Biff Stroganoff med smörstekt Savoykål

Klassisk Rysk kötträtt

Biff Stroganoff är en rätt som varit populär i många år. Den skapades i Ryssland redan på 1700-talet av Greve Stroganoff’s kock.

I original lagas den med Smetana och Saltgurka, jag blandade crème fraiche och grädde för en liknande smak. Men saltgurka hade jag ingen, så det fick bli en variant utan.

På senare tid har grytan dykt upp här i Sverige i en lite förvanskad form. Med en god Falukorv med hög kötthalt, är Korv Stroganoff riktigt god den med. I morgon får Du recept på en ny variant av den, med kryddning från Medelhavet.

Om Du följt min blogg de senaste veckorna har Du sett recept med savoykål då och då. I ett enpersonshushåll tar det ett tag att äta upp ett stort huvud, men den har väldigt bra hållbarhet. Lika fräsch nu som när jag köpte den. En grönsak jag verkligen rekommenderar.

En sida som handlar om bra mat, både ur lågkolhydratsynpunkt och med minimalt av tillsatser, vill jag också rekommendera idag.

Det är Kostgajden, där många hälsosamma matval finns listade. Nu finns också snabblänk till mina recept, något som jag är riktigt stolt och glad över. Känns bra att mina recept platsar där.

Biff Stroganoff på mitt sätt

150 gr strimlad Biff

2 stora Champignoner

½ gul Lök

3 msk Smör

2 msk Köttfond

1 tsk Vegetabiliskt Buljongpulver

1 msk Tomatpuré

1 dl Crème Fraiche

1 dl Grädde

Några droppar Worcestersauce

Några droppar Balsamvinäger

1 tsk Fransk Senap

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär biff och lök i smala strimlor. Dela champignonerna och skiva halvorna tunt. Bryn hälften av smöret och stek champignonerna några minuter, krydda. Häll över i en gryta.

Bryn resten av smöret och stek köttet gyllenbrunt. Rör ner löken efter några minuter och fräs en liten stund. Häll över även det här i grytan.

Vispa ur stekpannan med fonden, tomatpurén och senapen, slå det över köttet. Tillsätt grädde och såser, koka upp och låt puttra i ca 30 minuter. Rör ner crème fraichen mot slutet.

När grytan börjar bli färdig steker Du 2 dl fint strimlad Savoykål i 2 msk Smör i ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.

Ta bort den hårda mittnerven innan Du strimlar bladen. Hacka en matsked vara av Persilja och Gräslök och rör i på slutet.

Servera grytan på en bädd av stekt kål, med några halverade Cocktailtomater. Det blev en portion över av grytan, bra att ha på lut i frysen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/05/biff-stroganoff-med-smorstekt-savoykal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tänk att jag trodde att biff stroganoff var svensk mat 🙂 har också aldrig provat göra denna rätt själv. Har alltid haft i tankarna att jag ska göra det. Bra med ett recept nu. 🙂 Grattis också till att ha fått dina recept publiserade på kostsajten. Hoppas påsken har varit bra.

    • Hej Yasemin och tack. Kul att mina recept sprider sig mer och mer 🙂
      Påsken har varit riktigt bra, nu är jag på plats vid Medelhavet igen, härligt. Hoppas du haft det fint också.

  2. Visste inte att Biff stroganoff är en rysk rätt. Brukar för det mesta göra korv stroganoff men precis som du säger är det viktigt att korven är av bra kvalitet! Glad Påsk!

    • Glad Påsk, Martina. Det är nog många som tror att det är gammal Svensk Husmanskost. Ungefär som med våra kåldolmar, de har sitt ursprung i Turkiet. Så det kom mycket mat från utlandet även förr 😉

  3. Håller med dig om savoykålens förträfflighet. Gillar verkligen färgen, konsistensen och smaken. Och, som du säger, den är fantastiskt hållbar. Ska göra ett nytt försök att odla min egen i år igen. Den är inte alls svårodlad, det gäller bara att överlista rådjuren och kålfjärilarna :).

    • Hoppas du lyckas med odlingen, låter härligt att ha i trädgården. Lite trist att även djuren gillar den förstås..


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: