LCHF Pannkakor på Våffeldagen

Pannkakor LCHF

Idag är det Vårfrudagen. Eller Våffeldagen i modernt språk. Jungfru Marie bebådelsedag, har blivit en anledning att äta våfflor.

Nu är det ju så att när man som jag inte äter spannmål, så hade jag inte tänkt mig att grädda våfflor idag. Vilket inte hade gått annars heller, eftersom jag inte äger ett våffeljärn.

Men jag testade att göra en god glutenfri pannkakssmet istället. Hade tre äggvitor i kylen som fick ingå i smeten. Resultatet blev så gott så här kommer receptet. Testa gärna att grädda i våffeljärn och hör av Dig hur de blev.

Glutenfria Pannkakor

1 Ekologiskt Ägg

3 Äggvitor, självklart Ekologiska de med

1 dl Grädde

1 msk Psylliumfrön

½ krm Havssalt

Vispa ihop smeten och låt den svälla i minst en timme. Psylliumfröna sväller och binder ihop smeten bra. Grädda som vanliga pannkakor i smör i en liten teflonstekpanna.

De sväller upp rejält efter vändningen, men sjunker sedan ihop, nästan som en sufflé. Kan tänka mig att de sväller ordentligt i våffeljärnet också, så ta inte så mycket smet. Prova att vispa grädden för ännu bättre våfflor.

Servera med rårörda Blåbär och en klick Crème Fraiche. Hyvlade över lite smör som fick smälta ner. Så de blev nästan som Amerikanska pannkakor. Fast utan sirap.

De pannkakor som blev över tänker jag fylla med något gott endera dagen. Recept kommer då.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/25/lchf-pannkakor-pa-vaffeldagen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Toppenbra tips! Jag har hittat ett recept på en form av kesoplättar, fast där smeten mixas och man har i lite mjöl, så man får känslan av american pancakes mer än keso. Skönt lyft tycker jag och vill tipsa alla jag kan såklart! 🙂
    http://njutmaten.blogspot.com/2010/01/testkoket-annas-amerikanska.html

    • Tack för tipset, Mikkan. Det är alltid roligt med nya idéer, när man vill njuta godsaker utan för mycket kolhydrater 🙂

  2. Hej Birgitta,
    Jag vet inte om du har testat det men tänkte fråga ändå. Går det lika bra att använda fiberhusk också? Och i så fall räcker det med en 1/2 msk el skall det vara 1 msk?

    Jag har provat med fiberhusk förut dock med mindre mängd ägg och misslyckats. smeten höll inte ihop i pannan 😦

    Vill passa på och tacka dig för dina goda recept. Följer din blogg mer el mindre dagligen och blir så glad när du lägger ut foton från Turkieet. Jag bodde och jobade själv i Istanbul i ett halvår och kommer ihåg den fräsha och goda maten.
    Tack ännu en gång.
    /Adoshi

    • Hej Adoshi och Välkommen hit. Vad kul att du tycker om mina recept 🙂 Jag brukar använda Fiberhusk också, skulle tro att det räcker med ½sk av det, för det sväller bättre. Det var nog för att du hade för lite ägg som det inte höll ihop, de binder också smeten.
      Från nästa vecka blir det Medelhavsrecept här igen, då från Kreta. Hoppas du kommer att gilla den maten också 🙂 Kanske det blir Turkiet i höst igen. Glad Påsk.

  3. […] Med psylliumfrön i smeten så blir de tunna omeletterna lätta att hantera och får ett gott tuggmotstånd. De blir också goda som Pannkaka. […]

  4. oj så gott!

    Vi hoppade över våfflorna till förmån för cevapcici på lappländska.

    Mums det också.

    Snöiga fjällhälsningar från en fjällmor med vårkänslor

    • Det lät gott det med 🙂 Om en vecka får jag också vårkänslor, de har snöat inne idag. Njut av dina, Fjällmor.

  5. Mums, hinner inte göra idag, men kanske det blir en våffla eller två till helgen!
    Anmaja

    • Kul att du gillar receptet, Anmaja. Blev ju aldrig att jag bakade dina fina lowcarb-semlor. Men säkert nästa år 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.