Laxfjäril med Jämtländsk Dillsås Chokladmousse till dessert

Shopping i Fiskdisken

Idag blir det en snabb laxmiddag som kom till vid förra besöket hos Mamma. Köpte färsk lax hos Vickan’s Fisk på vägen. Hennes fiskdisk blir bara bättre och bättre.

Inhandlade några salta sillfiléer också, perfekt att kunna köpa bara så många man vill ha. Som förr i tiden, när sillen såldes direkt ur trätunnan hos lanthandlaren. Recept på ugnsstekt Sill med Lökgrädde kommer om några dagar.

Jag lagar ju mat minst tre gånger om dagen, så recepten ställer sig på kö för publicering. Härligt att jag får så mycket variation och fler nya recept dyker upp i huvudet mest varje dag.  Ibland blir det ju upprepningar, med samma sorts grönsak flera gånger samma vecka. Å andra sidan blev det ju pasta och smörgåsar många gånger per vecka förr.

Men idag var det lax det skulle handla om. Laxfjärilen skär jag genom att först skära ett snitt som bara går ner till skinnet. Sen lika tjock skiva igen, men då rakt genom skinnet. Så är det bara att vika ut skivorna, så blir fisken till fjäril. Färdigstekt på nolltid.

Smörstekt Lax och Dillsås med Getmese

2 Laxfiléer à 150 gr

2 msk Smör

1 dl vitt Vin

2 dl Grädde

1 msk Getmese

1 msk hackad Dill

½ tsk Ekologiskt Buljongpulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryn smöret och stek laxen en halv minut på var sida. Lägg över i en ugnsform och håll varm i 150° ugnsvärme. Häll i vin, getmese och buljong i stekpannan och vispa runt så mesen löser sig. Tillsätt grädde, låt koka upp och puttra ett par minuter så såsen tjocknar. Rör ner dillen. Klart.

Servera laxen och dillsåsen tillsammans med kokt Broccoli, en god Kvisttomat och Citron. Snabbare middag än så här blir det knappt.

Jag hade med en burk nygjord Chokladmousse till dessert. Den är också riktigt lätt att röra ihop.

Moussen var fortfarande lite lös när vi åt den, den blir lättare att forma när den fått stelna lite längre. Men riktigt god var den ändå.

Chokladmousse

4 bitar Mörk Choklad

1 Ekologisk Äggula

1 dl Grädde

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna lite och rör i en äggula. Vispa grädden, inte alltför hårt, då blir moussen grynig. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten. Vänd sen försiktigt ner chokladen i grädden.

Kyl några timmar. Forma ägg med en sked som spolats i kallvatten. Servera med några Hjortron från frysen.

I morgon händer det lite saker med mitt bloggande. Titta gärna in då, så får Du veta mer.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/19/laxfjaril-med-jamtlandsk-dillsas-chokladmousse-till-dessert/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] till stekta Laxfjärilar och Broccoli. Här kan Du läsa hur laxen lagas […]

  2. Den laxen såg mumsig ut vill jag lova 🙂

    • Det kan jag lova att den var också, Veronica 🙂

  3. Chokladmousse är min absolut godaste efterrätt!

    • En av de bästa, tycker jag med 😉

  4. Birgitta, varför ger du inte ut en kokbok? Jag jobbar som grafiker och skulle tycka det var jättekul att formge en kokbok med LCHF-recept. Dina recept ligger på en långt mycket högre nivå än många av böckerna som redan tryckts. 15 recept på stekt lax är inte direkt vad jag tycker är en bra kokbok. 😉

    Sedan ville jag meddela att jag startat en svensk blogg, brorsan till den jag redan hade. Jag upptäckte att jag nog fjärmade delar av den engelska publiken och tillika delar av den svenska. Så det var lättare att starta en helt svensk blogg. Jag har lagt till dig i min blogglista, såklart. 🙂

    Tack för ditt stöd tidigare. Det har verkligen hjälpt. Nu börjar jag bli riktigt varm i kläderna. 🙂 Flyttade cirka 50 blogginlägg manuellt till den nya bloggen. Jäkla jobb!

    Mvh
    Peter I

    • Hej Peter. Vad roligt att en grafiker gillar det jag gör 😉 Jag har ju lite tankar att jag skulle vilja ge ut en kokbok, men jag skyndar riktigt långsamt. Vill få ut mina recept på det här viset till en större publik först, för att se att idén håller. Och framförallt att jag orkar med. Fibromyalgin gör att jag har sämre dagar och då vill jag inte ha nån press på mig.

      Vad kul att du startat en svensk blogg, förstår att det kan vara lite svårt att nå många läsare med den på engelska. Men du kan ju försöka sprida den mer i Amerika, där börjar de ju få upp ögonen för det Svenska Lågkolhydratfenomenet nu 🙂
      Jag har gillat din blogg, väldigt bra filmer och inlägg du lagt ut. Håller på och tittar på den om Monsanto nu, skrämmande film. Fått dela upp tittandet, för den var ju i mastigaste laget.
      Lycka till med nya bloggen, ska titta över en sväng. Och tack för beröm och länk 🙂

  5. Jag bloggar om dig idag

    Och så passar du på med överraskningar i bakfickan!

    Helt underbart

    😀

  6. det här låter som en jättegod måltid 🙂 lax är ju alltid gott 🙂

    du får ha en trevlig helg du också! 🙂 kram

    • Hej Molly. Med din frukost före, så blir det en fin meny till helgen 🙂

  7. He4lsike va gott!!! Detta ska definitivt prövas, mmmm vilken fisk, vilken sås och sedan den efterrätten… Mari.

    • Hej Mari. Välkommen hit kollega, kan jag ju också säga 😉 Kul att jag kan inspirera till en god middag.

  8. Väntar med spänning!
    Suveränt bra recept i dag – som vanligt. Laxen ska jag absolut göra. Tack!

    • Tack själv, Janicke. Det är så roligt att mina recept uppskattas 🙂

  9. Spännande med ”saker som händer”:-)

    • Visst är det. Man ska ha lite överraskningar att ta till ibland 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: