Vårmarknad på Jamtli

Vårmarknad på Gammaldags vis

Vårt friluftsmuseum Jamtli, här i Östersund, är en fantastisk plats att uppleva lite av livet som det var förr. När det var ett lugnare tempo.

Fattigt och slitsamt för många, men också en tid när vi hade mer utrymme för att umgås och prata med varann.

Lite av den känslan fick jag idag, när jag gick runt på Vårmarknaden och pratade med handlarna. Det säljs både blommor och lokalt mathantverk. En idealisk plats för mig, som har förlorat mig i båda.

Att få prata mesetillverking, blomodling och ångbåtar gör att marknaden känns riktigt gammaldags. Som att titta in genom ett fönster och se hur livet levdes då.

Vi har två gamla fina ångbåtar här i Storsjön. Ångaren Östersund och Thomée. När jag jobbade ute på Verkö Slott för snart 15 år sen, så åkte jag med båda några gånger.

Det är verkligen en upplevelse att se vår stora sjö från ett ångbåtsdäck, med fjällen i bakgrunden. Ta en tur om Du besöker Jämtland i sommar.

Jag kom hem med två stora kassar med mycket gott och vackert. Hemgjord, rå Bratwurst från Berliner Schnitzelstuga i Ytterån. Ost, Yoghurt och Smör från Kittelberget’s Gårdsmejeri. Ekologiska Ägg från Fyrås Gård.

Ananassalvia, Persilja och en Pepparrotsplanta från Marie’s Trädgård. Och så blev det till slut en Apple Blossom-pelargon, min favorit bland pelargonerna.

Jag var inte långt ifrån att köpa en Doftpion från Jana’s Trädgård, men det hade blivit lite tungt att bära.

Hon öppnar sin trädgård i Berge, Alsen nästa söndag den 30 maj, med en Vårmarknad även där. Det finns mycket fint att fara runt och titta på i trakterna runt Östersund nu på försommaren.

En helt igenom lyckad dag, ljummet väder om än mulet med några stänk. Bor Du i närheten, så åk till Jamtli en sväng, det är öppet på söndag den 23e också.

På min andra blogg hittar Du recept på en liten vårdessert idag. Ljummen Rabarber med Valnötter och Kardemummacrème.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/22/varmarknad-pa-jamtli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

 1. […] kan du läsa om ett tidigare besök på Vårmarknaden, det skrev jag för 8 år sen i bloggens […]

 2. Fina bilder. Det var nog på lördagen man skulle ha gått. Söndagen började med regn och blåst. Men jag hittade några spännande plantor. Kram.

  • Tack, Syster 🙂 Det var synd att det blev så dåligt väder. Ösregn, storm och nattfrost på samma dygn. Det blev en del nytt för mig igår med, på trädgårdsrundan. Bland annat en vit Fingerborgsblomma och en Klockranka.

 3. En sån trevlig marknad. Fint ställe Jana verkar ha.

  • Hej Emmy. Ja, vi har många fina blomställen här i Jämtland, fast det är så kallt 😉 Varit på tre trädgårdar idag och köpt lite ögonfröjd till balkongen. Jana’s trädgård blir det om nån vecka. Här kan du se en av platserna jag var till idag, en trädgård med en otrolig blomprakt varje sommar. Reda’s Plantor och Jordgubbslandet på Rödön.
   https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/08/02/jordgubbslandet-pa-rodon/

 4. God morgon Birgitta. Fantastisk herlig guidad tur med vackra bilder till.Hästen blev en favorit, han
  utstrålade tålamod.
  Idag har vi ett stilla sommerregn här hos os.
  Ha en god dag.

  Elin U

  • God morgon, Elin. Ja visst var hästen skön att se i sitt lugn. Hon lyfte huvudet så fint mitt i gräsbetandet, så att jag skulle få en bra bild.
   Roligt att du ville följa med på min guidning 🙂

 5. Vilka härliga bilder! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake

  • Tack, Daniella. Visst är det vackert på Jamtli, det finns så mycket att fotografera 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: