Coleslaw med Ajvar

Coleslaw till rökta Revben

Rökta revbensspjäll är en delikatess som jag inte stött på förrän på min Kretaresa. De här är rökta på ungefär samma sätt som kasslern hemma, väldigt saftiga och goda. Kanske något för rökerierna härhemma att ta efter till sommaren? Perfekt sommarmat att ha med på utflykter.

Traditionellt rökt kött, särskilt sidfläsk, Apaki, är mycket vanligt på Kreta. Ibland marinerat innan rökningen med rödvin och örter.

Köttkonsumtionen är hög i detta föregångsland för Medelhavskosten. Till det äts färska grönsaker i mängd, det odlas överallt på den bördiga ön. Frukt serveras ofta som dessert, citrusträd ses överallt runt olivodlingarna.

Ost och yoghurt äts också väldigt mycket, den 10%-iga yoghurten är mild och god. Olivoljan som kommer från de 30 miljonerna olivträden på Kreta, håller riktigt hög kvalitet. Den är god och nyttig att ha till sallader eller ringla över maten.

I genomsnitt konsumerar en Kretensare 1 liter olivolja i veckan. Något att ta efter, om man vill bli riktigt gammal. De har högre medellivslängd än de flesta andra i världen.

Köpte en riktigt fin olja på flygplatsen i Chania. Agia Triada, gjord av munkar på ett kloster på Akrotirihalvön. Organisk odling, men ändå kostade en 75 cl flaska bara 7,50 Euro. Som hittat att ta med hem.

En stor burk av den goda Timjanhonungen blev det förstås också. Honung är nästan den enda sötning jag använder numer, då ska det vara en med god smak och inte för söt.

Vi hade med rökta revben som färdkost på flyget hem i lördags, mycket gott tillsammans med Fetaost, Oliver och mina Marinerade Grönsaker. En burk med kokta Ägg mosade med Fetaostsmör och en Glutenfri Pannkaka blev gott till kaffet på flyget.

På grund av askproblemen som lamslog flygtrafiken häromveckan, så hade jag inte bokat någon hemresa från Arlanda. Vi fick ta in en natt på Arlanda Hotellby, på grund av SJ’s icke fungerande biljettförsäljning.

Det går inte att boka sovplats på nattåget en timme före resan, varken på datorn eller i biljettautomaten och jag ville inte riskera att bli tvungen att sitta hela natten.

Coleslaw med Ajvar

3 dl finstrimlad Vitkål

1 riven Morot

2 msk Yoghurt

2 msk Majonnäs

1 msk Ajvar

½ tsk Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop majonnäs, yoghurt och ajvar. Om Du inte testat Ajvar tidigare, så är det en röra på grillad paprika och aubergine, som används mycket i Medelhavskosten.

Den finns att köpa på mataffärerna här hemma också, antingen mild eller stark. Jag använder den milda.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Blanda ner vitkål och morot. Jag gjorde iordning min några timmar innan vi skulle äta, därav blev den lite rinnig på bilden. Vill Du ha den krämigare, rör då ihop vitkålssalladen strax innan den ska serveras.

Avocado med Citron och kallpressad Olivolja, Paprika och Cocktailtomat till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/03/coleslaw-med-ajvar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej, oj är ni redan hemma. Det känns som om det var alldeles nyligen ni åkte. Hur som helst så verkar det som om ni har haft det bra och det är inte så svårt när man är på Kreta.

    Jag har följt din matblogg sedan januari och provat många av dina recept. Hittills har jag aldrig blivit besviken. Din mat är mycket god och lätt att laga. Dina beskrivningar om allt från inhandlandet av råvarorna till färdig mat är mycket målande, dina foton likaså.

    Jag har tappat 8 kg sedan jag började med LCHF kombinerat med dagliga promenader på minst en timme och cirkelträning 3 ggr per vecka. Potatis kan det bli någon enstaka gång men mjöl avstår jag nästan helt ifrån, känner mig uppsvälld av det numera.

    Fortsätt att skriva på samma härliga och inspirerande sätt, du ligger som favorit hos mig så efter koll av min mail öppnar jag din blogg. Alltid lika roligt att läsa ”dagens mattips”

    Må så gott!

    Ninna

    • Hej Ninna och Välkommen till mitt kök. Ja, det känns verkligen som nyss vi åkte. Vad roligt att höra att du följer mig dagligen 🙂 Precis som du skriver, att min mat är lättlagad, är just som jag vill att den ska vara. Vem som helst ska kunna laga den, även om man inte har någon som helst vana.
      Grattis till din viktnedgång och bättre mående, det är fantastiskt hur enkelt det kan vara att må bättre, bara genom att sänka blodsockret. Men precis som du, så tror jag att det är viktigt med motionen också, inte minst för leder och muskler. De behöver röra sig. Sen att det är så bra för vår själsliga hälsa gör det ju ännu bättre 🙂 Tack så mycket för din snälla kommentar, den värmer i vårkylan.

  2. Hej Birgitta

    Välkommen hem från Kreta.Rökta revben ser riktigt
    gott ut. Skulle vara gott att prova.
    Vi hade en strålande morgon i Södertälje men nu
    kommer det en del moln.Idag blir det stäkt strömming
    till middag, då blir katten tokig. Kokt till henne,
    hon älskar strömming,jag med.

    Må bäst
    Elin U

    • Tack för det, Elin 🙂 Här i Östersund skiner solen också, men vad kallt. bara 0,6 i morse. Måste ge mig iväg ut ändå, deklarationen måste in. Hann inte få den innan jag for, så det blev i sista minuten.
      Vad glad jag blir att du ger katten strömming. Det är rejäl mat för en katt det 🙂 Strömming är en favorit även här.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: