Kakor med Frön och Kardemumma
De här frökakorna är ytterligare ett av mina experiment att baka glutenfritt och kolhydratsnålt. Eftersom jag ännu inte testat glutenfri mjölersätnning, så har det blivit att prova Fiberhusk eller Pofiber istället.
Nu ville jag baka en god kaka till kaffet och blev rätt nöjd. Inte de vackraste kakor jag gjort, men rejält frasiga och smakrika.
Jag gjorde dem i samma storlek som en Dröm, trodde de skulle flyta ut men de höll formen fint. Bjöd en god Vän på fika och hon tyckte de var riktigt goda. Frasiga och spröda utanpå, med en mjuk mitt.
Du kanske har sett att jag använder Björksocker ibland i mina bakverk, sylt och desserter. För Dig som inte träffat på det tidigare, är det detsamma som Xylitol, som används i ”sockerfria” tuggummin.
Inte så vanligt förekommande i Sverige än, men utomlands används det som sockerersättning för t.ex diabetiker. Xylitol sägs även motverka karies.
Har Du inte björksocker, så går det bra att använda vanligt råsocker eller honung. Om Du vill ha dem helt sockerfria, så hoppa bara över det. Ta då istället lite mer smör så degen håller ihop bättre.
Frödrömmar
25 gr Smör
2 msk mald Mandel
1 dl Sesamfrön
1 dl Pumpakärnor
2 msk Vatten
1 msk Björksocker
1 tsk Fiberhusk
1 krm nymald Kardemumma
Lite Havssalt
Smält smöret. Rör ihop alla torra ingredienser. Blanda ner vatten och smör. Rör om ordentligt och låt stå i 1 timme för att svälla.
Rulla små runda bollar eller forma med två skedar. Lägg på bakplåtspapper. Jag fick 14 kakor av den här satsen.
Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler. Jag frös in dem som blev över.
För att få dem lika frasiga och goda som nybakta, kommer jag att värma på dem lite i ugnen nästa gång det blir kaka till kaffet.
Hej Birgitta,
Tack för ett bra recept. Jag undrar var man köper björksocker i Sverige.
Mvh
Jennifer Giri
Hej Jennifer och Välkommen till mitt kök. Roligt att du tyckte om receptet. Björksocker köper jag på hälsokostaffär, men finns nog också att beställa via nätet. Lycka till med baket 🙂
Hejsan hoppsan! Vill inte du vara vänlig och förklara hur man eventuellt ersätter mjöl med pofiber? Har en förpackning ståendes men vet inte alls vad jag skall med den till, haha? Skriv gärna ett inlägg om både det och fiberhusk – känns främmande för mig :). Superbra blogg, jämtland jämtland jämt och ständut!
Hej Sofie. Pofiber och Fiberhusk fungerar jättebra som ersättare för mjöl, om man vill ha glutenfritt eller mindre kolhydrater. Det går åt betydligt mindre mängd av dem än vanligt mjöl, för de sväller rejält när de kommer i kontakt med vätska. Men de måste få tid på sig att svälla, ½-1 timme.
Jag har skrivit om dem i flera inlägg, länkar till några här så länge, men det kan kanske bli nåt mer om dem, när jag testar vidare.
Visst har vi det vackert här i Jämtland med snöklädda fjäll till Midsommar 😉 Synd att det är så kallt bara, men nu vänder det och blir varmt, då är det så himla fint här. Roligt att höra att du gillar bloggen 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/15/glutenfria-muffins-med-valnotter-och-citron/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/10/glutenfritt-brod-med-lite-kolhydrater-men-mycket-smak/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/25/brod-lchf/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/19/glutenfri-lchf-pannkaka/
Hej Birgitta.
Jag har inte så stort behov av kakor till mitt kaffe.
Men tycker det är jättebra att få tips om bra kakor
man kan bjuda på och samtidigt berätta om lchf. Många
av mina vänner har blivit mycket intresserade just för
att dem får smaka och se hur gott vi äter.Anna suntförnuft har gett mig kunskapen, du Birgitta har
gett suveränt goda tips på god,smakrig mat.
Hoppas du får napp på din kokboksdröm,jag håller tummarna för dig.
Må bäst.
Elin U
Hej Elin. Det har inte jag heller, men ibland tycker jag det är gott. Och särskilt när jag har främmande.
Tack för tummarna 😉 Jag har börjat skicka ut lite trådar kring mer publicitet, bra om jag blir lite känd först.
Du och många andra ger mig stor inspiration att fortsätta 🙂 Och Anna Hallén är den största inspirationskällan, när det gäller tankar kring bra mat. http://www.annahallen.se/
Ha det så bra i värmen som är på väg.