Kokt Älgkalvtunga med Gräddstuvade Murklor

God mat från förr

Jag fick en bit kokt älgkalvtunga av Mamma. En rätt som hon ibland bjöd på, vid finare middagar, när jag var liten.

Ofta med stuvade murklor, som vi plockade i massor på försommaren. De trivs bra i sandjorden som dominerar i mina hemtrakter i norra Dalarna.

Nuförtiden är det sällan man ser recept, både på murklor och tunga. Murklorna kanske beroende på deras giftighet. Ett gift som försvinner om man förväller dem flera gånger i mycket vatten.

Torkade murklor måste också förvällas eftersom giftrester finns kvar, även efter torkningen. Kanske inte en svamp att rekommendera att äta ofta, men nån gång per år äter jag det.

Är Du tveksam till att äta murklor, så använd toppmurklor. De är helt ofarliga.

Tunga är en rätt som många tyvärr har svårt för, men det är faktiskt väldigt gott. Särskilt älgkalvens, den är riktigt mjäll och fin.

Här finns ett bra recept på kokt  Tunga, från Svensk Köttinformation.

Gräddstuvade Murklor

1½ dl förvällda, grovhackade Stenmurklor

1 liten, finhackad gul Lök

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 msk hemkokt Fond

1 msk Cognac

1 msk Getmese

Havssalt och nymald Vitpeppar

Fräs svampen och löken i smöret, tills vätskan kokat in. Krydda med salt och peppar. Slå över fond, cognac och getmese, rör om och låt puttra en liten stund.

Häll över grädden och koka till en tjock stuvning på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med lite mjölk om den blir för tjock.

Jag värmde skivad tunga i lite, lite saltat vatten, bara en minut. Serverade den med murkelstuvningen och rårörda Lingon.

Kokade några buketter Romanesco till. En korsning mellan broccoli och blomkål, med betydligt mer smak än hos blomkålen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/10/kokt-algkalvtunga-med-graddstuvade-murklor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Bara det ena giftet reduceras ( försvinner inte helt) i murklorna då man kokar av dem. Den cancerogena biten finns kvar. Det finns ca 30 andra ätliga svampar, så varför äta giftsvamp?

    • Hej Lena och Välkommen till mitt kök. Så länge det är tillåtet att servera murklor på restaurang och sälja dem i butik, så tänker jag njuta av denna delikatess ett par gånger per år.

  2. Hej och jättetack för hälsningen på min födelsedag!

    Du har en sån fin blogg med mycket gott att tillaga. Romanesco ser spännande ut. Har bara kokt den som blomkål innan och visste inte ens vad den heter. Men det är alltid kul att testa olika grejer som dyker upp i butiken.

    Tunga har jag bara ätit när jag legat på sjukhus, varm en gång och kall en gång. Tyvärr är det något jag inte tror jag själv lagar, men kanske hade jag otur med sjukhusmaten och kan få den bättre tillagad nästa gång. 😉

    Hadebra!
    Anmaja
    http://blogg.omakastengods.se

    • Hej och Tack Anmaja. Du har en fin blogg du med, mycket intressant att läsa 😉
      Jag har också råkat ut för dåligt kokt tunga, då blir den riktigt seg och tråkig. Kanske inte riktigt rätt miljö, sjukhuset, att äta den på heller.

  3. Tunga är faktiskt något jag relativt nyligen börjat tycka om. Vi har haft det på våran restaurang på restauranghögskolan i Umeå och dels ätit det till personalmat någon dag. Så länge jag inte tänker på vad det är jag äter så går det bra, och jag försöker verkligen för det är ju så gott! Däremot känns det inte lika lockande när man står där och skalar ett antal inför kvällens service.. men god är den och den vi kört med är rentunga, väldigt trevlig! Jag tror helt klart att den kan få en comeback i de svenska hemmen inom en snar framtid. Det är bara att sprida receptkunskaperna, och det här är ju en jättebra början 🙂

    • Hej E-S och Välkommen in i mitt kök. Vad roligt att få besök av en kockkollega. Det är väldigt givande att slå ett slag för vår gamla, fina husmanskost, tycker jag. Att få dela med mig av kunskaperna och kanske väcka ett nytt intresse för vår traditionella mat är riktigt kul.
      Vad bra att ni gör detsamma uppe i Umeå. Rentunga låter väldigt gott, men förstår att skalandet kan vara lite mycket 🙂

  4. Romanesco, som du hade i soppan häromsistens också, det är en av mina favoriter. En annan är savoykål. Båda har så mycket smak och blir så goda i alla former. Mixade soppor är en av mina favoriter. Men romanesco med skirat smör är en av de kålsorter som jag nästan kan föräta mig på. Det bästa ur både blomkålen och broccolin och ändå blir aldrigblomkål-broccoli-soppa riktigt lika god.

    Måste bara berätta om tunga. Älgkalvtunga har jag ingen erfarenhet av men ”tunga” utan minne av vilken slags, lärde min första svärmor mig att köpa och laga (skicklig matmor med djupa finlandssvenska rötter och med kriget som uppfinningsrik ingrediens i sitt livs skola). Vi hade tunga på mackan hemma i mitt barndomshem också men den köptes färdigskivad i korvdisken (inget var ju färdigpackat på 50-talet, inte just på 60-talet heller) På något sätt blandar sig minnet av tungan på mackan också med minnet av att vi hemma köpte hjärta och tunga (gris tror jag) och kokade till vår hund så länge jag bodde hemma.

    Som fattig student i Åbo kokade jag ändå ganska ofta tunga enligt svärmors recept och det blev mycket god – och redan då ovanlig – näring! Kålpirog i långpanna (lite smördeg, mycket kål) var en annan räddningsplanka på den tiden, en annan klassiker i det finlandssvenska köket (ännu en tredje klassisk sak var nejonögonen, som man köpte tillredda som sotare i hallen i Åbo). Men det var som om den maten blev kvar i Finland. Tänker jag nu och har svårt att tänka mig att laga tunga. Men kan ändå föreställa mig att det är gott. Och inte minst uppskatta – som alltid – din förmåga att berätta om maten och förmedla verklig matlagningskärlek.

    Hoppas skovet snart ger med sig och att våren för med sig lätthet i kroppen, steget och sinnet. Kram!

    • Tack för dina fina matminnen, Mollalena. Jag blir så glad när jag läser dina ordbroderier, du kan verkligen språkkonst.
      Mamma kommer ju från Pargas och är uppvuxen under kriget. Jag har nog ärvt mycket av hennes förmåga att ta vara på det mesta. Hon tog med sig en hel del när hon hamnade i vår lilla skogsby i norra Dalarna. Skärgårdens mat kombinerad med fjällböndernas blev riktigt bra.
      Ser fram emot våren, hoppas bli bättre snart.
      Fått medicin mot det speedade hjärtat nu, så nu är det slut på rallyt i blodomloppet åtminstone 😉

  5. Tunga har jag aldrig vågat mig på, men skulle gärna smaka. Hur är konsistensen egentligen?

    • Hej. Den är lite fastare än vanligt kött, lite som hjärta om du testa det ? Värt att prova är det iallafall 🙂 Som Ellinor skrev, så är kallskuret gott också-

  6. Oj, vad det är gott med tunga!
    Jag tänkte spara min och göra kallskuret till påsk 🙂

    Jag har faktisk aldrig provat Romanesco, men man kanske hittar den kravodlad i någon affär? Annars ser den ju otroligt lustig ut, tänk vad naturen är finurlig på former ändå 🙂

    • Förstod att du skulle gilla det här, Ellinor 😉 Kallskuren tunga med en god legymsallad är fin påskmat. Min hälsokostaffär har kravodlade grönsaker, du kanske har nån sån i närheten?

      • Min hälsokostaffär har också kravodlade grönsaker .. men de är lite enahanda ibland kanske. Det är mest de vanligaste sorterna som de tar in.
        Har försökt vid flera tillfällen att få dem att beställa lite olika saker som jag skulle vilja ha, men tyvärr verkar det svårt.
        I övrigt så är de världens gulligaste, de två som driver affären, men som sagt, det tar tid och evighet och tjat för att få dem att beställa något nytt.
        Jag får väl fortsätta tjata 😉

      • Tjat är ett mycket bra vapen att ta till i alla möjliga affärer 😉 De borde ju vara intresserade av att få sälja mer kravmärkta grönsaker och då är ju variation viktigt. Det kommer nog mer och mer av intresset att köpa ekologiskt, så då lossnar det.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: