som lasagneplater og det måtte prøves. Det ble kjempe […]

  2. […] Strimlad Zucchini passar riktigt bra istället för bandspaghetti. Vitkål fungerar fint istället för lasagneplattor till Glutenfri Lasagne. […]

  3. Aha, de skulle kokas. Ja där är förklaringen 🙂
    Att förvälla var något helt nytt begrepp för mig. Men då ska jag göra en nyttförsök i veckan, för lasagnen var verkligen jättegod! Tack för att du finns! Kram

    • Hej och Tack själv, Emma. Jag ändrade till koka från förvälla i receptet.
      Tack för att du sa till, det är nog många fler som inte vet vad förvälla är 😉
      Roligt att jag kan lära ut lite kökstermer och god matlagning 🙂

  4. Jag tyckte mkt om lasagnen. Dock fick jag inte rätt på vitkålen. Jag köpte vitkol och lade blad för blad i vatten o salt i 10 min, men det blev inte mkuja eller svälde? Hmm, vad gjorde jag fel?

    • Hej Emma och Välkommen till mitt kök. Nästa gång du gör lasagnen, så koka bladen i det saltade vattnet i 10 minuter, det är så de blir mjuka 😉 Jag ska kolla hur jag skrivit och ändra om det blivit galet. De ska alltså förvällas innan användning.

  5. Jag tycker nog du är först ändå… min var alldeles för vattnig för att kallas lasagne

    😉

    • Tack, vad snällt. Då får du ta och prova den här, den blev riktigt krämig 🙂

  6. Oj!

    Den här lät mycket godare än min!

    Jag har också vitkål i min lasagne. Men resten av din slår min med hästlängder juh…

    Tack så innerligt för framtida lasagnekvällar

    😀

    • Vad kul, då var du först med det receptet. Tyckte ju att jag var så smart som kom på det, och så var det redan påhittat… Är säker på att din variant också är jättegod 🙂

  7. Hej Birgitta!

    Jag är din största fan och har rekommenderat dig till vänner som vill ha goda LCHF recept! Du kan verkligen!

    MEN, jag tycker att recepten på sistone har innehållit väl många ingredienser. Jag har uppskattat dina goda matrecept som tex morotsstuvningen, enkel och rustik. Tex receptet ovan, varför 3 olika sorters ost? Jag som inte gillar laga mat men förtvivlat försöker, när jag läser receptet ovan så får jag ”pyspunka” och det blir bara att jag drömmer om det goda lasagnen, inte lagar.

    Nu tänker du säkert att jag kan ju förenkla receptet själv, men för en sådan som jag som måste laga mat (har familj)utan att gilla det och kämpar med mina matkunskaper (har ätit LCHF sedan 2007)så är det inte lätt att göra om ett sådant recept. Förlåt en okunnig, men jag kan helt enkelt inte. Jag efterlyser dina rustika recept med få ingredienser!

    Förbliver forfarande dock din trogna bloggläsare, vänliga hälsningar
    Camilla

    • Hej Camilla. Roligt att du är ett troget fan. Men för att tillfredsställa min egen smak, så blir det ibland recept med kanske lite många ingredienser. Och för att få användning av det jag har i kylen 😉 Jag skriver ju om den mat jag äter, rätt upp och ner. Vill heller inte upprepa mig för mycket, utan variera utbudet av rätter. Även om jag älskar falukorv, så blir det trist att skriva om den varje dag.
      Lasagne är ju inte en rätt som jag rekommenderar för den som inte gillar att laga mat överhuvudtaget, alldeles för många moment.
      Men jag ska tänka på dina ord och förenkla så mycket som möjligt 🙂

  8. Åååå det här receptet skulle jag också vilja prova. Tyvärr tål mina ungar inte vare sig ägg eller gluten…har du som är så otroligt kreativ möjligtvis någon lösning på det? Tusen tack för en inspirerande blogg!

    • Hej Cissi. Du kan ju prova att röra ihop riven ost, grädde och lite fiberhusk. Det sväller ju och gör att ostsåsen blir krämig i ugnen, då behövs inget mjöl eller ägg 🙂 Roligt att du gillar bloggen.

  9. Den här kommer jag verkligen att testa!

    Håller med dig, Lasagne saknar jag också. Inte annan pasta (fast jag åt pasta säkert 4 gånger i veckan förut) men just Lasagne…

    • Hej Veronica. Det var en riktig snilleblixt, det bara slog mig att vitkål kunde bli gott. Tur det dyker upp såna tankar ibland 🙂

  10. Kära Birgitta här kommer en jättekram från mig.
    Så glad jag blir över detta recept. Du kan tro jag
    har oxå saknat lasagne!! Du är en pärla för LCHF – are som vill äta sunt och gott.Sörmland niger och
    tackar.

    Må bäst.
    Elin U

    • Hej Elin, Vad roligt att du tyckte om min ”fusk”lasagen 😉 Med vitkål blir den ju både väldigt nyttig och billig dessutom. Ha så skönt i Sörmlandsvärmen.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: