Sesamkex

Smörgåskex

Mitt LCHFbröd som jag bakade förra veckan blev väldigt populärt. Både hos mig och dem jag bjudit till. Det är gott att kunna äta en smörgås ibland, även om man äter lågkolhydratiskt.

Jag experimenterade vidare, denna gång blev det ett kex. Jag hade precis köpt ett paket Norsk Ekte Geitost. En riktig njutning, som jag unnar mig varje morgon till kaffet här hemma.

Tänkte att det borde bli gott i kexen, halloumin blev ju så gott i brödet. Osten ger både mer tuggmotstånd och en härlig smak.

Norsk Brunost har jag använt mig av i mat i många år, den ger riktigt god smak åt både såser och grytor.

Här kommer en länk till en mycket intressant historia om vikten av att dra ner på kolhydraterna, särskilt från spannmål och äta naturligt fett.

Den är skriven av Nina på Left Coast LCHF, en Amerikansk fotograf som jag kom i kontakt med i somras.

Nina och hennes man Clark har ätit naturlig lågkolhydratkost sen 8 år. De har blivit mycket friskare på de här åren.

Länken går till deras nya blogg. De har också en suverän hemsida, med mängder av intressant information. Skrivet på ett mycket lättläst sätt och med många av Nina’s vackra bilder.

Hemsidan heter Lowcarb Lifestyle.

Glutenfria Sesamkex

½ dl Sesamfrön

½ dl Mandelmjöl

2 msk Psylliumfrön

1 dl Vatten

½ dl Grädde

1 dl riven Ekte Geitost

Flingsalt

Mal mandel i kvarn eller använd köpt mandelmjöl. Blanda sesamfrön, mandelmjöl och psylliumfrön i en bunke. Blanda ner vatten och grädde. Salta lätt, inte så mycket för getosten ger också en hel del sälta.

Låt stå framme och svälla i en timme. Riv getosten och rör ner i smeten. Bred ut till ca 1 cm tjockt på bakplåtspapper. Jag använde en degskrapa.

Känns smeten för tjock och svår att breda ut, tillsätt bara lite mer vatten. Det kan bero lite på hur mycket psylliumfröna svällt.

Strö lite flingsalt över kexen. Grädda i 10-15 minuter i 200°. Kexen ska ha fått lite färg, annars blir de för mjuka. Ta ut och markera fyrkantiga kex med degskrapa eller sporre.

Stäng av ugnen och sätt in plåten igen. Låt luckan stå lite på glänt med en hopvikt grytlapp emellan.

Låt kexen torka på eftervärmen i en timme. Ta ut och bryt försiktigt isär i snitten.

Förvara i en burk i frysen, ta fram och tina eftersom. Annars är det risk att de blir uppätna fort, de blev väldigt goda.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/04/sesamkex/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag har följt receptet till fullo, trots det så fastnade allt på bakplåtspapperet och det blev bara smulor – hade sett fram emot goda kex – är receptet
    felaktigt, tacksam för svar!

    • Hej Anita och Väkommen till mitt kök. Vad tråkigt att de inte blev bra. Jag fick dem väldigt spröda och fina som du ser på bilden.
      Prova med att smörja bakplåtspapperet det kan ju vara olika på dem. Har ett sånt man kan använda många gånger och diska emellan.
      En kompis hade gjort dem och tyckte de blev bra, så det ska inte vara nåt fel på receptet. Lycka till med nästa bak 🙂

  2. Oj så goda de ser ut!

    • Tack. De blev riktigt bra, sitter just och tar en till morgonkaffet nu, med smör och ost på 🙂

  3. Påminner lite om ett recept jag såg Renee Voltaire gjorde på Efter 10 idag. Låter kanongott!!
    Detta ska provas..
    Kram

    • Hej Garlica. Det är visst inne med kex. Annars brukar jag vara långt ifrån trendig. Lycka till med baket 🙂

  4. Även om jag inte äter LCHF ser dom riktigt mumsiga ut!

    • Tack Loula 😉 Det är det som är grejen, det mesta i min mat fungerar fint även om man inte äter LCHF. Det är bara att lägga till en potatis eller två, lite ris, bröd eller annat om man så vill 🙂

  5. De ser jättegoda ut. Jag har lite svårt att sluta äta just bröd. Jag följer ju inte lågkolhydratdieten fullt ut utan gör som jag själv känner, men försöker tänkta på vad jag äter och om det finns ett bättre allternativ. Jag är iallafall väldigt nöjd med dessa två månader som har gett mig massa energi och 5kilo minus på vågen.

    Idag bakade jag bröd på kornmjöl, får man äta det om man följer LCHF?

    Ha en trevlig kväll

    HÄlsningar
    Nina

    • Hej Nina. Det är nog det som är det största problemet för många, att inte äta bröd. Då fungerar det bra med såna här. Kornmjöl innehåller också en hel del kolhydrater, men det är ju processat vete som är värst.
      Råg och korn tillhör våra äldre sädesslag och innehåller mer näring, vitaminer och mineraler än vetet.
      Bakar man med surdeg så blir det ett bröd som inte höjer blodsockret lika snabbt. Sen om man tillsätter frön och nötter i brödet, blir höjningen ännu långsammare och mättnaden bättre. En tunn skiva av ditt bröd med mycket pålägg på fungerar bra även i en lågkolhydratkost. Det är ju så att man måste känna sig för vad som passar en bäst. Jag har slutat helt med mjöl eftersom jag inte mår bra av det. Men det är ju individuellt, vad man klarar i sin kost.
      Grattis till din viktnedgång och bättre mående 🙂

  6. Åh, de där måste jag testa! Lät hur gott som helst!!!

    • Tack, Johanna. Mesosten gjorde dem riktigt goda 🙂

  7. Toppen, toppen! Detta ska jag prova och byta hälften av sesamfröna mot svarta dito!

    • Kul att du gillade receptet, Kristin. Med svarta frön kommer de att se ännu läckrare ut. Har just tagit två kex med smör på till kaffet efter en skogstur. De blev riktigt knapriga och läckra 🙂

  8. Nu kommer jag med ytterligare en fråga: Tror du man kan köpa Ekte Geitost överallt? eller finns det något annat alternativ? Jag tycker kexen ser JÄTTEGODA ut och vill gärna baka dem. Det första jag gör på morgonen är att starta datorn och kolla din blogg. Vad blir det idag? Och är det något jag kan göra idag eller måste jag handla något först? Tack för en inspirande blogg. Jag är nybörjare på LCHF och är väldigt ”taggad”. Inte så mycket för viktens skull utan mer för allt annat man vinner.

    • Hej Britt-Marie. Vad roligt att du tittar förbi varje morgon 😉 Det är samma anledning för mig att äta den här maten, jag mår ju så otroligt mycket bättre. Och sen är det ju så gott.
      Om du inte hittar Ekte Geitost så har de säkert Gudbrandsdalens Mesost. Den är också väldigt god och gjord på get och komjölk. Den här är på bara get och därför har den så kraftig smak.
      Halloumi som också är en lite torrare ost skulle fungera fint.
      Nyttigheten och smaken i mesost överväger det relativt höga kolhydratinnehållet. 38%, men det blir inga större mängder per dag. Jag brukar jämföra det med att äta en mörk chokladbit. Där ligger kolhydraterna på hela 63% i en 70%ig choklad. Då föredrar jag getosten.
      Lycka till med mesostjakt och kexbak 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: