Recept på Köttkorv från Hemmets Kokbok anno 1925

Köttkorv som på Farmors tid

Jag fick en fråga om jag hade recept på Falukorv, när jag skrev om Stuvad Vitkål. Det fick mig att leta fram min Farmors kokbok, som hon fick i julklapp 1926.

Falukorv fanns inte med, men väl den här köttkorven, som kan tänkas vara rätt lik i kryddning. Jag gjorde korv för många år sen, när jag gick kockutbildningen, men bara saltad.

Har däremot aldrig rökt korv, men har Du en fiskrök, så borde det gå bra att använda den. Det tar ju lite tid och tålamod, förstås.  Annars går det ofta bra att lämna in för rökning hos små, lokala rökerier.

Här kommer receptet på Köttkorv från Farmors kokbok. Satsen ger 3 3/4 kg korv.

Köttkorv

850 gr Oxkött

850 gr Fläskkött

850 gr Späck

850 gr halvkokt, kallnad Potatis

1 1/3 lit Mjölk

4 msk Salt

2 tsk stött Kryddpeppar

1 tsk stött Vitpeppar

5 meter Krokfjälster

Till ingnidning:

2 msk Salt

1 msk Strösocker

1 tsk Kalisalpeter

Beredning: Köttet tvättas med en duk doppad i kallt vatten. Det skäres i bitar, senor och hinnor tagas bort och köttet drives 3 gånger genom köttkvarn. Det bultas sedan väl (i stenmortel).

Späcket skäres i fina tärningar. Potatisen, som ej bör vara för mycket kokt, drives genom kvarnen. Mjölken kokas upp och får kallna.

Alla ingredienserna arbetas därefter väl tillsammans 1 timme och stoppas sedan i väl rengjorda krokfjälster, ej alltför hårt. Korvarna spolas med kallt vatten och gnidas med salt, socker och salpeter.

Köttkorven kan sedan läggas ned i saltlake eller rökas i 2 dygn. I senare fallet användes mindre mängd mjölk till spädning och den stoppas hårdare.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/11/recept-pa-kottkorv-fran-hemmets-kokbok-anno-1925/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Lite väll sent svar men nu med julen kommen igen så kanske det blir aktuellt igen.
    Det där med att röra så mycket har med så kallad emulsionskorv som skall blandas mycket för att dan skall bli ”klistrig” och komma samman bättre när du sedan tillagar den.
    Det enklaste sättet är att ta fram den gamla köksmaskinen och ta fram degkroken och använda detta för att blanda samman och få den klistrig. Emulsionskorv är annars som vanliga hot dogs eller wienerkorv som också röks lite, alltså mycket finmalen korv och som är menad som mat korv och inte ämnad för en pilsner 🙂
    Passa bara att korvsmeten inte blir varm av att blandas så mycket det kan påverka hållbarheten.
    Om du gör grovare korv till torkning eller rökning skall den alls inte blandas på detta vis

    • Hej Karl och Välkommen till mitt kök. Vilken intressant korvtillverkningsanalys 🙂 Hade ingen aning om det, men just att inte arbeta färs för hårt för att den riskerar att bli för varm, det visste jag sen förut. På det viset var ju den gamla handrörda metoden en bra variant, ingen risk att man rörde den varm då 😉

  2. Hej!
    Detta receptet använder vi i vår familj fortfarande varje år. Korven röks inte – det är vår julkorv! Typ sådan som man köper i affären som fläskkorv till jul, fast denna är mycket godare förstås.
    Vi fryser den, äter året runt tillsammans med potatismos och gröna ärter och stark senap. Mums!
    Man behöver inte blanda en timma, huvudsaken är att man blandar väl.
    Vi har ”alltid” gjort denna korv till jul, så det var fantastiskt att hitta ett ursprung på den:)

    • Hej Margareta och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att höra din korvhistoria, ännu roligare att jag fick bidra till källan.
      Måste nog prova att göra den själv nån gång, det låter verkligen gott på din beskrivning 🙂

  3. Kan berika dig med en till kokbok. http://runeberg.org/idunskok/

    Nån ambitiös person har tagit sig omaket att scanna in hela boken till en sökbar webb version.

    underbar att läsa

    Har du koll på varför man skulle röra smeten en timma.

    • Hej Jon och välkommen hit. Kul med en gammal nätkokbok, tack. Det var väldigt många äggrecept i början 🙂
      Det står att man ska röra länge i många recept i Farmors bok, kan tänka mig att det var för att det skulle bli en mjuk och smidig konsistens. Numer står det ju t.ex om färs att den bara ska röras ihop hastigt, så inte fettet kryper ut. Men kanske de tyckte förr, att resultatet blev bättre om man rör länge. Måste testa nästa gång jag gör köttbullar.

  4. Så roligt att se boken i blått .. min är i brunt 😉

    Jag har funderat länge på att göra korv, men så ska man ha ledigt så länge så att man hinner med det hela.
    Ja, åtminstone har det varit min ”ursäkt” 🙂

    Man kanske skulle prova framåt höstkanten 🙂

    • Så det var trend med olika färger på kokböckerna redan då. Som jag svarade Fröken Dill, så visst är det tidskrävande. Som att röra korvsmeten en timme till exempel 😉
      Annars är ju det här ett uppdrag som borde passa dig riktigt bra. Du kanske kan testa mitt gamla recept till hösten? Kommer gärna och provsmakar 🙂

      • Akta dig, min bloggvän, jag kanske tar dig på orden! 😀
        Vi har pratat länge om att ordna oss en rök, vi får se om det kan bli realitet i år eller nästa år.
        Vi har så många planer, så det skall något till för att få tid till allt.
        Men i år skall jag ta tjänstledigt några veckor, så kanske, kanske!

      • Ellinor ; Det vore väldigt kul att få höra om resultatet skulle bli bra. Vill man ha mindre kolhydrater i sin korv, så går det nog bra att blanda i psylliumfrön istället för potatis.
        Tyvärr skulle nog mina grannar tycka lite illa om rök på balkongen, men det skulle fungera i stugan. Kanske gör ett test själv till sommaren 🙂

  5. Är också en stor fantast av gamla kokböcker! Säger sååå mycket om den tid de är ifrån.
    Jag har aldrig gjort egen korv. Det skulle säkert kunna bli gott, men är lite för jobbigt för att ge sig på när det nu finns urgoda korvar att köpa.
    Hälsar fröken Dill

    • Egen korvtillverkning kan nog vara lite kul att testa, med gott om tid och tålamod som sällskap. Som du säger, det finns ju suveräna korvar att köpa. Dyrt blir det också att tillverka själv, hörde jag av min granne som hade testat

  6. Åh, jag älskar gamla kokböcker. jag ärvde en bunt från min farmor. Så mysigt att bläddra i.

    • Ja visst är de fina, de gamla kokböckerna. Det är kul att testa de gamla receptena också, vår traditionella mat 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: