Mina tankar kring LCHF + Fjällröding med Morotssallad

Färsk Fjällfisk

Jag har lyckan att få förråden fyllda med fjällfisk då och då. Av min Syster som älskar att stå på en is och pimpla under vårvintern. Eller från mina och Familjens fisketurer i fjällvärlden på sommaren, med fluga, spinnare, mete eller med nät.

Det är guld värt att ha ädelfisk, älgkött, svamp och bär i frysen. Det är via såna födoämnen vi kan tillgodogöra oss de nyttigaste ämnena i naturen. Inte genom det som kommer från matfabrikerna.

Snart börjar säsongen med nyodlat grönt på nära håll. Och skogarna fylls med bär och svamp. En härlig tid för en bär och grönsaksälskare.

Kolhydraternas vara eller icke vara

Dessa tankar på allt gott grönt som snart finns runt om oss, förde mig in på andra tankebanor. Jag skulle inte kunna tänka mig att äta mat helt utan grönsaker och bär. En diet som bara består av kött, ägg och smör kan varken vara hälsosam eller hållbar i längden, enligt min åsikt.

Nu har det kommit ytterligare en variant av lågkolhydratkost, vLCHF , alltså very Low Carb High Fat. Idealet är att inte äta några kolhydrater alls. Det hävdas att våra förfäder och Inuiterna ätit så sen urminnes tider och mått bra av det.

Jag har läst på en del om det här och anser att människan redan på stenåldern åt de grönsaker, örter och bär som fanns tillgängligt där de bodde, året runt.  På sommaren färska, men under vintern fick de också i sig den här välbehövliga näringen. Då konserverades bären genom torkning, syrning eller genom att blanda dem med fett.

Kråkbär och i viss mån lingon sitter kvar på risen även på vintern, så de går att skörda året runt om snön rensas bort. Skott från barrträd och innerbark från lövträd och buskar innehåller mycket vitaminer, som åts av naturfolken. Liksom av deras bytesdjur.

Man behöver inte gå så långt bort som till Inuiterna för att studera vad förfäderna åt. Vi har ju Samerna här i Norden, som hade stor kunskap och tog vara på allt ätbart. En jägarkost med allt det nyttiga från djur och växtriket, som fanns på våra breddgrader.

Så länge vi har haft förstånd att laga maten, har vi också önskat att den ska smaka bra.
Då togs örter, rökning och senare även kryddor till för att få en angenämare smak och bättre hållbarhet.

Inuiterna sägs ha ätit bara kött, fisk och fett. Deras genetiska arv är konstruerat så att de mår bra av den dieten, särskilt av den omega-3-rika fisken. De behövde allt fett för att klara den extrema kylan.

Men deras bytesdjur åt t.ex lavar, alger och sjögräs. Inuiterna åt deras kött, fett, inälvor och maginnehåll. Särskilt från maginnehållet fick de i sig vitaminer och mineraler från lavar och liknande näringsrika växter.

Så Inuiter, precis som Samer, fick alltså på ett enkelt sätt i sig näringsämnen från grönt, även om kylan i Polartrakterna gör att det gröna inte växer så bra. De för människan osmältbara växtdelarna från lavar, örter, buskar och träd, omvandlades till näring som vi kunde tillgodogöra oss, sedan bytesdjuren ätit dem.

Kvanne åts mycket av Samerna förr, den är bland annat väldigt C-vitaminrik. Den odlades till och med för sina hälsosamma egenskaper i hagar i Norge, så långt tillbaks som på 1100-talet.

En kost helt fri från grönsaker, baserad på spannmålsuppfött nöt och fläskkött, stekt i rikligt med smör eller kokosfett. Och med extra smör och ägg som enda kolhydratkällor.

Det hävdar en del idag, att det var vår ursprungliga föda. Det är tankar jag har svårt att kunna ta till mig. Vi får ju inte alls i oss den näring av en sån kost, som den de vilda djuren och växterna gav.

Det här är ett väldigt kontroversiellt ämne, har jag förstått när jag läst på olika kost och hälsosidor.  Jag brukar oftast inte ge mig in i debatten kring de här frågorna, men nu tycker jag det gått lite för långt med kolhydratskräcken. Från att tidigare i många år varit fettskrämda, har nu många övergått till en liknande aversion mot kolhydrater från till och med grönt.

Vill Du läsa mer professionella råd kring lågkolhydratkost med mycket grönsaker, så rekommenderar jag Anna Hallén’s sida. Hon är utbildad Kostrådgivare och har stor kunskap och en ödmjuk framtoning.

Inlägget under länken handlar om Husmanskost på Mormors tid, jämfört med den vi äter idag. Anna har också en kokbok med faktadel om LCHF på gång, som Bonniers förlag släpper i augusti. LCHF-Husmanskost är namnet. Det blir intressant läsning i höst.

Annan intressant läsning är Professor Martin Ingvar’s Hjärnkoll på vikten. I den boken står en hel del om vikten av att äta mat som inte stör blodsockerbalansen. En mycket lättläst bok som tar upp ett väldigt viktigt ämne. Inte så mycket om hur vi går ner i vikt, utan mer om hur vi inte går upp.

Här har Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, skrivit lite om boken och återger en del ur en P1-intervju med Martin Ingvar. En bok som jag starkt rekommenderar till alla som vill veta varför det kan vara svårt att gå ner i vikt

Andreas håller för närvarande själv på och skriver en bok, som han anser kommer att revolutionera vårt synsätt på kosten. Ser fram emot att få läsa den i vinter. De personer och sidor som jag räknat upp här ovan, är de jag tycker har den mest sansade bilden kring vår kost och hälsa i Sverige just nu.

På Engelska finns en mycket bra sida om naturlig mat, Mark’s Daily Apple. Här skriver han om sin åsikt kring Zero Carb Diet. Vi har en hel del tankar gemensamt, har jag märkt.

Jag kommer att fortsätta leva med grundtanken inom LCHF, att det är nyttigt med naturligt fett och inte bra med för mycket snabba kolhydrater. Särskilt för dem som är överviktiga och har metabola sjukdomar. Men nu har det gått för långt i jakten på kolhydraterna, tycker jag, när inte ens lite grönt ska få förgylla maten.

Jag fortsätter att äta som jag brukar och mår gott av. En naturlig kost utan spannmål, med fett som smör och grädde, men med en mindre mängd snabba kolhydrater än den mat de flesta äter idag. Grönsaker och bär kommer alltid att behålla en stor plats i min vardag.

Så om Du tycker att min mat verkat vettig, under det här året jag bloggat om min dagliga mat. Då är det bara att stanna kvar, Du kommer att få se mer av samma typ framöver. Mat är för mig inte bara ett måste för att få i mig näring, utan även ett sätt att njuta av livet.

Min bloggs huvudsyfte, är att skriva om ”Naturligt god mat att njuta av”. Något som jag helt kommer att ägna mig åt framöver, det här var mitt sista inlägg kring lågkolhydratkostens vara eller inte vara. Det blev ett väldigt långt inlägg, jag är glad att Du orkade komma ända hit.

Vill Du läsa om ett fint sätt att njuta, i ett inlägg helt utan pekpinnar och kontroversiella åsikter, så gå in och titta på min Picknick i gröngräset i Dalarnas Tidningar.

Morotssallad

1 Ekologisk Morot

2 msk finhackad Gräslök

2 msk Majonnäs

2 msk Crème Fraiche

1 msk Pumpakärnor

1 tsk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Riv moroten grovt. Blanda ihop med övriga ingredienser. Stek fisken i Smör ett par minuter på var sida, inte för länge för då blir den lätt torr.

Har Du inte tillgång till röding, så blir lax nästan lika gott. Servera på en bädd av morotssallad med Gräslök, Gurka och Cocktailtomat.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/24/mina-tankar-kring-lchf-fjallroding-med-morotssallad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

33 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] För Dig som just hittat hit, här kan Du läsa lite om mina Tankar kring LCHF. […]

  2. Vilket intresannt. Det är först i och med din blogg som jag fick veta vad LHCF är för något. Sedan försökte jag att avstå från kolhydrater i några dagar men det var inget för mig. 🙂 Däremot tycker jag om dina recept. Det är ju bara att tillsätta kolhydraterna själv om man vill. 🙂

    • Vad roligt att du tycker så. Yasemin. Det är precis min avsikt, att vem som helst ska kunna äta den här maten, på sitt eget vis. Jag vill helst inte ha någon bokstavsstämpel på min mat längre, en del blir tyvärr skrämda av det. Jag mår bra med lite kolhydrater, men det är så olika, en del mår bättre av fler 🙂

  3. Åh, vad jag blev sugen på riktig fjällröding. Har ätit det massor med gånger hos min farföräldrar när jag var liten. Det var märkligt nog en av mina favoriträtter som barn.

    Visst är lax gott – men inte lika=)

    • Hej Mimmi och Välkommen hit. Vilken tur du haft som fick så god mat som barn. Jag är själv uppvuxen med mycket fisk, det är jag glad för idag 🙂

  4. Jättebra skrivet och du vet att jag håller med dig:-)!

    //Veronica

    • Tack, Veronica. Ja, jag har förstått att vi står på samma sida i den här frågan. Känns fint att dela det här med flera där ute i Cyberrymden:)

  5. Inte alls svårt att läsa ditt inlägg till slutet! Klokt och sansat som vanligt, din röst behövs.

    • Tack, Janicke, dina ord värmer. Det känns fint om jag kan göra en liten skillnad i debatten med min röst 🙂

  6. Bra skrivet! Ett liv utan frukt och grönt vore verkligen urtrist. Antagligen ännu värre än att helt avstå från kött och fisk. Fast varför välja om man kan och vill äta bägge?
    Undrar fröken Dill

    • Tack, Fröken Dill. Visst ska vi kombinera de här goda råvarorna som vi har runt omkring oss. Grejen är ju att lära oss använda bra, naturliga råvaror och välja bort så mycket som möjligt av det livsmedelsindustrin försöker lura på oss. Vi är många som börjat märka skillnaden 🙂

  7. Hej du,
    jag hade ingen aning om denna nya LCHF-riktning, känner mig trött och matt vid tanken, det känns inte som att det går åt rätt håll direkt… Blir i gengäld väldigt glad att du tar upp det så bra, känns som att vi är ense du och jag! 🙂

    • Hej Mikkan. Vad härligt att höra att du står på min sida i det här också. Jag uppskattar verkligen din variant av lågkolhydrat också, du förklara väldigt bra hur saker och ting hänger ihop när det gäller mat. och lagar mycket gott 😉 Det var via Annika Dahlqvist’s blogg som jag hittade Nollkolhydratexperimentet på LCHF.se för en tid sen. Men det är ju tydligen ganska vanligt i USA också med Zero Carb.
      Blev också matt när jag läste om det här på de sidorna. Men glad åt alla kommentarer jag fått på det här inlägget, vi är visst många som har en mer positiv syn på grönt 🙂 Och på näringen i vilt och bär, kontra näringen i massuppfödda grisar.

  8. Hej igen!

    Vill börja med att tacka för Ditt svar, det uppskattas verkligen:) Jag hitta hit via Anna Hallens blogg!

    Jag har alla nötter och frön ihopblandade (alltså både skalade och oskalade) då jag köpte dem i lösvikt. Kan jag frysa in alla? (Det är skalade cashewnötter och mandlar, oskalade hasselnötter, oskalade pistachnötter, oskalade pumpafrön)

    Hur bör de isåntfall frysas in? I en vanlig påse?

    Jag har en oööpnad paket sojamjölk (go green) där bäst före datum är oktober 2010. Håller den tills dess om den förblir oöppnad och bevaras i kylen?

    Tack ännu en gång!

    • Hej igen. Det var en bra sida du hittat hit genom, jag är ett stort fan av Anna’s blogg 😉
      Är de mixade så frys in i mindre påsar, knyt ihop och frys in. Då har du bara så mycket som går åt eftersom.
      Soyamjölk har jag aldrig använt, men står det att den håller till oktober så gör den säkert det. Om den står på en vanlig hylla i affären så håller den till dess i skafferiet, men var det kylvara i butiken, så förvara den i kylen hemma också. Konserver har väldigt lång hållbarhet ofta pga värmebehandling och man kan oftast lita på datummärkningen. Men som sagt tidigare, använd ditt smak och luktsinne när du ska använda dem. Det är den bästa garantin för att inte råka äta nåt som blivit dåligt. T.ex mjölk, särskilt ekologisk standardmjölk och grädde, håller många dagar efter bästföredatum. Dumt att slänga innan man smakat, alltså 🙂

  9. God förmiddag.
    Regnigt och blygrått väder her hos mig idag. Riktigt
    väder att vara inomhus i. Idag har jag långkok på
    kyckling efter ditt recept.Det doftar ljuvligt i hemmet.Katten sitter
    förväntansfull nedanför spisen. Något kann ju ramla
    ner om hon har tur.
    Må så gott.
    Elin U

    • God förmiddag Elin. Här skiner solen, Men isvindar fån snöklädda fjäll sveper in på balkongen. Jag har som du ser låtit gårdagens inlägg ligga kvar en dag till, det är ett viktigt ämne tycker jag. Så om nån inte orkade läsa det igår så finns chansen idag med 😉
      Hoppas du och katten gillar kycklingen 🙂

  10. Jag har ett par frågor som jag undrar ifall Du kan besvara:)

    Hur förvarar Du dina nötter och frön? Jag vill förvara dem på bästa möjliga sätt så att de kan hålla länge! Har köpt några kilo nötter och frön som jag har tänkt ha i några månader.. Ska de förvaras i frys för bästa hållbarhet? Eller kyl? (Vet inte hur många månader nötter och frön håller sig…men vissa säger att de härsknar fort i rumstemperatur medan vissa säger att de gör det i frysen:S)
    De är köpta i lösvikt så det står inget bästföredatum. Det är blandade nötter, vissa med skal och vissa utan…

    Oj det blev mycket skrivning för en fråga, men jag är förvirrad vad gäller detta då man får höra så olika.. Vill ju inte att nötterna ska bli gamla fort då de är känsliga.

    Och om man köper bönor i konserv och det står bästföredatum 2011, kan jag alltså äta dem om ett år utan att de har blivit dåliga? Är det ingen skillnad på om jag äter dem idag eller om några månader? Det är väl i skafferiet/skåpet de ska förvaras?

    Tacksam för svar:)

    • Hej HA och Välkommen till mitt kök. Jag skulle förvara feta nötter, som är skalade i kyl i en glasburk med lock. De med skal kan du ha framme, de håller sig väldigt länge med sin naturliga konservering, skalet, runt sig. Om du köpt väldigt mycket som du inte tror går åt närmsta månaderna, så kan du ju frysa in de skalade nötterna och fröna och ta fram lite eftersom. Det är rätt lågt vatteninnehåll i dem, så de borde inte bli så påverkade av det. Jag brukar mala nötter till mjöl, det kan du göra med både frön och nötter och baka bröd eller göra pannkaka av. Så får du snabbare åtgång på dem.

      När det gäller burkarna, så kan du lugnt använda dem till sista förbrukningsdag. Det är bra kvalitet i konservburkar numera. Man märker också om de skulle vara dåliga pga någon osynlig skada i plåten, då blir burken missfärgad och det luktar illa. Förvara i skafferi eller kyl, vilketsom går bra.
      Lycka till med alla nötter 😉

  11. Hej Birgitta!
    De här tankarna delar jag verkligen med dig!♥

    Försommarkram från Värmland!

    • Hej Ellinor. Vad roligt att höra ifrån dig, förstår att du som jägare av allt slags vilt är inne på de här spåren med. Måste vara fantastiskt att ha den tillgången på bra mat som du har. Kram från Jämtland 🙂

  12. Hej Birgitta!
    Delar helt och fullt din åsikt kring maten. I min värld är det inte vettigt att betrakta tex våra vilda bär som någonting onaturligt att äta. Jag tänker i alla fall fortsätta plocka mina smultron, jordgubbar, hallon och blåbär och jag tänker njuta dem med gott samvete tillsammans med vispgrädde :). Jag kommer inte att tveka att äta av mina egenodlade grönsaker heller, när det är dags att skörda. Har satt både morot, rödbeta och lite potatis, men även massor av squash, broccoli, spenat och annat ”tillåtet” grönt ;)!

    • Skönt att höra, Nilla. Visst ska vi njuta av våra bär och grönsaker när det är säsong. Vad härligt det låter med din odling, jag får nöja mig med örter på min balkong. Men det finns några bra ekologiska handelsträdgårdar runt Östersund. Där blir det att handla 🙂

  13. Min matfilosofi överensstämmer helt med din. Men jag äter nog ännu lite mer kolhydrater, ibland p g a bristande förmåga, ibland p g a tvingande omständigheter.

    • Hej Ingrid. Roligt att vi tänker lika. Ju mer man funderar på det, desto lättare blir det att göra bra matval 🙂

  14. Intressant inlägg Birgitta!

    Som så mkt annat här i livet så handlar det om balans … och speciellt viktigt kanske att hitta just sin egen balans, stanna upp och känna efter ”vad är bäst för mig?”

    Jag äter inte strikt LCHF kost men får ändå behållning och inspiration från din sida, jag tycker du har en god ton och framhåller ofta att det du lagar faktiskt fungerar bra för just dig. Sen är det upp till var och en att ta sina egna val.

    Det här med extremvarianter ger jag inte mkt för, vare sig det är inom kost, hälsa, medicin eller motion. Men dom som vill hålla på med det får väl hålla på … dom har kanske sin publik, till den kommer dock aldrig jag att tillhöra 😉

    Jag avslutar med att säga att nu åker sista fjällrödingen fram ur frysen! Så sugen och inspirerad blev jag av ditt recept idag 🙂

    Ha det gott så länge!

    • Tack för de orden, Veronica. Det är helt sant det du skriver, alla måste komma fram till sin egen väg. Jag försöker verkligen att inte basunera ut att ”si och så ska du äta för att må bra”, har så svårt själv för dem som gör det.
      Min väg är ju bara min, sen om jag kan vägleda lite grann, utan att för den skull ge mig ut för att vara ”coach”, känns förstås fint.
      Att kunna inspirera till att laga god mat, det är mitt största syfte och det lyckades jag visst riktigt bra med idag hos dig 😉

  15. Jättebra skrivet och så rätt, så rätt. Har diabetes 1 sedan snart 4 år tillbaka och har ätit LCHF i snart 2 år, och mår så mycket bättre utan alla kolhydrater. (har även halverat mitt insulin) Kan dock inte leva utan ett visst mått av grönsaker, även lite linser och böner samt bär.
    Så jag kommer absolut att forsätta titta inn och laga mat enl. dina recept, älskar din blogg!

    • Hej Randi och Välkommen hit. Vad skönt att du blivit så mycket bättre av att dra ner på kolhydraterna, de är ett gissel vid diabetes.
      Tack så mycket för ditt fina beröm och riktigt roligt att du delar mina åsikter kring det gröna 🙂

  16. Strålande inlägg Birgitta!

    Jag länkar Bums!

    Applåder och visslingar från Södra Lappland

    😀

    • Tack, vad glad jag blir att du tycker det blev läsvärt, Fjällmor. Har filat på det i några dagar, så att det inte skulle bli alltför tungt, men det blev en hel del text ändå. Du vet ju verkligen hur bra man kan må på nyttig fjäll och skogsmat 🙂

  17. God morgon,Birgitta
    Så bra skrivit och bra att det blir tydligt för
    människor att vi är många som har ett mera naturligt
    förhållande till lågkolh.tänket.Det viktiga är att
    vi alla samlas i kraven på riktig äkta,naturlig mat.
    Röding kann jag längta riktigt ordentligt äfter. Lyckliga du. Idag skiner solen åter i Sörmland men
    det är inte lika varmt som i förra veckan. Må gott.

    Elin U

    • God morgon, Elin. Vad bra att få höra att du uppskattar min text och tankar. Som sagt, det är ett väldigt känsligt ämne för många, det här med kosten. Det är den naturliga maten vi måste återgå till, om vi ska kunna hålla oss friska i framtiden.
      Röding är så gott, jag kan längta efter Römgröt eller Flötgröt som den kallades hemma, till fisken ibland. Det är en av den Norska kokkonsten allra bästa rätter. Pappa gjorde den när jag var liten. Ska testa att göra en glutenfri variant så småningom.
      Här är kallt, men sommaren kommer nog i år med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.