JämtTina’s Havtorn

Orange läckerhet

Ett bär som blir mer och mer populärt att odla i vårt kalla klimat, lyser sen några år vackert i många trädgårdar. Det är Havtorn, en taggig buske som växer vilt på sina ställen längs våra kuster. Busken ger rikliga skördar med riktigt hälsosamma bär.

Här i Jämtland har flera börjat odla det syrliga bäret för förädling och försäljning av Juice, torkade Bär, Konfekt,  Havtornsolja och mängder av andra, läckra produkter.

Ett helsvenskt, närodlat, nyttigt ”superbär” som alternativ till Goji och Acai. De antioxidantrika bären som importeras från Amazonas och Asien, har alltså en släkting på betydligt närmare håll.

Den som lyckats bäst med att förädla havtornet är JämtTina, som har byggt upp en hel verksamhet kring bäret, på sin vackra gamla gård i Slandrom utanför Östersund. Odlingen är ekologisk.

Tina Lindberg har ett beredningskök på gården, där tillverkas mängder med olika produkter av det nyttiga bäret. Gården har ett mycket välbesökt kafé, som har öppet på söndagar under sommaren. Gårdsbutiken har öppet varje dag 15-18.

På söndagarna kommer massor av folk för att njuta av de konstfulla och smakrika havtornskreationerna. Ett stort växthus rymmer många platser, med mängder av blommor i Tina’s favoritfärg orange.

Vi valde att sitta ute i trädgården, så vi kunde lyssna på den brusande forsen som rinner förbi. I vanliga fall en bäck, men nu efter förra helgens regnande, nästan som ett vattenfall.

Till och med en LCHF-bakelse finns på menyn, en mörk Chokladmousse smaksatt med havtorn.  Den serverades i glas, med hackade valnötter som botten.

Mycket gott, en krämig, lite bitter choklad som bryts fint av det syrliga bäret.

Förstås helt glutenfri, det var verkligen roligt att det börjar dyka upp såna här goda alternativ, för oss som undviker mjöl.

Det är första gången jag har sett ett LCHF-alternativ på ett kafé. Förhoppningsvis en trend som sprider sig, nu när fler och fler får upp ögonen för lågkolhydratmat.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/26/jamttinas-havtorn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

 1. […] läsa om mitt besök på Tina’s Havtornscafé i somras, där jag till min glädje hittade en LCHF-bakelse. Butiken har öppet även på vintern, men Caféet öppnar först i […]

 2. UNDERBART att havtornsodlandet börjar sprida sig till Sverige. I Finland är havtorn mycket vanligare än här.
  (På sjuttiotalet sommarjobbade jag på ett fint hotell i Åbo – Runsala – och vår lyxigaste dessert var Havtornsparfait, den var himmelsk. I min hemstad (Gamlakarleby) var havtornslikör den viktigaste produkten i den lokala likörfabriken – är kanske fortfarande.

  I vår familj har vi tagit en ”snaps” med havtornsjuice till frukost i flera år. För fem, sex år sedan var min son extremt förstoppad när vi var i Finland. Min kusin som är sjuksköterska berättade då att hon ”räddat” sin dotter från liknande mardrömsförstoppning genom att ge henne 10-20 ml råsaft av havtorn varje morgon. Vi gjorde samma sak och sonens flera veckor långa kamp var slut efter ett par tre ”snapsar” (det var riktigt hemskt som han kämpade innan dess). Min kusin berättade att man ersatt en massa laxermedel på flera långvårdsavdelningar med havtornsråsaft och fått fantastiska resultat. Ska intervjua henne mera om saken i sommar när vi åker över igen.

  ”Vår” saft (från Weleda) härhemma i Sverige är bra men dyr – iofs hyfsat dryg, eftersom det är ganska små doser vi tar – men det känns riktigt hoppfullt att det nu kommer att bli flera olika producenter och odlare också här. I Finland kostar saften en bråkdel av det vi betalar i Sverige.

  Jag önskar verkligen JämtTina all framgång med odlandet, förädlandet och företagandet.

  • Tack för din berättelse om havtornet, Mollalena, den kan säkert hjälpa många.
   Det är verkligen roligt att det går att odla havtorn med framgång, vi har flera yrkesodlare bara här i Jämtland. Här är länk till en till odlare, som även har näthandel http://plantajemtlandica.123ehandel.se/
   I Finland har jag druckit ett väldigt gott starkvin på havtorn, Tyrniviini.
   Ha det så bra 🙂

 3. Tänk vad en blogg kan sprida sig. Nu har Annika Dahlqvist sett den. Receptet på bakelsen är från hennes bok.
  Välkomna allesammans och smaka mer.
  Hälsningar JämtTina.

  • Hej Tina och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att det blev sånt intresse för ditt kafé. Jag har gjort en del för att sprida det här inlägget, tyckte det vore roligt om du får många besökare till ditt fina Havtornskafé. Såg att Annika Dahlqvist också länkat till dig nu. Lycka till i sommar, du får nog göra lite extra LCHFbakelser 🙂

 4. Hej Birgitta!
  Ett hjärtligt tack för ett bra semestertips, kanske inte åt det håll vi tänkt oss i år, men vem vet chauffören som styr kanske är övertalbar. 50 mil söderut eller 60 mil norrut kan ju inte spela så stor roll. Dessutom ska jag hålla utkik efter dessa Havtornsprodukter, tror vi kan få hem dem till vårat Hemköp, tror inte jag sett dem där än, även om de är duktiga på att ha fina nyttiga matvaror. Dessutom klämmer jag in dig i marginalen på min blogg så fler hittar till dig.

  • Hej Anita och Välkommen hit. Roligt att du gillar blogg och tips, tack för att du länkar. Alltid kul att hitta ut till nya läsare. Hoppas du får en trevlig semester, vartän chauffören styr kosan 🙂

 5. Hittade just din blogg! Så roligt! Jag har flyttat hit för någon vecka sedan och jag vill gärna ha möjlighet att köpa havtornsprodukter!
  Jag tror nog att vi ses!
  Ingegerd

  • Hej Ingegerd och Välkommen till mitt kök. Och till det fagra Jämtland 😉 Då får du ta en sväng till Slandrom och handla av Tina nån dag, hon har mycket fint av havtorn. Välkommen tillbaks hit också 🙂

 6. Hej Birgitta! Vad godsaker det var på bilden från caféet.
  Jag fick för första gången en burk med havtornssylt i fjol av halländska vänner. Det var den godaste sylt jag ätit. Fick se att det såldes frusen i storpack i en affär nära norska gränsen. Den kryllar av C-vitaminer sa dom som jag fick den av.
  Hälsningar Maud

  • Hej Maud. Vilken fin present du fick. Det är verkligen ett gott och nyttigt bär.
   Har man problem med torra slemhinnor, så är det här bäret en bra hjälp. Jag drack mycket av havtornsjuicen för några år sen, när sjukdom gjord mig extremt torr i munnen. Det hjälpte bra. Idag är jag helt utan besvär, kanske Vitaminhutten var det som hjälpte mig att bli bra. Det är i alla fall en väldigt god medicin 😉
   Det säljs även som piller mot torrhet på hälsokosten, i Finland har man forskat på havtorn och kommit fram till att det fungerar.

 7. Åh va glad jag blir över att se att det börjar dyka upp ställen som tänker på LCHF:are när det gäller fikatillbehör.

  Det är min dröm att kunna komma in på olika caféer och slippa ha medhavd ost/nötter-matsäck, jämt o ständigt.
  Att kunna få beställa nåt så för ögat vackert som du visar i inlägget.

  Hoppas på bättre tider…

  Tack Birgitta för inlägget.

  • Visst är det kul att det börjar dyka upp såna här guldkorn. Tror att det snart kommer att bli fler och fler, en ny trend med goda saker med lite kolhydrater och utan gluten. Vi är många nu, som upptäckt att det är sån mat man mår bäst av i längden 🙂 Roligt att höra att du tyckte om mitt inlägg.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: