Blomkålssoppa och Smörstekta Plommon med Grekisk Yoghurt

Soppväder

Senaste dagarna har ett oväder kretsat runt Kreta. Inget regn, mer än två korta skurar, men rejäla vågor på havet.

Vi har annars haft en väldig tur med vädret, sol i stort sett varje dag i snart fyra veckor. April är en bra månad för oss att vara här, lagom varmt. Temperaturen har legat mellan 17 och 23, som en Jämtländsk fin sommar.

Är inte mycket för att ligga på en solstol längre, tar hellre långa promenader. Brun blir jag ändå, utan att ligga och pressa.

Samtidigt får jag starka ben, märker en tydlig skillnad på de här veckorna. För bara 1 år sen gick jag alltid med med en fotskena, annars vek sig foten efter en nervskada. Men med daglig träning de senaste 3 åren, går jag nu utan skena i mina specialsandaler, det är verkligen skönt.

För en Fibromyalgiker är det här ett mycket bra klimat. Bra mat, lagom varmt väder, motion och god sömn gör underverk för hälsan.

Rosen nedan är till Dig och alla andra som hittat till  min blogg. Igår passerade jag nämligen 200 000 besök. Det känns väldigt kul att så många uppskattar min mat.

Särskilt Tack för mängderna av vänliga kommentarer som letar sig hit. När jag läser dem är det samma känsla, som glädjen när en gäst kom in i köket och tackade för maten, när jag jobbade på restaurang.

Rosor är vackra även i regnväder

Blomkålssoppa

½ medelstort Blomkålshuvud

2 dl Grädde

1 dl Steksky eller Vatten

1 dl riven Ost

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

1 tsk pressad Citron

1 msk hackad Skogslök eller Gräslök

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär blomkålen i små bitar och koka mjukt i grädde, sky och buljongpulver. Mosa med en gaffel eller kör i mixer, beroende på hur slät Du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, citronsaft och hackad lök. Ta från värmen och rör ner den rivna osten. En kvist Bladpersilja förgyller det hela.

En dessert smakar gott efter en soppa. Skär ett Plommon i bitar och stek lätt i Smör, smaksätt med Kanel. Servera ljummen till Grekisk Yoghurt.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/29/blomkalssoppa-och-smorstekta-plommon-med-grekisk-yoghur/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommentarerLämna en kommentar

  1. Välkommen hem till Sverige och våren. Du verkar ha haft en fin resa med mycket gott att bjuda på.
    Soppa kan man aldrig få nog av. Finns inte bättre mat.

    Må så gott/ Mimmi

    • Tack, Mimmi. Ja nu är det rätt tid att vara i Sverige 🙂 Vi har haft det alldeles underbart på Kreta, hoppas att fler hittar dit.
      Önskar dig en fin vår

  2. Det här låter också supergott. Jag älskar blomkål. Men tänkte hur ska hon ha i smörstekta plommon, men det var ju till eferrätten 🙂 Ibland läser man för fort.

    • Visst kan det vara gott med plommon i mat, men det var nog tur att jag inte blandade i dem i den här soppan 😉

  3. Hej
    Jo, LCHF-mat ÄR fantastisk men jag skulle inte kunna leva utan min älskade potatis! Och inte utan ”rötjut” heller 😉 Godis är däremot något jag sällan är sugen på. Har en 70 % -ig chokladkaka i skåpet som jag bryter en bit av några gånger i veckan, det är allt.
    Är avundsjuk på alla som klarar vissa dieter, jag önskar jag kunde följa någon av dem men icke!
    Skönt att höra att du mår så mycket bättre av det du gör. Det är så klart också en sporre!
    Tack för att du delar med dig även av vackra bilder

    Ha en härlig helg!
    /Lena

    • Tack Lena 🙂 För mig har det blivit en livsstil numera och inte en diet. Men jag äter en liten potatis då och då för njutningens skull. Likaså ett glas vin ibland, men inte så ofta. På det sättet har det blivit en hållbar väg för mig, att kunna njuta av allt men inte alltid 🙂

  4. Tack för rosen 🙂

    Jag tycker ju att det är så himla trevligt att komma in och läsa om dina recept, njuta av vackra bilder och att få ta del av dina vardagsutflykter vare sig du är i Jämtland, Alanya, Cypern eller Kreta 🙂

    Som gammal köksa så är det väl bara naturligt att man gottar sig i fina matbloggar som din nu när man inte har det som yrke längre, det är både igenkänningsfaktor och nya intryck man får ta del av 🙂

    Stort tack för det till dig Birgitta!

    • Hej Veronica. Upptäckte att jag hade missat att svara på din fina kommentar. Så roligt att du tycker om min mat från alla håll 🙂
      Kul att vi är gamla kollegor inom matbranschen också, alltid extra skoj att få beröm av såna 😉
      Tack till dig för alla fina kommentarer som ramlar in.

  5. Å en så vacker ros, tusen tack!

    • Varsågod Janicke. Och tack än en gång för alla dina vänliga kommentarer 🙂

  6. Hej igjen Birgitta

    Måste bara få tacka för den goda soppan. Har precis
    avnjutit den tillsammans med en god vänn. Vi är nu
    mätta och mår himmelskt gott i våra själar.Tack för
    att du så generöst delar med dig av din kunskap.

    Mätta hälsningar från
    Elin U

    • Vad glad jag blir att ni tyckte om min enkla soppa 🙂 Det är kul att dela med mig av det jag lärt mig genom åren, fantastiskt att kunna dela det med så många via datorn. Samtidigt mår jag ju så gott själv av den här maten.

  7. Faktiskt alltid lika kul att kika in här.
    Hur länge stannar du på Kreta, varje gång jag läser din blogg så befinner du dig utomlands:) Hur ofta är du i Sverige!

    Må så gott!

    • Hej Loula. Ja nu är det bara några timmar kvar den här gången, av 4 veckor. Det har blivit 3 resor på sammanlagt 4 månader i vinter. Men då och då är jag hemma och njuter av Sverige också. Men vintern är bäst här vid Medelhavet för mig 🙂

  8. Så bra och god soppan ser ut. Den ska jag prova idag
    då vädret är gråmulet.
    Ja. tack för fina rosen. Så trevligt att så många har
    varit på besök hos dig på din mysiga blogg.

    må bäst

    Elin U

    • Tack Elin, du och alla andra gör min blogg mysig också 🙂

  9. Tack för rosen. Grattis. Kul med så många ”tittare”.
    Håller på och gör potatissallad till 75-åringarna.
    Vi ses efter helgen. Flyg lugnt hem. Kram.

    • Tack själv, kära Syster 🙂 Fira tvillingtanterna ordentligt från mig med, vi ses snart. Kram från LillaSyster

  10. oj.. den soppan låter underbar!

    Jag gjorde broccolisoppa häromdagen. Helt slät, med smak av hemkokt fiskbuljong… topat med ett berg av färska räkor från andra sidan gränsen.

    Jag älskar soppa

    😀

    • Hej Fjällmor. Har haft datakrångel, därav sent svar. Trådlösa nätverket på hotellet har legat nere några dagar, men det var rätt skönt 🙂 Låg lite före med inläggen, så de har kommit in av sig själv ändå.
      Nu är det packat och klart för hemresa. Ska bli kul att komma hem och möta våren.
      Din soppa låter mycket god också. Ha det så skönt i helgen 🙂

      • Skönt med nätledighet! 😉

        Här hemma snöar det men jag blir glad att du kommer hem. Lite suovas kanske?

        Jag fick hem den igår…

        😀

        Stor kram!

      • Visst är det bra att vara utan kontakt med omvärlden ibland 😉 Jag ska gå på Gaaltjie och se om jag kan köpa lite Suovas när jag kommer hem, du har verkligen gjort bra reklam för den 🙂 Varma kramar tillbaks


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: