Får jag bjuda på en kopp Kaffe med dopp?

Kaffekultur

Kaffe med kaffebröd är en rätt så Svensk företeelse. I Grekland består fikat av en liten kopp starkt kaffe med mycket sump i botten. Alltid ett glas vatten vid sidan om. Bra idé att ta efter, kaffe är ju vätskedrivande.

Sen ett halvår tillbaks så äter jag inget kaffebröd med mjöl längre. Något som kanske kan tyckas vara besvärligt, när det är fikadags, men jag har vant mig. Jag var ett riktigt bullmonster tidigare, så jag kan nog säga att jag ätit tillräckligt av den varan.

Kaffe utan tilltugg är ingen hit, såvida man inte blandar grädde i. Då tycker jag det är riktigt gott utan sällskap. Särskilt med en smaksättning av Äkta Vaniljpulver och krossad Kardemumma. Då blir kaffet gott som en liten dessert.

Men för att återgå till kaffebrödet, så äter jag gärna en bit ost eller nötter till. Särskilt Paranötter smakar gott till kaffet, med sin lite speciella, söta smak.

Jag gjorde en ostrulle med Smör, Kanel, Kardemumma, lite Timjanhonung och Sesamfrön en dag. Smakade nästan som bulldeg. Förr när jag bakade bullar, åkte ofta kantbitarna in i munnen redan innan gräddningen.

En annan smakfavorit ihop med kaffe är apelsin. Hittade ett Kumquatträd, där jag pallade några färska, solmogna frukter. Mycket gott till kaffet, efter några skivor Salami och nötter.

Kanske låter som konstiga smakkombinationer för Dig, men själv tycker jag det här är bra tillbehör till en kanna kaffe. 3 paket Mollberg’s blandning gick det åt på våra 4 veckors utlandsvistelse.

Zoega’s är så mycket godare än det bryggkaffe som finns att köpa på Grekiska och Turkiska affärer, så det åker alltid med några paket i väskan. Kaffekonsumtionen har minskat en del sen vi slutade med kaffebröd. Tidigare var det minst ett paket i veckan.

Men så har det ju blivit några koppar äkta Grekiskt kaffe på ett Kafenion ett antal gånger också.

Några Frappé, som kallas Grekland’s nationaldryck, har också slunkit ner. Blanda en egen hemma, att svalka Dig med en varm sommardag, det är så gott.

Grekisk Frappé

2-3 tsk Nescafé

2 dl kallt Vatten

ev ½ dl Mjölk

Mixa kaffepulver och vatten med en stavmixer så det blir riktigt skummigt. Häll upp över isbitar i ett högt glas, servera med sugrör. Vill Du ha en mildare variant, ta mindre vatten och lite mjölk.

Här kommer ett recept på lite vanligt kaffebröd, det är ju också väldigt gott ibland.

En riktigt god, glutenfri chokladkaka, att njuta av i små bitar då och då.

Här en länk till en annan liten kaka. Mjuk Nötkaka med Kokos från i somras. Ska hitta på lite nytt fikabröd snart, så Du får lite gott till sommarens kaffekalas.

Mörk Chokladkaka

100 gr 70% Mörk Choklad

100 gr  Smör

1 dl Cashewnötter

½ dl Mörkt oraffinerat Råsocker

1 msk Maizena

2 msk Ekologisk Kakao

3 Ekologiska Äggulor

Lite Havssalt

3 lika Ekologiska äggvitor

Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull. Ta från värmen, rör ner kakao, råsocker och maizena.

Hacka cashewnötterna grovt och rör ner tillsammans med äggulor och salt. Saltet framhäver chokladsmaken.

Vispa vitorna riktigt hårt, vänd ner lite i chokladsmeten, sen vänder Du ner resten med försiktiga tag.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen på 200° ca 15 min. Känn med handen ovanpå kakan, den ska kännas lite lös.

Låt kakan kallna och skär i små fyrkanter. Garnera med vispad Grädde och Hjortron.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/05/far-jag-bjuda-pa-en-kopp-kaffe-med-dopp/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag dricker nästan alltid bara en slät kopp kaffe, men då har jag ju mjölk i å andra sidan. Och så ska det vara riktigt kaffe, Zoegas el Lavazza.

    • Ja, det måste till en liten smakmildrare om man ska dricka kaffet som det är, tycker jag också. Lavazza får jag testa, gillar kaffe med ordentlig smak.

  2. Jag är aldrig sugen på sötsaker eller kaffebröd längre. Inget val jag gjort utan det bara är så. Däremot en ostmacka till kaffet är gott! Just kombintionen ost och kaffe är så gott! Då duger vilket bröd och vilken ost som helst. Och jag doppar gärna mackan i kaffet, vad sägs om sånt söl? 😉
    Välkommen till Sverige!
    (jag gillar Classic)

    • Tack, Lena. Här ser du en som sölat mycket med mackor också. Särskilt i varm choklad, vilken njutning. Nu njuter jag av goda ostar istället, en mild ibland och en stark ibland. Beror på dagsformen 😉

  3. mmmm, en delikat liten chokladbit kan man väl inte motstå 🙂 otroligt vackert med hjortronet på toppen, det är som ett litet guldbär på en guldkant i tillvaron!

    Zoega´s kaffe brukar vi köpa här hemma också, jag föredrar dock Mezzo (det är lite mesigare i smaken än Mollbergs blandning) men det är så gott 🙂

    • Tack, Veronica, det var en fin liknelse med guldkanten 🙂 Det är så jag upplever min mat, den sätter verkligen guldkant på tillvaron. Det är så det ska var med mat. Nåt att njuta av och inte ett nödvändigt ont.
      Kul att du också upptäckt Zoega’s goda kaffe 🙂

  4. Den där frappen kanske är något för mig som tränar att dricka kaffe, moccachino med mjölkchoklad klarar jag just nu!Nu ska jag spana in kostguiden!

    • Hej Karin. En frappé med mycket mjölk skulle nog vara nåt för dig då 🙂

  5. Kaffe med kaffebröd! Jette bra! Jag kom ihåg! Ursäkta… my terrible Swedish. Jag bodde i Sverige så länge sedan.
    Thank you for this post… I will now make myself an espresso.
    🙂

    • Du skriver ju jättebra Svenska, Lovelylentilla.
      Sounds nice with an espresso. How is your other kind of coffee’s in Australia? As good as in Sweden ;)?

      • Thank you Birgitta,

        Mitt kaffe här, i mitt kök, är utmärkt och fin.

        Därför att jag bor i en småstad, är kaffet i stan fruktansvärt.

        Jag minns att dela kaffe med svenska vänner var gemytligt, alla tar sitt kaffe från samma Svensk Kaffekanna.

        You correct my Swedish with such diplomacy and finesse, Birgitta, I am delighted! Please continue! Helt jättebra! Hah! 🙂

        Lovely Lentilla

      • Vi är ett riktigt kaffeälskande folk. Intressant att höra hur det är hos er. Det mesta är bättre i småstäder, jag bor också i en sån 🙂 I am a Libra, so I always try to use my diplomatic skills 😉

  6. Hej Vännen! Nu ÄNTLIGEN står det rätt på KostGajden. Förlåt att det har tagit sådan tid. Jag är så glad över att få länka till din underbara blogg.

    Japp 🙂 En kopp kaffe har jag alltid tid för…

    • Hej Anna. Vad roligt att du tittade förbi på en kopp 😉 Jag är lika glad att du länkar till mig från din suveräna Kostgajd. Här kommer en snabblänk till den:
      http://www.kostgajden.se. Där finns många tips på vad som är bra matval utan tillsatser i matbutiken, för er som inte hittat dit än.

  7. tänker verkligen prova din mörka chokladkaka,den ser
    jättegod ut. Herligt.
    Jag använder nog bara det vanligasta receptet på
    Får i kål. Sedan jag kom till Sverige använder jag
    mest lamm,men tycker nog att smaken blir mustigare med
    får.(recepten är ganska så lika i No/Sv).

    Herligt med tips på kaffesmaker. Det är verkligen
    lärorikt att hälsa på i din blogg, Birgitta.

    må bäst
    Elin U

    • Vad roligt att du gillar min kaka. Och tack för synpunkterna på får. Det är riktigt gott tycker jag, både får och lamm. Förr sas det ju att det smakade kofta, men det var nog riktigt gamla får det 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: