Stekt Fläsk med Löksås

Gris på längden och tvären

Många recept med fläskkött har det blivit under resan till Kreta. Anledningen till det är det fantastiskt fina kött som finns där, både de rökta produkterna och det färska direkt från slaktaren.

Sen är priset förstås också avgörande. Precis som kyckling, som jag också lagat mycket av, är gris riktigt billigt och gott.

För att ha råd med så många resor som jag gör per år, är det en förutsättning att jag kan hålla omkostnaderna nere. Jag för alltid bok över våra hushållsutgifter på resorna, det är lite kul att se hur det skiljer sig mellan olika länder.

Den här gången fick vi ett resultat på 67 kronor per person och dag. Inte farligt, med tanke på att allt måste handlas hem från början. Och att vi ätit så mycket gott.

Till det har det kommit några restaurangbesök, men de har också varit riktigt prisvärda. Vi har ätit för ca 60-100 kr per person de gånger vi ätit ute. Billig vardagslyx, om man jämför med ett restaurangbesök här hemma.

Vi har ätit fisk flera gånger ute, det är riktigt prisvärt. Och så slapp vi fisklukten i lägenheten, den känns rejält när vi inte hade spisfläkt. Havsfisk luktar betydligt mer vid stekning, än fjällfisk som jag är van vid.

Men nu var det gris det skulle handla om idag. Det här kanelmarinerade sidfläsket blev verkligen gott. Kanel är en krydda som används mycket i Grekland och i de övriga länderna kring östra Medelhavet.

Även i Sverige användes den goda barken mycket i matlagning redan på medeltiden. Kyckling kryddat med kanel och torkad ingefära åt jag på Nyköpingshus för ett antal år sen, när spelet Nyköpings Gästabud sattes upp. Då serverades tidstypisk mat i pausen.

Jag tyckte mycket om de kryddade kycklingklubborna med stekta rotfrukter. Potatis fanns inte i Sverige på tiden för Gästabudet, det var mest rovor, vitkål och morötter som växte här då.

Såsen smaksatte jag med stekskyn som blev när jag stekte fläsket till fyllda champinjoner. Här hittar Du recept på Kanelmarinad till fläskkött.

Enkel Löksås till stekt Sidfläsk

2 röda Lökar

3 msk Smör

1 dl Steksky

½ tsk Balsamvinäger

2 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär löken i tunna strimlor. Stek i smöret tills det fått lite färg. Häll på vinägern, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak. Häll så på steksky eller lite buljong och grädde, låt puttra några minuter tills såsen tjocknar.

Servera till det stekta fläsket med Broccoli, Paprika, Gurka, Tomat och Bladpersilja.

Den här såsen är förstås lika god till vanligt färskt eller rimmat sidfläsk också, om Du inte vill marinera det.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/07/stekt-flask-med-loksas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Är det till 4 port? (såsen?) mvh/Pamela

  2. Tycker mat e kul o Kolla in denna sidan, kanonbilligt med resa till Portugal, med mycket god mat, privat tourguide med egen driver:=)
    res 2 betala 1
    tryck mitt namn o se sidan.
    Detta startade som ett socialt projekt med utsatta men efter deras utbildning blev resultatet detta.
    Kanonjobbat

    • Hej Tony och Välkommen till mitt kök. Brukar oftast inte godkänna reklamkommentarer, men din sida ser fin ut. Lite för dyrt för mig, men andra som vill ha all inclusive kanske det passar bättre 🙂 Hoppas du hittar lite Medelhavsmat du gillar här.

  3. The most recent food posts from you looks absolutely DELICIOUS!

    It is indeed spring here in Gbg området too and here’s wishing you a WONDERFUL SPRING! 🙂

    Cheryl

    • Thank’s Chery. I really liked Your’s about seafood too. I’ve just had my breakfast on the balcony. It’s a bit cold, but it’s spring in the air 🙂

  4. Mmmmm…så gott. Detta får bli min lunch idag. Jamen,
    Birgitta du bara måste utge en kokbok.
    Det är som alltid så trevligt och gott här hos dig,
    Birgitta.Må så gott och ha en trevlig fredag.

    Elin U

    • Tack Elin. Vilken snäll läsare du är. Ska väl försöka se om nån är intresserad av att ge ut mina recept. Inte lätt idag med 1-2 nya kokböcker som ges ut varje dag. Men jag börjar ju få spridning på recepten, så det kanske är nån som är intresserad att göra en bok. Ha en fin dag du med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s