Grillad Lammkotlett med Ädelostcrème

Äntligen Grillpremiär

Som jag har väntat på att det skulle bli grillväder i år. Köpte en liten gasolgrill förra året, eftersom det är förbud för kolgrill på min balkong.

Att grilla hör ju verkligen sommaren till, så jag har tittat ut och på yr.no varje dag för att se om blåst och kyla skulle ge med sig. Idag var det bara halvkallt.

Jag köpte tillsammans med en god Vän ett årslamm häromveckan. Det har växt upp på granngården till hennes stuga, så vi visste att det haft det riktigt bra.

Fick det grovstyckat på Ytterån’s Chark, så nu har jag 7 kilo fint lammkött att njuta av i sommar.

Den här gången blev det två kotletter, som fick marinera två dygn i pressad Citron, kallpressad Olivolja, torkad Timjan och Chiliflingor. Det blev väldigt gott och saftigt.

Till gjorde jag en ädeloströra, på en bit av osten Kung Karl Gustaf från Åsberget’s Gårdsmejeri. En riktigt krämig ädelost med angenäm styrka och sälta.

Vi har äntligen fått till ett torg med torghandel på lördagar, här i Östersund. Hoppas att många nu går dit och handlar av våra duktiga mathantverkare.

Ädelostcrème

1 dl Ädelost i bitar

2 msk Crème Fraiche

½ tsk vit Balsamvinäger

Några droppar Worcestersauce

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Mosa ädelosten med en gaffel med kryddor och såser. Låt stå en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag bakade några Romanticatomater till lammet. Delade dem på mitten och strödde över Timjan och Chiliflingor. Skivade Vitlök och la en på varje tomathalva. Flingsalt och några skivor Smör med osthyveln över.

Det fick stå i en ugnsfast form på grillen medan den värmdes upp. Drog den sen åt sidan så den hölls varm utan att bli bränd i botten.

En skiva Skärvången’s Halloumi, som jag också hittade på torghandeln, fick grilla med på slutet. En nyhet i årets sortiment, den har de lyckats mycket bra med. Frasig yta, lätt sälta och en härlig gnisslighet.

Ett halverat Gråpäron åkte också med på grillen. Det blev en mycket god kombination med ädeloströran.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/28/grillad-lammkotlett-med-adelostcreme/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Blev så sugen på lammkotletter efter att ha läst ovanstående. Dessutom hade jag en bit gorgonzola kvar sedan midsommarhelgen så jag tänkte testa gorgonzolacrème istället. Men närmaste mataffär hade inget lamm idag, varken kotletter, stek eller färs. Kanske lika bra det, priset för lammkotletter var 209 kronor/kilot sist……. Men jag bara älskar lamm.
    Ha det så bra!

    • Hoppas du kommer över nån fin lammbit snart, för gorgonzolacrème blir riktigt läckert till. Jag fick mina kotletter lite billigare då, det halva lammet kostade 60 kr kilot. Men då fick vi ju lite andra bitar med. Men gott är det, alltihop 🙂 Ha det bra, du med.

  2. Grillat ÄR gott! Ska snart på semester i Värmland och då ska det grillas 😉

    • Visst är det, Anna. En av sommarens stora höjdpunkter och njutningar. Ha en skön semester i vackra Värmland 🙂

  3. Det där såg minsann inte dumt ut, hoppas att ”grill-vädret” håller i sig nu så vi får njuta av solsken och varma vindar 🙂

    • Hej Veronica. Ja nu får sommaren se till att hålla sig här ett tag, vill grilla mycket i år 🙂

  4. Lamm är absolut en stor favorit. Det ser gudomligt
    gott ut.Herligt med sommar eller hur? Sörmland
    badar i sol och värme.
    Må så gott,Birgitta.

    Elin U

    • God morgon, Elin. Lamm är så gott, har lärt mig att uppskatta det under resorna till Medelhavet. Nu ha vi äntligen fått sommarvärme här med, kanske inte som i Sörmland och vid Medelhavet, men helt underbart för att vara Jämtland 😉
      Ha det så skönt i solen!

  5. Åhhhh Birgitta vad det ser gott ut! 🙂

    Önskar dig en fin dag och en bra vecka.

    • Tack, Sökaren. Det blev väldigt gott 🙂 Ha en skön vecka, du med.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: