Kycklinggryta med Retsina och Koriander

Grekisk Kyckling

Här kommer ett till kycklingrecept, från mitt storköp av färsk kyckling häromdagen. Så går det när man handlar en fågel på 2,2 kilo, många middagar blir det.

Tur att kyckling är så gott, finns inte en chans att jag skulle tröttna på smaken från en sprättkyckling.

Jag har under resorna till Turkiet hört flera som sagt att kyckling är så tråkigt, det kan man ju inte variera. Där har de fel, tycker jag.

Det här receptet fick jag inspiration till från en läsare, som tipsade att Retsinabräserad kyckling skulle vara minst lika gott, som en som fått sjuda i vitt vin. Jag ger honom rätt, det här blev väldigt smakrikt och gott.

Jag gjorde grytan på 2 bröstbitar med ben och 3 lårbitar, behändigt styckade av slaktaren.

Vi hade varit inne i Chania och handlat på oss ett förråd av grönt, som passade bra till kycklingen. Har hittat en väldigt bra grönsaksbutik.

Den ligger två tvärgator från busstationen, på vänster sida allén när man går mot hamnen. Lätt att hitta, den har en bil full med grönsaker utanför.

Kyckling med Retsina, Lök, Tomat och Koriander

½ kg Kycklingdelar med ben

3 msk Smör

2 dl Retsina

12 Plommoncocktailtomater

2 gröna Spetspaprikor

1 röd Lök

1 Vitlöksklyfta

1 msk Korianderfrön

1 msk Oregano

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 msk kallpressad Olivolja

Bryn smöret lätt i en gryta. Lägg ner kycklingbitarna med skinnet neråt. Bryn på medelvärme ett par minuter, vänd och bryn en stund på andra sidan.  Salta och peppra.

Skär under tiden löken i tunna klyftor, vitlök och paprika i skivor. Låt dem bryna med i grytan ett par minuter, rör så det inte bränns. Strö över örterna och häll på hälften av retsinan.

Lägg på lock och låt kycklingen bräsera 15 minuter under lock. Vänd kycklingbitarna ett par gånger under tiden. Tillsätt tomaterna och häll på resten av vinet. Koka upp och låt sjuda försiktigt i 15 minuter till.

Känn efter med en kniv in mot benet att kycklingen är färdig. När Du tar bort kniven ska bara klar köttsaft sippra ut. Är det fortfarande lite rosa, så låt sjuda en liten stund till med locket på.

Ta grytan från värmen och rör ner olivoljan. Om inte oljan hettas upp, bevaras alla nyttiga ämnen.

Servera grytan med en klick Vitlöksyoughurt, Paprika och Rucola med en dressing på Balsamvinäger och kallpressad Olivolja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/28/kycklinggryta-med-retsina-och-koriander/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej, ser underbart gott ut. Tjejlunchen i dag var
    jätte trevlig, med mat från dina recept. Alla har
    fått med hem recept för att prova på familj och vänner.
    Dom tycker som jag att du ska samla allt i en kokbok.
    Herliga bilder har du ju oxå.

    Må bäst
    Elin U

    • Hej Elin. Vad roligt att dina kompisar gillade min mat också 🙂 Tack för att du är en så fin supporter och sprider recepten, det känns jättekul att höra att fler vill se dem i bokform. Förr eller senare kanske jag får till nåt 😉

  2. Mmm jag älskar kyckling!! Detta skulle jag vilja testa, med vad är retsina??? Jag har lagt dina matbloggar bland de andra smakfulla bloggarna numera: ) Mari.

    • Hej Mari. Tack för att jag får vara med bland dina matbloggar 🙂 Retsina är ett vin som är speciellt här i Grekland. Det är ett vitt vin som har en utpräglad smak av kåda. Mycket gott, tycker jag, men väldigt speciell smak, liknar inget annat vin. Finns att köpa på Systembolaget.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: