Citronmarinerad Fjällöringfilé med Ragu på Savoykål och Morot

Naturligt Omega-3

Vår Svenska ädelfisk från älvar och sjöar i fjällvärlden, ger ett väldigt bra tillskott på naturligt Omega-3. Viltfångade i kallt fjällvatten, innehåller de en mycket hög kvalitet av den essentiella, livsviktiga, fettsyran.

Om man är lycklig nog att ha tillgång till egenfångad fisk, är det ett plus, men det finns ju att få tag på hos fiskhandlarna också.

Det här är ett naturligt sätt att få sin viktiga dos av det nyttiga fettet från fisk. Istället för att köpa nån av de många produkter som börjat säljas med argumentet att de har tillsatt Omega-3.

Senast såg jag på TV att t.o.m knäckebröd börjat säljas med reklam om tillsatt fiskfett. Men man var tvungen att äta enorma mängder brödskivor, för att få i sig lika mycket Omega-3, som i en enda liten sillbit.

Bättre då att köpa den äkta varan i fiskdisken, eller ge sig ut med fiskespöt. Som komplement äter jag Omega-3 på burk, eftersom jag, som det stora flertalet, inte alltid kommer upp i min kvot av fet fisk minst tre gånger i veckan.

Mina leder har blivit betydligt mjukare sen jag började äta mer fett från fisk. Köper mina kapslar från Anna Hallén’s Kostgajden, mycket enkelt att få dem levererat direkt hem i brevlådan.

Är Du intresserad av kvaliteten på maten Du äter, så finns mängder av information om bra matval på Kostgajden.

Ragu på Savoykål, Morot och Äpple till Öringfilé 2 port

2 dl mycket finstrimlad Savoykål

1 morot

½ grönt Äpple

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 msk finriven Pepparrot

1 tsk pressad Citron

½ tsk Ekologiskt Buljongpulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 Fjällöringar

½ pressad Citron

Börja med att filéa öringen. Har Du inte öring så fungerar lax lika bra. Pressa citron över fisken, salt och peppra lätt.

Skölj savoykålsbladen ordentligt, låt rinna av. Strimla kålen riktigt fint. Skär morot och äpple i tärningar. Fräs morotstärningarna några minuter i 2 msk smör. Tillsätt äpple och savoykål.

Fräs alltsammans ett par minuter till. Krydda med salt, peppar och buljong. Häll över grädde och citronsaft, låt koka upp. Sänk värmen och låt ragun puttra i 20 minuter. Tillsätt pepparroten på slutet.

När grönsaksragun är klar, steker Du fiskfiléerna hastigt i smör i en varm stekpanna. En minut per sida räcker. Servera genast på en bädd av ragun, med lite Citron och Äpple som garnityr.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/14/citronmarinerad-fjalloringfile-med-ragu-pa-savoykal-och-morot/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. oh, den måste vi prova nästa gång öringen hugger

    Tack!

    😀

    • Det får ni göra. Det blev riktigt gott till fisken 🙂

  2. Det ser helt underbart ut! Det vattnas i munnen när jag såg bilderna och läste receptet 🙂

    Är själv dålig på att få i mig nog fisk, men nu har jag viltfångad fjällröding i frysen som min snälla mamma köpt oss från en fiskbil som brukar köra runt och sälja riktigt fin fisk.

    Jag skulle äta mer färsk fisk om det bara inte var så ruskigt dyrt, nu sist jag var och botaniserade i fiskdisken skulle de ha 189 kr/kg för blåkveitefile! Det blir för dyrt till vardagsmiddag för vårt hushåll iaf … vi får hålla tillgodo med odlad lax men det går ju att göra mkt gott av den också 🙂

    • Vad roligt att du gillar min öring 🙂
      Håller med om att det ofta är för dyrt med fisk. Men det går att komma billigt undan också, sill och strömming är riktigt gott och förvånansvärt billigt. Strömmingsfiléer kostade 60 kr kilo när jag köpte sist.

      • Ja, det har du helt rätt i … är dock inte så förtjust i vare sig inlagda sillar eller strömming, trots att jag fått äta mkt av den varan som liten.

        Minns att fiskaren kom och knackade på dörren tidigt på morgonen och så satt vi hela familjen samlad runt en låda pinfärsk strömming och rensade för brinnande livet 🙂 Vilka minnen – baske mig att det gjorde mig lite strömmingssugen nu 🙂

      • Vilket härligt matminne. Du kommer säkert att börja tycka om strömming igen. Jag har precis ätit stekt sill med gräddkokt lök, det är mumma det. Recept kommer endera dagen 🙂

  3. Tack för din blogg. Jag har stor glädje av den. Recepten är tydliga och härligt okomplicerade. Dessutom är fotografierna så bra. Är det du som är fotograf? Proffsigt! Jag äter LCHF men måste erkänna att mina portioner är större än dina. Det är nog därför jag inte går ner i vikt. Men strunt samma jag mår utmärkt av den mathållningen. Än en gång tack!

    • Hej Annika och Välkommen till mitt kök. Tack så mycket för dina fina ord om recept och foton. Recept behöver inte vara så krångliga, det är oftast den enkla maten som är godast.
      Det är jag som fotograferar allt, med min Canon Ixus 95 IS, som jag fick när jag fyllde år. En riktigt bra kamera, när man är en amatör som jag. Kul att du tycker bilderna är proffsiga 😉 Jag är helt självlärd..
      Jag äter rätt små portioner men ofta, ca 4 måltider per dag blir det. Den här maten mättar väldigt bra.
      Har gått ner ca 5 kg på ett år, men det är främst för hälsan jag äter så här. Det fungerar riktigt bra 🙂

  4. Röding och öring är fantastiskt goda fiskar! Verkligen bra som variation till lax som jag också gillar mycket. Savoykålstillbehöret ska jag absolut testa.
    Hälsar fröken Dill

    • Jag är väldigt förtjust i de här fiskarna, de tillhör ju också laxsläktet. Men nyttigare än den odlade laxen 🙂

  5. Så gott det ser ut och tack för tips om tillskott

    • Hej Monica. Kul att jag kan hjälpa till lite 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: