Skordalia till Fisk och Skaldjur i Chania’s Saluhall

Havets läckerheter

Häromdagen blev det buss in till Chania igen. En fin, billig utflykt, Chania ligger bara 7 km bort. Bussarna är rena drömmen att åka med, om jag jämför med de gamla uttjänta vraken som gick i trafik på Cypern när vi var där i vintras.

Här är det riktigt moderna bussar, med skickliga chaufförer och konduktörer. En enkel kostar dessutom bara 1,50 Euro, så det blir matshoppingturer flera gånger i veckan.

Förra gången blev vi bjudna på varsin friterad jätteräka, av våra bordsgrannar på en fiskrestaurang i Saluhallen. Så nu blev det att beställa en likadan tallrik som de båda äldre gentlemännen njöt av.

Kanske inte riktigt bra ur lågkolhydratsynpunkt, eftersom fisken och grönsakerna var vända i mjöl innan friteringen. Jag har slutat helt med mjöl i min mat sen i höstas, men här gjorde jag ett undantag. Jag skar bort paneringen, så det blev rätt bra ändå för mig som inte mår så bra av gluten. Men L njöt i fulla drag.

Till fisken serverades en härlig potatis och vitlöksröra, Skordalia.  Tillsammans med all god fisk och skaldjur, fyllda av Omega-3, så gör inte kolhydraterna i potatisen alltför stor skillnad. Friterad Aubergine och Zucchini var också med på tallriken. 16 Euro för en stor tallrik för 2, billigare än Dagens Rätt hemma.

Skordalia

2 kalla, kokta Potatisar

2-3 Vitlöksklyftor

2 dl kallpressad Olivolja

1 Äggula

Havssalt

Vinäger efter smak

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra. Eller pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.

Till dessert blev vi bjudna på ett litet fat med syltad Pumpa och Grekisk Yoghurt. Så gott efter den stadiga fisklunchen. Jag frågade ägarinnan vad som ingick i sylten och hon delade gärna med sig av receptet.

Det var riven Pumpa, Socker, Citron, Kanel, Ingefära och Vanilj som fått koka riktigt länge. En traditionell Kretensisk dessert med en mycket god, intensiv kryddsmak.

Nedan några bilder från vår stadstur. Vi har blivit väldigt förtjusta i Chania, en stad med mycket atmosfär och väldigt vänliga invånare. Kreta är verkligen ett resmål jag vill rekommendera.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/18/skordalia-till-fisk-och-skaldjur-i-chanias-saluhall/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] blev ett av valen den här gången, med mycket örter och vin i såsen. Friterade grönsaker och Skordalia […]

  2. […] Jag fick tanken att göra en mjölfri panering, efter att ha ätit en god tallrik med friterad Fisk och Skaldjur i Chania’s Saluhall. […]

  3. Skordalia brukar min morbror laga. Jag har inte varit på Kreta sedan jag var barn, men har underbara minnen från den resan med familjen.
    Hälsar fröken Dill

    • Det är en riktigt läcker röra. Mat och resminnen från barndomen är fina. Smaker och dofter finns kvar hela livet.

  4. Hej Birgitta
    Kul att se lite bilder från Kreta..åker dit den 27/5 om du har några tips på sånt man borde se kan du väl maila
    Må så gott i värmen
    Iren

    • Hej Iren. Vad härligt att du får komma hit i maj. Jag mailar dig när (och om) jag kommer hem. Ha det bra därhemma 🙂

  5. Hej Birgitta! Är här och spanar in dina recept nästan varje dag även om jag inte skriver så ofta som jag borde! Jag tycker du har en så bra balans i din matlagning!!! Det är verkligen jättekul att uppleva Kreta igen, och den kretensiska maten genom dina foton. Det är säkert 12-13 år sedan vi var där och då bodde vi på ett lägenhetshotell i Agia Marina i april (två hus). När vi var där i var det en riktigt kall aprilmånad, läste i tidningen att ni har det ganska varmt på Kreta just nu! Champignonstuvning med bacon låter jättegott och ditt fläskkarrérecept var suveränt.
    Fotot av dig med fyren i Chania i bakgrunden är jättefint. Den räknas ju som en av världens finaste fyrar, liksom fyren i Rethymon! Ha en fortsatt bra vistelse på Kreta.

    • Tack så väldigt mycket för alla dina fina ord, Ingmarie 🙂 Roligt att höra att du uppskattar både bilderna och maten. Visste inte om att fyren var en av de vackraste, den är verkligen fin. Vi ska ta bussen till Rethymnon nån dag, då får jag lägga in en jämförande bild.

  6. Baserat på det du skriver så måste jag nog ta och ge Chania en till chans. Vi var där kvällstid sist vilket ju helt klart var fel och jag fick en tråkig eftersmak av staden men du gör bra PR!;-)

    Och för en skaldjursfantast som mig så dreglar jag hejvilt över den där tallriken!:-)

    • Känns fint att jag lyckas reta dina smaklökar, Johanna 😉
      Jag slutade med nattpassen för ett antal år sen, det är så mycket mer givande att göra utflykter på dagen. Åldern börjar ta ut sin rätt… Hoppas du gillar Chania bättre nästa gång 🙂

  7. Vad gott allt ser ut. Härligt med citronträden så där mitt i stan. Undrar om jag får några citroner på mina citronträd i år….

    • Roligt att höra, Martina. Det är härligt att kunna plocka egna citroner, hoppas du lyckas med dina 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.