2 olika Marinader

Marinader till Grillsäsongen

Marinerat kött till grillning är väldigt gott. Men det är också ett bra sätt att öka hållbarheten på färskt kött. Marinader med olja, vinäger eller citron gör att bakterier inte får fäste på köttet lika lätt.

Dels eftersom man stänger till syretillförseln, dels för att mikroorganismerna inte trivs i en sur miljö. En slags konserveringsmetod som är lätt att göra själv, istället för insaltning, torkning eller rökning.

Jag gjorde två olika marinader när jag köpte en stor kyckling och sidfläsk förra veckan. Ett lättsamt sätt att ta vara på mycket kött om man inte vill eller har möjlighet att frysa det.

Med en marinad som köttet får dra åt sig smaker av under några dygn, så blir det inte lika brådskande att ta hand om allt färskt kött.

Bra om Du vill testa att köpa en hel kyckling hos slaktaren på nästa resa. Frysfacken i hotellkylskåpen håller oftast inte så hög standard.

Marinad till Sidfläsk

2 msk kallpressad Olivolja

1 msk Timjanhonung

1 tsk Balsamvinäger

1 tsk Oregano

1 tsk Timjan

Rör ihop alla ingredienser. Lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och massera köttet ett tag så marinaden kommer åt överallt.

Förvara på en tallrik i kylen i 2-3 dygn, vänd ett par gånger per dag. Den här satsen räckte bra till 4 skivor färskt sidfläsk  som vägde ½ kg.

Marinad till Kyckling

½ pressad citron

1 msk Timjanhonung

1 riven Vitlöksklyfta

1 tsk Timjan

Nymald Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser och gör på samma sätt som ovan. Den här marinaden räckte till två kycklingklubbor.

Stek eller grilla köttet på medelvärme, annars bränns det lätt på grund av honungen. Några minuter på varje sida för fläsket. Cirka 30-45 minuter för kycklingen, beroende på tjockleken.

Låt dem ligga på sidan om grill eller platta en stund för värmefördelning i köttet, så blir resultatet ännu bättre.

Kycklingen serverade jag med en Vitkålssallad med Morot, rivet Citronskal, kallpressad Olivolja, Havssalt och hackad Bladpersilja. Majonnäs blandat med Ajvar till.

Till fläsket stekte jag stora Champignonhattar i Smör, cirka 5 minuter på var sida. Saltade och pepprade och så i med en bit Ädelost och på med lock i några minuter. Några skivor Paprika fick steka med på slutet. Avocado, Cocktailtomat och Bladpersilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/01/2-olika-marinader/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/05/07/stekt-flask-med-loksas/comment-page-1/#comment-13792

    Där står kanelmarinerat fläsk, hittar ej kanel under ingridienser här på denna sidan..?
    mvh/Pamela

  2. Vilka bra tips, särskilt kycklingvarianten blir jag glad över för till pippi har jag inte hittat någon riktig favoritmarinad ännu.
    Hälsningar från fröken Dill

    • Vad roligt att du tyckte om den. Marinader är skoj att variera tycker jag 🙂

  3. […] med stekskyn som blev när jag stekte fläsket till fyllda champinjoner. Här hittar Du recept på Kanelmarinerat Fläsk […]

  4. Allt ser så saftigt och gott ut 🙂

    • Tack 🙂 Det blev riktigt bra, marinader kan göra underverk med kött 🙂

  5. Nu har jag bakat, det blev perfekt. Toppen!
    De två första apoteken jag besökte bara skakade på huvudet, på det tredje sökte man i sin databas och då dök ju pofiber upp, fanns hos tre apotek häri stan. Och så fick jag veta att det ju går att beställa i vilket apotek som helst. Men så hittade jag ju det hos Hemköp, några kronor billigare dessutom.
    Ha det gott!

    • Vad kul att brödet blev bra Janicke. Det är gott att kunna få sätta tänderna i en smörgås ibland, även om man inte vill äta mjöl. Nu vet de nog vad Pofiber är, på de apotek du besökt 😉

  6. Ser härligt gott ut Birgitta. Intressant att marinader ökar hållbarheten på kött. Det är ett jättebra tips. Gott med grillade grönsaker till. Ha det så gott.

    • Tack Yasemin. Det är perfekt att ta till marinader såna här gånger, Vårt lilla frysfack hade inte räckt till allt köttet 😉 Ha en fin helg.

  7. Åh vad du är suverän på att förmedla användbar kunskap! Så mycket jag har lärt mig på några månader sedan jag hittade hit. Tack än en gång.
    Och igår köpte jag alla ingredienser till att baka ditt LCHF-bröd, det ska bli spännande!
    Jag satte myror i huvudet på flera apoteksbiträden, ingen hade hört talas om Pofiber. Till slut hittade jag det på Hemköp.

    • Vad roligt att jag kunnat bidra till att öka dina kunskaper. Det är alltid kul att lära sig nya saker, jag har lärt mig en hel del om slowfood härnere i vår. Åt en suverän lammgryta häromdagen, den var kokad i flera timmar. Återkommer med bilder och ett enkelt recept 🙂
      Konstigt att inte Apoteket hade hört om Pofier, de säljer ju mycket glutenfritt.. Lycka till med brödet 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: