Fiskpudding på Varmrökt Lax, Morot och Fetaost

Fiskpudding med skirat Smör

Att laga en Fiskpudding är ett gammaldags sätt att ta vara på fiskrester. Ris ingår ofta, men jag kom på att rivna morötter borde bli gott istället.

Varmrökt fisk har jag heller inte använt i puddingen förut, men det blev riktigt bra. En liten bit Feta fanns i kylen, så den åkte också med.

Jag hoppas att jag med mina recept kan inspirera till lite nya rätter av till synes tråkiga rester. Jag övade mycket på konsten att förvandla överblivna rätter till något nytt, när jag jobbade på lunchrestaurang.

Läste häromdagen att 25% av all mat vi köper åker i soporna. Vilket slöseri!

Försök istället se på matlagningen som en utmaning och gör det roligt att hitta på nåt nytt av resterna. Ofta blir resultatet riktigt gott.

Vill Du se en till variant på fiskpudding, en med keso, så klicka Här.

Laxpudding med skirat Smör

50 gram Varmrökt Lax

1 Ekologiskt Ägg

1 dl Grädde

½ dl riven Fetaost

1 riven Morot

½ gul Lök

1 msk finhackad Dill

Havssalt och nymald Vitpeppar

Vispa ihop ägg och grädde. Hacka löken fint och rör ner den i äggsmeten, tillsammans med ost, morot och dill.

Dela laxen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i smeten. Smaka av försiktigt med kryddor, laxen och osten är salta.

Grädda i 175° i ca 30 minuter, tills puddingen stelnat och fått färg. Smält under tiden 25 gr Smör på svag värme.

Servera laxpuddingen med en sallad på strimlat Äpple, Cocktailtomater och Persilja. Citron och kallpressad Olivolja över. Häll generöst med skirat smör över puddingen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/12/fiskpudding-pa-varmrokt-lax-morot-och-fetaost/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. I dag ska jag laga laxpudding .Så bra att ta påsklaxen som jag tröttnat på

  2. Min sambo gillar inte fisk och speciellt inte på detta vis. Jättetråkigt tycker jag, för jag älskar det!

    • Hej Mikaela. Vad synd om honom som missar en sån här god rätt. Den blev mycket smakrik med den rökta fisken och fetaosten. Inte alls som en vanlig fiskpudding 🙂

  3. Ahh det ser riktigt gott ut! Vi at lax till lunch idag och det blev att ta fram alla rester sa som ris och sallader som blivit over och ata det for att slanga mat gillar jag inte;)

    • Hej Nena och Välkommen till mitt kök. Kul att du också gillar min pudding. Hoppas det blir en trend och en stolthet i att skapa nya rätter av överblven mat. Ungefär som Second hand, det har ju blivit helt accepterat. Ha en fin helg i Italien 🙂

  4. Tack, Nu är jag glad, och självklart röstar jag gärna.

    Vi hörs.
    Elin U

    • Vad snäll du är. Då är vi nöjda och glad båda två för idag 😉

  5. Skammens rodnad sprider sig från hårrötterna till
    tårna.Ber om omedelbar förlåtelse och skickar tusen
    ursäkter till dig.
    Som straff får jag smygläsa dina recept.

    Ha en god helg du med.
    Elin U

    • Du är härmed förlåten. Och tillåten att läsa mina recept helt öppet. Och gärna fortsätta att sprida dem vidare. Och gärna rösta på mig i Tapastävlingen några gånger till 😉

  6. Ja det är förfärande läsning att vi slänger så
    mycket mat. Laxpuddingen ser jättegod ut.
    Jag har idag ätit Cypriotisk Lammgryta ala
    Birgitta Högberg. Hade mina bokcirkelkompisar till
    lunch. Vi njööööt,inga matrester här inte.Jag har hittat en guldgruva att
    ösa av i alla dina herliga recept.

    Ha det skönt resten av dagen.
    Elin U

    • Och jag har fått en riktigt trogen supporter 🙂 Fast ska jag vara petig, så är namnet Höglund. För några år sen vann jag en recepttävling här i Jämtland om godaste landskapsbrödet. Landshövdingen hade skrivit Britta Höglund på diplomet.. Men jag var lika petig då och fick ett nytt 😉
      Vad roligt att dina kompisar också uppskattade maten. Den grytan blev riktigt god, tyckte jag med.
      Ha det så skönt i helgen, Elin.

  7. Det är samma här att jag nästan sparar in absurdum! Två korvskivor i frysen blir, tillsammans med annat sparat, en pytt. Eller gryta eller soppa eller en ugnsrätt.
    Fiskpuddingen verkar vara precis i min smak!
    Dina recept är fasligt frestande!
    Trevlig helg 🙂

    • Tack för det, Lena. Visst känns det bra att kunna göra nåt nytt, istället för att slänga bort. Min mamma lärde mig det, förr hade de inte råd att slänga ätbar mat. Det borde vi inte ha nu heller..

  8. Ser gott ut, jag är en sån där som älskar fisk i alla dess former 🙂

    • Hej Anna och Välkommen hit. Visst är det gott med fisk, det går att variera i det oändliga 🙂

  9. Ja det är fruktansvärt hur mycket mat folk slänger! Jag är nästan FJANTIG när det gäller att spara mat. Påpekar min sambo i alla falla när han titt som tätt hittar små pyttegrejer som ligger kvar i kylen efter måltider. Men de utgör oftast en hel lunch tillsammans så jag sparar allt!;-D!

    För övrigt ser receptet väldigt smaskigt ut så det ska jag minsann prova någon dag:-)

    Ha en fin dag!

    • Vad duktig du är Johanna 😉 Det går att göra nåt nytt av nästan vilken maträtt som helst. Många rester blir väldigt goda bara av att täcka med lite ost och gratinera. Det har jag gjort många gånger. Ha det bra du med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: