Ugnsbakad Lax med Grekisk Feta

Lättlagad Laxfjäril

Ugnsbakad eller grillad Feta är en rätt som jag ätit många gånger i Grekland. Riktigt bra exempel på nyttig Medelhavskost.

Ett par av deras Meze räcker ofta som en hel lunch. Något som gör att notan ofta blir billigare än på en vanlig Svensk lunchrestaurang.

Så här i den kalla försommaren är det härligt att få ett smakminne från en varm semester. Tillsammans med en bit lax blev det en bra middag, som går väldigt snabbt att laga till. Riktigt hälsosam mat dessutom, full med omega-3 och kalcium.

Örter är något som vi kanske glömmer bort ur hälsosynpunkt, men det är verkligen en bra källa till många vitaminer och mineraler. Förr odlades det mycket örter för dess  Läkande kraft.

Även om Du bara har en liten balkong, så går det lätt att odla så det räcker till hela sommaren.

Lax med Fetaost, Paprika och Örter

1 bit Lax ca 150 gr

75 gr äkta Grekisk Feta

Röd Paprika

Kallpressad Olivolja

Timjan och Oregano

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Pressad Citron

Skär en fjärilskotlett av laxbiten, genom att skära en skåra ner till skinnet. Vik sen ut laxen, så blir den lik en fjäril.

Lägg i en form smord med olivolja. Salta, peppra och pressa lite citron över. Skär fetaosten till lite tunnare skivor på längden.

Lägg ostskivorna bredvid laxen, strö över örter och lägg på strimlad paprika. Ringla generöst med olivolja över.

Baka i ugnen på 225° i ca 5-8 minuter, laxen blir fort färdig när den är skuren så här. Servera med ett glas vin och njut av Grekiska smaker. Tzatziki är gott till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/19/ugnsbakad-lax-med-grekiskfeta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det ser ljuvligt ut! Fetan måste bli underbart god i ugnen! Jätterolig omväxling till potatisen som oftast äts med lax.
    Kolla gärna in min blogg. Jag skriver om mina träningar, men man kan nog kalla det en matblogg eftersom jag lägger upp mycket recept också 🙂

    • Hej Andrea och Välkommen till mitt kök. Det är väldigt gott med ugnsbakad feta, har fler recept på det sen tidigare. Din mat och träningsblogg låter intressant, så jag tittar förbi en sväng 🙂

  2. Takk for enda en fristende oppskrift, Birgitta 🙂

    • Hej, Melusine. Fint att kunna fresta dig med lax, det har ni ju en hel del oppskrifter av i Norge, kan jag tro 😉

  3. Hej! Vilken trevlig sida! Jag blir jättesugen på allt du skrivit om! Kommer garanterat tillbaka…Började med LCHF för att gå ner i vikt för ett år sedan och nu när jag har en vikt jag tycker är ok (10 kg lättare) är jag inte alls sugen på kolhydrater längre. Åt pizza i fredags och undrade vad det var som var så speciellt med den…

    • Hej Åsa och Välkommen till mitt kök. Roligt att du tycker om det du ser här. Håller med dig, jag är inte alls sugen på så värst mycket kolhydrater heller. Jag är så nöjd med den mat jag äter numer 🙂

  4. Så enkelt och så gott.
    Örter är ett måste. Särskillt nu på sommaren när de är lättare att hålla vid liv. Basilika o gräslök växer ju bla upp igen när man klippt av den.

    • Hej Emmy. Ja, örter kan man ha glädje av hela sommaren. Sen blir det fint att torka resten till vinterns bruk. Basilika är lite svårt här upp, det är ofta för kallt..

  5. Så enkelt.
    Ser smarrigt ut; mat helt i min smak.
    Tack!

    • Kul att du också gillar min lax, Mian. Det enklaste är ofta det godaste 🙂

  6. ÅÅH så gott, det där måste jag göra nästa vecka!!! Tack för tipset:-)

    • Varsågod, Johanna. Ett exempel på snabbmat när den är som bäst 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: