Fiskgratäng på Rödspätta med Vitvinssås och Kräftstjärtar

Gratinerad Rödspätta

Jag köpte några spättafiléer med mig när jag åkte för att hälsa på Mamma. Hon är väldigt förtjust i fisk, så det är en bra present att ta med.

Det är enkelt att ta en sväng förbi Vickan’s Fisk på Mittpunktens köpcentrum, innan jag kliver på bussen.

En mycket bra liten fiskbutik, strategiskt placerad i Coop’s Matcity, alldeles vid Busstorget i Östersund. En sväng förbi Systembolaget i samma byggnad, för att köpa vitt vin till såsen, hann jag också med mellan bussarna.

När man som jag är billös, är det skönt att inte alla butiker flyttat ut till shoppinglador långt utanför centrum.

Att handla lokalt innebär för mig, att jag gärna gynnar mindre butiker i centrum. De slåss inte på samma villkor som de stora butikskedjorna, men har ofta ett bra utbud av kvalitetsråvaror.

Nästa gång får det bli att handla räkor till såsen av Vickan också.  Coop’s kräftstjärtar på burk kommer jag inte att handla mer. Maken till smaklösa kräftor får man leta efter.

Där såg jag verkligen vilken skillnad det är på färsk matkvalitet, jämfört med stormarknadernas massproducerade. Jag erkänner, jag föll för det låga priset. Men då fick jag riktigt låg kvalitet på innehållet också.

Fiskgratäng med Rödspätta i Vitvinssås

4 filéer av Rödspätta

½ tärning Knorr’s Kravmärkt Grönsaksbuljong

1½ dl Vitt Vin

1 dl Vatten

2 dl Grädde

1 msk Smör

Salt och Vitpeppar

Krydda fisken lätt på båda sidor. Rulla ihop med skinnsidan inåt, från huvudändan mot stjärten. Lägg tätt i en liten kastrull, så håller fisken formen.

Koka upp vin, vatten och buljongtärning i en annan kastrull och häll över fisken. Låt sjuda i ett par minuter, knappt så fisken blir klar.

Lyft försiktigt över rulladerna till en smord ugnsform med en hålslev. Lägg kräftstjärtar eller räkor över.

Koka upp buljongen och låt reducera till 1 dl. Häll i grädden och låt såsen puttra i en halvtimme, tills en tjocknar. Vispa då och då.  Smaka av om Du vill ha mer kryddor eller vin. Ta från värmen och rör ner smöret.

Sila såsen genom en nätsil över fisken och gratinera i 250° i 5 minuter. Servera med kokta Haricot Verts och Cocktailtomater

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/05/fiskgratang-pa-rodspatta-med-vitvinssas-och-kraftstjartar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har (tack och lov) inte köpt Coops kräftstjärtar så det är ju tur att du varnade mig 😉
    Jag håller med, finns inget bättre än att handla färsk fisk hos en fiskhandlare. Jag köpte fryst torsk och skulle göra panerade torskfiléer häromdagen och dom gick inte att äta och man jämför med de färska torskfiléer som nästan smälter i munnen! Det är riktig mat det 🙂 Trevlig helg!

    • Hej Anna. Ja, man måste ju dela med sig även av de misslyckade köpen 😉 Jag har också köpt fryst fisk några gånger, senast i fjol köpte jag Pangasius. Den var hemsk, gick bara att använda i en gryta. Den var som en urvriden disktrasa i konsistensen när jag stekte den. Inte kul..
      Ha en bra helg, du med.

  2. Jag älskar att laga mat och är riktigt duktig på det måste jag nog säga.

    Något som är väldigt konstig med tanke på det är att jag aldrig har lagat en fiskgratäng 🙂

    Det är nog dags att ta sig an den uppgiften eftersom jag älskar fiskgratäng.

    • Hej Tina och Välkommen till mitt kök. Fiskgratäng är ju väldigt enkelt att laga. Särskilt om man hoppar över potatismoset runt 🙂 Lycka till.

  3. Har också fallit i fällan, men aldrig mer! 🙂

    Ska nog kika efter fisk idag 😉

    Kram

    • Fisk är gott, kräftstjärtar borde också vara det. Vi får bojkotta Coop’s tills de bättrar sig 😉

  4. Jag håller med, de där kräftstjärtarna är rent löjliga i smaken.

    • Bra att vi är fler som tycker detsamma 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: