Kålsoppa med Köttfärs

Vitkålssoppa

Jag fortsätter på gårdagens tema, med ett kålrecept till. Har en del recept kvar från Kreta, innan jag kommer igång med matlagningen här hemma.

Vitkål är riktigt bra och billig mat, som mättar länge. Ett vitkålshuvud räcker till många måltider och kostar inte många kronor.

Ångkokt vitkål i klyftor är ett gott alternativ istället för potatis.

Vitkålssallader är betydligt nyttigare än vanlig isbergssallad, som mest består av vatten. C-vitaminhalten är hög i vitkålen, den innehåller även en hel del fibrer och mineraler. Rena hälsokosten alltså.

I en wok passar det fint med strimlad kål som utfyllnad, istället för nudlar. Den är alltså god såväl kokt som stekt, rå i sallader med majonnäs, crème fraiche eller vinaigrette.

Tala om mångsidig grönsak. I soppor är den också en suverän bas.

Kålsoppa har jag skrivit om tidigare, men då med rökt Sidfläsk i. Den här gången gjorde jag en variant med köttfärs, lite liknande Gulasch.

Kål och köttfärs i en annan tappning än i vår traditionella Kålpudding. Jag har aldrig varit så förtjust i den Svenska varianten med sirap i, men det går ju att variera smaksättningen där med. Jag får återkomma med recept på en sån framöver.

Kålsoppa med Köttfärs

250 gr Nötfärs

½ liter strimlad Vitkål

3 Tomater

1 röd Spetspaprika

1 röd Lök

1 Vitlöksklyfta

3 msk Smör

2 tsk Paprikapulver

1 tsk Timjan

1 tsk Oregano

1 tsk krossade Korianderfrön

2 dl Vatten

1 dl Steksky

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

2 msk Ketchup

1 tsk Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint. Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas. Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner övriga kryddor och häll sen över all vätska och buljong. Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Servera med en klick Grekisk Yoghurt utrört med lite Grädde och Havssalt.

Till dessert efter soppan åt vi en bit Fetaost med färsk Rosmarin, Valnötter och lite Timjanhonung.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/04/kalsoppa-med-kottfars/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hejhej, den här verkar god, den skall jag prova. 🙂

    • Hej Jonas och Välkommen till mitt kök. Det gör du rätt i, den är verkligen riktigt god 🙂

      • Tackar, haha, ja den var mycket god. Och mättande.. Måste gå och lägga mig på soffan ett tag. 😉

      • Roligt att du är både mätt och nöjd, Jonas 🙂

  2. Jag har aldrig sirap i kålpuddingen! Inte heller ris utan istället mosad potatis vilket inte du kan äta.
    Kål, färs, potatis, grädde, lite vatten, smör, salt och vitpeppar är vad som behövs 🙂
    Det blir världens bästa!

    • Potatis i puddingen lät gott. Jag äter ibland en potatis, för njutningens skull. Igår en mandelpotatis hos mamma, det var riktigt gott 🙂

  3. Åh så mycket gott ni har ätit… Jag har aldrig testat att smaksätta coleslaw med ajvar, låter spännande.

    • Det blev en hel del gott på 4 veckor, Emmy. Mycket fläsk och kyckling blev det, gott och billigt på Kreta 😉

  4. Jag älskar kål, om bara snöna ville försvinna så jag kan kolla odlingsbäddarna..

    Jag hittar inte åt någon mailadress Birgitta!
    Vill du skicka den till fjallmor@me.com…?

    Kram!

    • Hej Fjällmor. Kom just in från en skogstur, här är snön borta nu. Hittade tom lite nässlor. Men myrorna där den växte, mitt i stacken, blev inte så glada. Men de fick dela med sig lite 😉
      Har inte min adress ute här, tänkte att du såg den när jag kommenterar hos dig. Men jag skickar den strax 🙂 Kram

      • Hej vännen!

        Har den fastnat på vägen?
        Jag kollade skräplådan nyss men inget där.

        🙂

      • Provar att maila igen. Skrev ett häromdagen. Maila mig din postadress annars. Ha det bra i fjällen 🙂

  5. Ja vitkål är en toppen produkt. Jag gör en stor
    portion på en gång.Förvarer i kylskåpet och tar ut
    när jag behöver det. Finns mycket gott man göra och
    blanda vitkål med. Jag ska prova din rätt härovan,
    den verkar god.

    må bäst
    Elin U

    • Jag önskar vi vore lika duktiga att använda vitkål, som i ditt hemland Norge, Elin. Känner flera norrmän som äter mängder, de håller sig pigga upp i hög ålder. Har du nåt bra recept på Fårikål? Må så gott du med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: