Falukorv med Grekiska smaker

Två favoriter i en gryta

Nu börjar jag acklimatisera mig så smått till ett varmare klimat. Hoppas att ha fått igång kök och dator tills i morgon, då blir det Medelhavsmat på mitt sätt i 4 veckor framöver. Tills jag kommit igång så får Du njuta av Svensk Husmanskost på Grekiska.

Falukorv har varit en riktig älsklingskorv ända sen jag var barn. Karelius varubil kom hem till vår gård en gång i veckan. Det var alltid så spännande att gå in och handla, jag tyckte att allt fanns i den bilen. Egentillverkade korvar fanns alltid med i kyldisken.

Där någonstans i mitten av 60-talet föddes mitt intresse för god mat. Nu när jag åker till stugan i norra Dalarna, så köper jag alltid Karelius goda produkter. Limakorven är suverän, helt i klass med den bästa Falukorv. Goda smaker glömmer man aldrig.

Den här korvgrytan blev ett mellanting mellan en Korv Stroganoff och en Grekisk köttgryta. Jag har varit mycket i Grekland och tycker om deras enkla men smakrika rätter. Här blev det krossad koriander och aubergine som fick stå för den smaken.

Hoppas Du följer med på resan den här gången också. Kreta anses vara Medelhavskostens vagga, nu får jag tid att utforska den ännu närmare.

På Kreta används traditionellt mycket smör och grädde i maten, förutom deras fina olivolja. Medelhavskost eller Njutmetod, båda är lika bra enligt min åsikt.

Grekisk Falukorv

100 gr Falukorv med hög kötthalt

2 msk Smör

1/4 röd Paprika

1 dl tärnad Aubergine

1 msk hackad Lök

6 Cocktailtomater

1 dl Grädde

1 msk Chilisås

1 tsk krossade Korianderfrön

½ krm Paprikapulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

Tärna falukorven. Bryn tillsammans med aubergine, lök och paprika några minuter. Tillsätt tomaterna i halvor och kryddorna. Fräs en liten stund under omrörning.

Häll på grädde och chilisås och låt puttra ett par minuter tills såsen tjocknat. Servera med skivad Gurka, Cocktailtomat och Persilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/06/falukorv-med-grekiska-smaker/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Koriander är ett underbart litet frö!
    Så du har rest till ett bättre ställe? Avundsjuk!
    Ha det så härligt! Kommer att hålla koll på din mat som säkert blir njutmat!

    • Kul att du följer med, Lena. Hoppas kunna förmedla min njutning av både mat och natur, så ni känner det därhemma.

  2. Oj, vad jag ser fram emot att få följa med ditt kretanska kök 🙂 … det är så roligt och inspirerande, speciellt att du även beskriver och fotograferar när du handlar maten på affärer och marknader eller hittar kryddor i hotellträdgårdarna! Jag hoppas att värmen kommer göra sitt jobb för dina leder också 🙂

    • Det hoppas jag med, Veronica. Har varit lite risig första dagarna som vanligt, men det blir bättre och bättre. Idag har vi tagit en promenad i olivlundarna. Vackert 🙂

  3. Falukorven lät god!
    Ser mycket fram emot dina utforskningar av det kretensiska köket! NÄSTAN som att själv befinna sig själv på plats. Eller i alla fall så nära man kan komma sittandes vid jobbdatorn hemma i Sverige…
    Tänker fröken Dill

    • Tack, Fröken Dill. Roligt att jag kan få förmedla lite Greklandskänsla hem till din dator 😉 Ska ta uppdraget på största allvar.

  4. ÄR du utomlands igen? Det måste ha förbigått mina ögon. Vart på Kreta är du?:-) Grekisk mat är gudomligt gott.

    • Hej, ja den här gången undgick jag ditt vakande öga 😉 Kom ner till Agia Marina på natten mellan Påskafton och Påskdagen. Så skönt att vara i värmen igen. Håller med, Grekisk mat är suverän. Kommer att bjuda på en hel del sånt framöver veckorna.

      • Åh så härligt, ser fram emot recepten:-) NJUT av värmen:-)!!!!!!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: