Kycklingbröst med Oliv och Paprikasmörsås

Kycklingbröst i smakrik sås

Här kommer första receptet på allt gott jag fick till av den fina kycklingen från slaktaren. Så här god fågel är tyvärr svårt att köpa därhemma, så jag njuter verkligen när jag är vid Medelhavet.

Hemma brukar jag köpa Kronfågel’s färska gårdskyckling, de är bland de bästa jag hittat. Bosarp’s kan man få tag på ibland, den är också väldigt bra.

Det vore bra om det kan bli en tillbakagång till mer manuella köttdiskar i butikerna. Färsk kyckling är så mycket bättre än de frysta.

Det är inte första gången jag skriver det här, men det tål att upprepas.  Frysta kycklingdelar är oftast  manipulerade med insprutad saltlösning, för att göra de magra fåglarna möra. Och förstås för att höja förtjänsten för matfabrikerna.

Den här hade fått växa på sig ordentligt, med ett mycket saftigt kött som följd. Ett bröst av den här storleken räcker fint till två, hemma får Du nog steka ett var.

Smörsås med Paprika och Oliver

1 stort Kycklingbröst

3 msk Smör

1 röd Spetspaprika

1 liten röd Lök

10 Kalamataoliver

1½ dl vitt Vin

Havssalt och nymald Vitpeppar

½ tsk Paprikapulver

2 msk mjukt Smör

Finhacka paprikan och löken. Kärna ur oliverna och skär i mindre bitar. Bryn kycklingen i smöret på medelvärme, tills det fått fin färg på båda sidor. Salta och peppra.

Låt paprikan, löken och paprikapulvret bryna med kycklingen i ett par minuter. Rör då och då under tiden, så det inte bränns.

Blanda ner oliver och häll på vinet. Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 minuter, vänd bröstet ett par gånger.

Ta pannan från värmen och rör ner det rumstempererade smöret.

Skär upp sneda skivor av bröstet och lägg på en bädd av såsen. Servera med stekt Zucchini, Cocktailtomater och Bladpersilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/22/kycklingbrost-med-oliv-och-paprikasmorsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Den kycklingen skulle man inte haft ngt emot att sätta tänderna i 🙂

    • Den var så saftig så man behövde knappt tänderna 😉

  2. Ser ju supersmarrigt ut..
    Vi tänkt äte hälleflundra ikväll vi.

    Ha en fin kväll i värmen!

    /A
    http://www.maxiander.se

    • Tack Maxiander och Välkommen hit. Hälleflundra låter också riktigt gott. Här är fortfarande 20, verkligen skönt 🙂

  3. smarrigt och fint!

    • Tack, Kajakrille 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: