Pannacotta med Kokos och Rabarber

Läcker kombination

Sist jag jobbade var för 10 år sen. Då var Pannacotta en spännande nyhet på menyn, men numer är det en en dessert som hittat hem i många kök.

Populär inte minst för att den är så enkel och lätt att förbereda inför en middag. Det är en bra egenskap hos många rätter, att de går att göra nästan klara en god stund innan gästerna kommer.

Jag har ingen större erfarenhet av pannacotta, så för mig är det fortfarande en dessert på experimentstadiet.

Fick lite rabarber av Mamma, den är ju som finast nu. Ekologiska kokosflingor gav en god smakbrytning.

Har bara gjort pannacotta några gånger tidigare, men det blir fler, tycker det är riktigt gott. Om Du vill prova  mina tidigare recept, så finns här ett recept på Vaniljpannacotta med Hallonsås och här en Kolapannacotta med Blåbär.

På min tid inom restaurangbranschen var det mer vanligt med fromage. Nu börjar den bli modern igen, allt går igen. Här finns ett recept på Fromage med Skogshallon sen i vintras.

Jag märker att jag är ute i rätt tid med min typ av lite gammaldags mat. För bara fem år sen, hade jag inte hittat ut till så många läsare, då skulle det vara crossover-cooking för hela slanten.

Eftersom jag inte är så mycket för söta desserter, så har jag minskat ner sockermängden rejält. Vill Du ha mer sötma så lägg bara till extra av honungen. För mig blev det perfekt med 2 teskedar och lite äkta vaniljpulver.

Jag hade tänkt mig att rabarbern skulle ge en läckert rosa färg, men så blev det inte. Men en crèmevit pannacotta är heller inte dumt, det går ju att höja färgen med en grön kvist och lite tunna rabarberskivor.

Att mixa smeten gav ett riktigt bra resultat, då kommer all smak ur både rabarber och kokos fram tydligare.

Rabarberpannacotta med Kokos

2 dl Grädde

1 dl finstrimlad Rabarber

2 msk Ekologiska Kokosflingor

1 tsk pressad Citron

2 tsk Honung

Ekologiskt Vaniljpulver

1 blad Gelatin

Smält rabarbern på svag värme några minuter med honung, kokos och citron. Lägg under tiden ett gelatinblad i kallt vatten.

Häll på grädde och vaniljpulver och koka upp. Ta från värmen och mixa med stavmixer. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i den varma smeten.

Häll upp i portionsformar eller glas, den här satsen räcker till 4 små desserter. Ställ i kylen för att stelna i några timmar.

Gör Du pannacottan i formar, doppa den en liten stund  i hett vatten. För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.

Här nedan ser Du en bild från Jordgubbscaféet på Rödön. Reda har öppnat för säsongen, blommorna är verkligen fantastiska. Jag har aldrig sett så stora fuchsior som hennes.

Bakom den skymtar en hel vägg med klockrankor. Hoppas den jag köpte blir ungefär lika stor, då kommer jag inte ha varken insyn eller blåst på min balkong i sommar.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/13/pannacotta-med-kokos-och-rabarber/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Rabarber och kokos låter som en härlig kombination! 🙂

    • Ja, den blev riktigt läcker. Vaniljen lyfte alltsammans också 🙂

  2. Gott med rabarber, det är så användbart i alla olika former.

    Mathälsningar Mimmi

    • Visst är det en härlig växt i våra trädgårdar. Så ursvenskt på nåt sätt 🙂

  3. Hej!

    Åh, ett rabarberrecept med minimalt med socker, måste testa:-)!

    Känns lite ”sorgligt” faktiskt, att ha massor av goda rabarber i trädgården och inte kunna göra något med dem för att de är så ”krävande” på sötningsfronten…

    Du har inga andra bra rabarberidéer?

    Hälsningar
    Veronic

    • Hej Veronica. Jag har faktiskt ett väldigt bra recept på rabarberchutney, som jag gjorde förra sommaren. Jättegott till grillat. I original, som en kompis hade hittat i en tidning för diabetiker, var det massor av socker! Men jag minskade på det rejält och den blev väldigt god ändå. Den blir väldigt bra utrörd med crème fraiche också. Här är receptet:
      https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/06/17/goda-saser-till-grillat/

  4. Rabarberpannacottan verkar jätteläcker!!! Och kolapannacottan är säkert i min smak också. Ja, Birgitta! Dina recept förtjänar verkligen att ges ut i kokboksform!!!! De är så fräscha och som jag skrivit tidigare, så tycker jag så mycket om att du använder frukt och bär i din matlagning. Du frågade vad för recept vi önskar? I veckan var vi ordentligt förkylda och hade ingen större matlagningslust. Vad jag reflekterade över då var att jag skulle vilja ha recept på litet fler goda 1-2 portionersrätter som blir lika bra (eller nästan) efter att ha varit frysta. Att bara ta fram de dagar då man av ena eller andra anledningen inte har ork till större ansträngningar. Bara en tanke! Ha det så bra!

    • Hej Ingmarie. Det var mycket snälla ord på en gång 😉 Tycker precis som du om att ha mat i frysen, att ta fram dagar när jag inte är så pigg. Många rätter jag skrivit om är just såna. Eftersom jag lever i ett enpersonshushåll, när jag är hemma i Sverige, så blir det ofta mat över som hamnar i frysen.
      Tar med mig din idé, kan var bra att samla en hel del rätter som passar att frysa, länkat från ett eget inlägg. Bra att ta till i semestertider också, när lusten att stå vid spisen är på bottennivån 🙂 Eller att ha med färdiglagat till stuga, husvagn eller båt.

  5. Hej Birgitta-
    Det står nu en pannacotta i kylen som ska avnjutas
    ikväll tillsammans med goda vänner.Tack för att du så
    generöst delar med dig av din fantstisk goda och
    näringsrika mat. Jag får bara mera och mera recept i
    min perm med ditt namn på. Blir jätteglad den dag din
    kokbok kommer.
    Sörmland hälsar till herliga Jämtland.

    Må så gott.
    Elin U

    • Hej Elin. Det var snabbt jobbat, du är en flitig läsare och mat-testare. Som du sett så jobbar jag på att bli lite mera känd, så det dröjer nog inte alltför länge innan jag kastar mig ut i förlagsdjungeln och ser om nån är intresserad.
      Om de inte hinner först, kanske nån av mina trogna läsare tipsar nåt förlag 😉
      Gråkalla, men alltid lika härliga Jämtland hälsar tillbaks. Ha en skön söndag och trevlig middag.

  6. Rabarberpannacottan var supergod !!! Den kommer att finnas nästa gång jag har mina middagsvänner på besök. Jag är så glad att jag har en vän som dej som hjälper mej när jag behöver idéer både när det gäller både mat och blomplantering.
    Kram Ruttan

    • Tack, Ruttan. Jag är lika glad åt en så fin vän som du 😉 Roligt att du gillade min pannacotta också. Lycka till med blommorna 🙂

  7. God morgon Birgitta!
    Jag har läst dina inlägg så gott som dagligen i nästan ett års tid.Och jag har tipsat många om din härliga och inspirerande sida.Tack för att du delar med dig av din kunskap och av dina resor.Jag uppskattar och njuter av din blogg varje dag när jag läser dina inlägg.Jag önskar dig en skön söndag!
    Glada Göteborgshälsningar från Gull-Britt.

    • God Morgon, Gull-Britt och varmt Välkommen till mitt kök. Vad härligt att höra att jag lyckats förgylla din vardag med mina recept. Det sporrar till fler goda inlägg det kommande året. Tack också för att du sprider den vidare.
      Varma hälsningar från ett kallt Östersund 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: