Fläskkarré med Graviera och Paprikasmör

Glad gris

Den här grisen måste ha levt ett bra liv, för det var det godaste och mest möra kött jag ätit på länge. Köpt direkt av en slaktare som naturligtvis bara väljer det bästa köttet till sin butik.

Trots bra kvalitet, så är priset väldigt lågt, kring 40 kr per kilo. Kretensarna är väldigt noga med att handla bra råvaror, det finns knappt vacuumpackat kött att få tag på.

Jag köpte en tjock bit karré och delade i två bitar, då blir det extra saftigt. Lite längre stektid, men det var det värt.

Osten på Kreta håller också hög kvalitet och konsumeras i stora mängder här. En naturlig del i Medelhavskosten. Riven ost som får smälta ner över en köttbitt är vanligt på restauranger både i Grekland och Turkiet.

En riktigt smakrik ost som Graviera, höjer smakupplevelsen på köttet ännu mer. Hemma kan det vara riktigt gott med riven Västerbottensost istället.

Paprikasmör

1 msk finhackad röd Paprika

1 msk finhackad röd Lök

1 msk Olivolja

1 tsk Balsamvinäger

1 krm Paprikapulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

100 gr Smör

Värm oljan och fräs lök och paprika på medelvärme tills det mjuknar. Rör ner paprikapulvret och fräs en stund till, då utvecklas mer smak ur pulvret. Häll på vinägern och låt koka in.

Låt svalna och rör sen ner i rumsvarmt smör. Krydda och rör smöret riktigt mjukt. Klicka ut på ett smörpapper och forma en rulle, vrid ihop papperet i ändarna, så blir det en slät rulle.

Kyl en timme tills den stelnat. Skiva upp och lägg på den nystekta köttbiten , där ½ dl riven ost fått smälta under lock nån minut. Stekt Aubergine, Gurka och Bladpersilja blev tillbehör till den här enkla middagen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/10/flaskkarre-med-graviera-och-paprikasmor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åh, vad det är roligt att se fina bilder på hur trevligt du har det. I Kalmar har det idag ösregnat och blåst nästan storm. Brr…

    • Tack, Emmy. Det känns fint att kunna förmedla lite vårkänsla till er där hemma 🙂

  2. Nu får jag samma tankar igen !
    Vad ska vi göra här hemma för att hitta den
    köttglädjen Du finnner i Grekland?
    Kommer även ihåg en lite by i Schweiz
    med en sagolik slakteributik.
    Man kanske ska fly storstaden !

    MvH/Einar

    • Vi får hoppas att det vänder även därhemma. Med mer färska grönsaker och bra kött. Men vi måste lära oss att kvalitet kostar lite mer och inte bara se på priset. Det går ju här, då måste det kunna fungera hemma också. Annars är en bra idé att köpa en billig gård på landsbygden och odla både grönt och gris själv 😉

  3. Tänkte på dig och Njutningsmetoden i dag när jag läste hemsk artikel i SvD om de allt flera operationerna för att minska magsäcken. Folks som bantat i hela sitt liv och nu tar till vad de tror är sista utvägen. Hemskt.

    • Visst är det tråkigt att de tar ett så drastiskt beslut som att amputera magsäcken. Första steget vore ju att prova med en diet med mindre kolhydrater. Njutmetoden funkar ju bra för många 🙂

  4. Vilken fröjd att få handla hos en riktig slaktare, det ser så gott ut.

    Jag ska tillaga fläskfile ikväll, tänkte fylla den med färskost och linda runt bacon. Kanske provar jag ditt recept på paprikasmör som tillbehör 🙂

    • Det låter gott med din fläskfilé, Veronica 🙂 Får göra det nån dag, slaktaren hade fin filé också. Trevlig helg.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: