Picknick i Paleochora

Utflykt till andra sidan

På fredagen gjorde vi en fin utflykt med lokalbussen till södra ända av ön. Till en liten  stad som heter Paleochora, inklämd mellan Lefka Ori-bergen och Libyska havet.

Resvägen är fantastiskt vacker, 1½ timme upp och ner genom bergen. Det är fascinerande att se alla olivlundar och vinodlingar, det växer för fullt på varenda sluttning.

Resan på de slingriga vägarna var mycket behaglig. Toppmoderna bussar, lugna chaufförer och bara 6 Euro för en enkel. En milsvid  skillnad mot de uråldriga bussar jag åkte med på Cypern.

Blandningen av trevliga ortsbor, en och annan övervintrande hippie, de båda vackra stränderna och dramatiska berg runt om, gör att jag gärna återvänder till Paleochora.

Kommer Du till Kreta i sommar, så ta en tur till andra sidan. Läget gör att det nästan alltid blåser, så det kan vara skönt att komma bort från den varmare, norra sidan av ön.

Det är inte bara den dramatiska naturen som är vacker, utan även blomprakten i alla trädgårdar längs vägen. Det är inte bara här nere vid havet som blommorna lyser överallt.

Nästa gång vi kommer hit, blir det att ta in på nåt av de fina hotellen en natt eller två. Lugnet i Paleochora var riktigt rogivande.

Det finns gott om mysiga restauranger, men vi hade tagit med oss lite gott som vi åt på den folktomma sandstranden.

Det märks tydligt att vulkanutbrottet har påverkat turismen här senaste veckan. Efter Påsk var det rätt mycket folk, men sista veckan har det varit nästan tomt.

Jag hoppas verkligen att resandet kommer igång fort igen, Grekland har det svårt ekonomiskt ändå just nu. Men prisnivån är fortfarande behaglig, maten är billig för oss Svenskar.

Till Picknicken hade vi med rökta Revbensspjäll, Fetaost, svarta Oliver och marinerad Paprika och Aubergine. Recept på de marinerade grönsakerna får Du i morgon.

Till det hela köpte vi Taramosalata och Melitsanosalata på burk. De smakade riktigt bra för att vara fabriksgjorda.

Taramosalata är en fiskromsröra och Melitsanosalata en mycket god röra på grillad aubergine. Eftersom jag inte kan laga till den själv utan ugn här nere, så kommer här en länk till ett bra recept hos Matorama.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/25/picknick-i-paleochora/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hej Birgitta,
  Är just nu i Paleochora och det är så härligt att vara här igen. Läste det du skrev om att det inte är lika varmt på sydsidan som på den norra. Det är ju precis tvärtom. Här är det alltid några gr varmare men luften är torr och inte fuktig som på norrsidan. Därför känns det svalare. Om västan blåser blir det svalare men med nordvinden som ofta råder här, kan det bli över 40 gr. Vinden tar med sig värmen fr ön och lämpar den på sydsidan.
  Hälsningar Blomman

  • Hej Ljiljana och Välkommen hit. Bra att jag får lära mig mycket via bloggen 😉 Det var svalt när vi var där, därav min felskrivning. Mycket fin plats och härligt klimat. Ha det så skönt 🙂

 2. Helt underbara bilder! Hur länge blir ni kvar på Kreta?

  • Tack Veronica 🙂 Vi åker hem nu på lördag, efter en härlig månad.

 3. I höstas tillbringade jag några dygn i Paleochora och tyckte det var härligt. Skulle du kunna tänka dig att vistas en längre tid eller skulle det bli för tjatigt jämfört med Chania? I motsats till dig så trodde jag min sista stund var kommen på bussresan dit och därifrån. Har man anlag för åksjuka är det en minst sagt påfrestande resa. Kan hålla med dig om att ur natursynpunkt är den mer än väl värd en resa (om man inte blir åksjuka.

  • Hej Annika. Jag tror att det skulle bli lite väl lugnt för de flesta, men söker man stillhet och ro på sin semester, så är Paleochora ett bra val. Många fina kaféer och restauranger och väldigt bra och billiga livsmedelsbutiker skulle gör det intressant om man gillar mat. Sen finns många vandringsleder i närheten, man kan ta båt till andra orter, eller bussen upp i bergen. Chania har väldigt stor charm, men där är betydligt mer stress och trafik. Så det beror helt på vad man är ute efter på sin semester.
   Tråkigt att du blev dålig av bussresan, det var en grekisk tjej som mådde illa på vår resa också. Jag gillar slingriga vägar som tur är 🙂

 4. i believe this is about creta and i want so much to go on vacation <pierre

  • Exact Pierre, now I am on Crete 🙂 It’s a lovely island, You must come here on Your next vacation.

 5. Jag säger som ovanstående: Tusen tack för underbara bilder! En stark längtan till den grekiska övärlden har smugit sig på mig… 🙂

  • Då har jag lyckats med mitt uppdrag att väcka intresse för Grekland och den goda maten här. Hoppas att många av er väljer att åka hit i sommar. Pratade med en krögare idag, som är orolig hur det ska bli i sommar. Först ekonomisk kris i landet och sen Eyjafjallajökul på det. Det kan bara bli bättre, blev mitt svar till honom 🙂

 6. Hej Birgitta
  jag njuter att såhär få resa med dig på Kreta.
  Tack ska du ha för att du så generöst delar med
  dig. Jag väntar med spänning på fortsatta resmål.
  Må gott båda två.

  Elin U

  • Hej Elin och Välkommen hit. Tack för din ord. Kul att du vill göra mig ressällskap. Vi får se vart det bär av nästa gång. Det är härligt att få utforska olika ställens matkultur och numera också ha möjligheten att förmedla det 🙂

 7. Tack återigen för underbara bilder Birgitta – en njutning att sitta här och titta på.

  Önskar dig en fin vecka!

  • Tack, jag blir så glad att du gillar mina bilder 🙂 Känns riktigt bra att veta att jag har tittare med på resan. Då blir det extra skoj att fotografera allt fint som finns här på Kreta.

 8. Sambon har tjatat länge om att han vill åka till Kreta med mig och nu börjar jag blir riktigt sugen! Då vill jag göra som du gör; en månad med egen spis! Det låter så härligt och ser så ljuvligt ut!

  Ha det bra!

  • Då tycker jag du ska lyssna på sambon och åka hit på en lång semester. Ni kommer att trivas, jag lovar 🙂 Ha en skön söndag.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: