Välkommen till mitt kök i Agia Marina på Kreta

Nu har vi laddat förråden

Som Du ser på bilden, så har vi en stor och en minimal kokplatta att jobba med på vårt lägenhetshotell. Men det ska nog gå att få till en hel del ändå. Jag köpte en liten teflonstekpanna att komplettera den stora i rostfritt som hotellet tillhandahåller.

Jag tog med en del husgeråd hemifrån. Kan vara ett bra tips om Du vill laga mat på utlandsresan, då köksutrustningen kan vara minst sagt spartansk.

Stekspade, visp, knivar, brynstål, slickepott, potatisskalare, rivjärn, pepparkvarn och tång är det viktigaste tycker jag. Ja och så kaffepressen förstås. Den är alltid med på resorna, tillsammans med några paket Zoega’s Mollbergs.

Har väldigt svårt för Nescafe och elbryggarna gör ofta bara ljummet kaffe. Det finns ett märke som är skapligt här nere, Jacob’s. Men 70 kr för ett halvt kilo är det inte värt.

Börjar med lite enklare matlagning, det tar några dagar att vänja sig vid ny miljö och litet kök. Så idag blir det korv. Men en riktigt god korv. Loukanika, specialitet från ön.

Om jag inte skriver annat, så är recepten här från Kreta för 2 personer.

Korv med Lök och Paprika

2 Loukanika eller annan korv av hög kvalitet

1 röd Lök

2 gröna Spetspaprikor

3 msk Smör

1 tsk Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skiva lök och paprika och stek mjuk i två matskedar smör, krydda med salt och peppar.

Häll på vinägern efter en stund, sänk värmen och låt puttra en liten stund till. Snitta korven och stek i resten av  smöret.

Servera med Tomat, Bladpersilja och Majonnäs. Jag köpte en stor burk Hellman’s, den är riktigt god.

Nedan en bild på dagens skörd av vårblommor, som växer som ogräs längs olivlundarna.  För mig är det nästan lika njutbart med blommor som med mat.

Lika mycket njuter jag av att se grannen som har en hönsgård bredvid fina hotellet i vårt kvarter. Urban Farming har varit modernt länge på Kreta. Han har gått och plockat ägg där i många år, bryr sig inte så mycket om lyxen runtomkring.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/08/valkommen-till-mitt-kok-i-agia-marina-pa-kreta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mums! Minns att min mamma var bra på att ha med lite hushållssaker på utlandsresor när jag var barn. Fast det är länge sedan minns jag från Kreta doften av nybakat bröd och de där tokgoda tomaterna som de har!
    Underbart!
    Tycker fröken Dill

    • Ja, resan blir så mycket roligare när man kan testa att laga maten själv. Tomaterna är verkligen goda nu. Köpte 1 kilo Plommoncocktailtomater idag inne i Chania 🙂

  2. Vilken gullig liten kokplatta 🙂
    Vad härligt det ser ut på bilderna man kan inte annat än bli lite avundsjuk .
    Må gott och njut av solen!

    • Tack, ska njuta så det räcker till er därhemma också. Plattan är söt , men inte så praktisk 😉

  3. Ja, den var inte stor den spisen men du lyckas säkert få ihop era måltider ändå!

    • Jodå, det ska nog gå. Blir väl lite enkelt, men så är det ju när man är på semester 😉

  4. Det var verkligen den minimalaste plattan jag någonsin har sett!!! Kan väl inte vara tänkt för något större än en moccabryggare? Men det ser helt underbart ut, hoppas att du får njuta riktigt ordentligt!

    • Tack, Kristin. Har tänkt på moccapanna jag med, så små kastruller finns ju knappt annars 😉 Men den fungerar bra som varmhållningsplatta, medan man steker eller kokar nåt på den större. Lite utmaning blir det ju, att laga mat på en sån spis 🙂

  5. Spännande att se vad du kan trolla fram på plattorna:-) Hur varmt är det på Kreta såhär års?

    • Tycker jag med 😉 Idag har vi halvmulet och 22 grader, före det har vi haft sol sen vi kom. På natten kan det gå ner till 10-12, så det är bra att vi har värme i lägenheten.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: