Blåbärssylt Lowcarb med Yoghurt och Grädde

1 år med LCHF

Idag är det 1 år sen jag gjorde den största kostförändringen i mitt liv. Ett beslut som jag absolut inte ångrar idag.

Genom att äta mindre med snabba kolhydrater från t.ex bröd, kakor och pasta och en lite högre andel naturligt fett, har min kropp börjat bli mer överens med mig.

Mindre ledvärk, trötthet och magbesvär är det som kommit av den här kostförändringen. Ja, så har jag tappat några kilon också.

Bloggen startade jag i juni och det är riktigt kul att kunna sprida mina recept på det här viset. Fått så många fina kommentarer, både här och på andra bloggar.

Tack för det, alla vänliga läsare. Det gör att det blir ännu roligare att fortsätta skriva om min dagliga mat.

I helgen har jag lagt till en del nya kategorier, så det ska bli lättare att hitta bland mina recept. Är uppe i 354 stycken nu, så det blir lite att hålla reda på.

Jag har delat upp olika kötträtter till egna kategorier så Du lätt hittar t.ex Köttfärs, Lamm eller Korvrätter.

Helt Vegetariskt har också fått en egen kategori, märkte att jag fått ihop en hel del såna. Bra för vegetarianer som vill äta enligt LCHF eller för oss carnivorer som gillar grönt.

Bär och Frukt fick också ett eget ställe, eftersom det ingår som en naturlig del i min mat.

Ettårsdagen firar jag med en i mitt tycke, riktigt god dessert. Inte så söt som de desserter jag föredrog tidigare. Har lite svårt att få i mig det som är för sött idag.

Jag använde Björksocker, Xylitol i sylten. Ett sötningsmedel jag köpt på hälsokosten, som är utan bismak. Jag har svårt för andra sötningsmedel, de ger ofta en otrevlig, onaturlig smak.

Björksocker är väldigt dyrt tyvärr, ca 170 kr för ett kg. Men när man använder så lite, kan det vara värt det. Särskilt för diabetiker, eftersom det inte höjer blodsockret lika mycket som vanligt socker.

Blåbärssylt

3 dl frysta Blåbär

1 msk Björksocker

1 tsk pressad Citron

Blanda allt i en kastrull och låt stå några timmar, så bären tinar och saftar sig. Koka sen upp och låt puttra 10 minuter på svag värme, tills sylten tjocknat. Häll upp på små burkar och sätt på lock.

Citronsaften gör att blåbärssylten håller sig lite längre och ger en fräsch syra. Kokta blåbär blir annars lite smaklösa. Den här sylten blir mindre hållbar än den kokt på vanligt socker, så ät upp den inom en vecka.

Vid serveringen fyllde jag botten på ett fint glas med ½ dl Grekisk 10%ig Yoghurt. Fyllde på med ½ dl Blåbärssylt. Hällde sen försiktigt över ½ dl ovispad Grädde. Och sen njöt jag.

Fick ett par kommentarer hos Kostdoktorn i helgen, att min mat borde kallas Njutningsmetoden. Det gjorde mig riktigt glad, för jag njuter verkligen av den varje dag.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/01/blabarssylt-lowcarb-med-yoghurt-och-gradde/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. har haft den här sidan uppe länge nu, och nu blev jag sugen ordentligt..
    Tog det sista av min turkiska yoghurt och det sista av förra sommarens körsbärssylt.. dock med riktigt socker..
    Men dom ska ju ätas upp de burkarna också..

    Gott och enkelt!
    Tack för jättebra recept
    Ska pröva sesamkexen i helgen.. =)

    • Hej Caena. Vad härligt att höra att du tycker om mina recept 🙂 Körsbärssylt är ju så otroligt gott det med. Det är klart att de burkarna måste ätas. Lite vanligt socker tillsammans med bär, i en dessert efter en god måltid, är ju så mycket bättre än att stoppa i sig godis 😉 Lycka till med kexen.

  2. Varm Grattiskram!

    Har också blivit så inspirerad av din blogg o känner att steget inte alls är långt till att försöka följa LCHF, åtminstone lite ;).

    Du visar att man kan njuta även med nyttig mat 🙂

    • Tack så mycket Dubbelörnen. Kul att jag kunnat inspirera dig lite i rätt riktning 🙂

  3. Sukrin och Stevia är ju andra ”sötningsmedel” som jag har hemma. Går något av dem att använda istället för Xylitol tror du? Undrar Britt-Marie

    • Hej Britt-Marie. Jag har inte testat Sukrin, men läst att det används i lågkolhydratkost.
      Stevia är ett naturligt sötningsmedel, med en liten bismak av lakrits, tycker jag.
      Men är du van att använda den, så är det ett bra alternativ.
      Det fanns inte Stevia på den affären, när jag köpte Björksockret. men jag kommer att testa det framöver. Lycka till 🙂

  4. Oh, den här efterrätten er verkligen smaskig ut. Det ska jag nog ta och prova. Grattis till ettårsdagen också 🙂 och jag håller med om att det finns så mycket att lära sig från din blogg, bilderna på maten gör en hungrig, det ser alltid så gott ut.
    Hälsn
    Cathy

    • Tack, Catharine. Då har jag lyckats riktigt bra, om du blir hungrig bara av att se på maten 😉 Lyckas jag sen lära ut en del knep, så är det ju ännu bättre.

  5. GRATTIS på ettårsdagen. Firningsdesserten ser oemotståndligt god ut – och som vanligt är texten sådan att snålvattnet rinner.

    Just idag råkade jag få för mig att nominera dig till ”Beautiful Blogger Award” på min ”invandrarblogg” Bortom Tankar (mollalena.blogspot.com) och så visade det sig att det var din bemärkelsedag.

    En sådan ”utmärkelse” passar dig perfekt (men jag förstår om det kanske skulle bli ett väldigt stilbrott här, att ta in den utmaningen det innebär att föra ”Awarden” vidare via bloggen). Jag vill så gärna sprida länken till din blogg i vidare kretsar än de redan Njutmetods-frälsta. Du är, oberoende av om du vill ta emot ”awarden” offentligt eller inte, välkommen att läsa motiveringen och se vilka sex andra som kom med bland mina nominerade.
    Allt gott.

    PS
    Älgfärsen jag köpte fryst var väldigt finmald och såg inte så fräsch ut i konsistensen när den tinat. Jag valde att göra den till en paj utan deg under och med bacontäcke och krydda med inspiration från dina älgfärsbiffar men ha i många äggulor och en hel del grädde och för att få någon struktur på den stekte jag lök i ganska grovhackade bitar och hade i. Det blev gott det med. Nästa gång jag köper älgfärs får det bli i en av hallarna i Stockholm och då ska jag följa ditt recept till ”punkt och pricka”. Blåbären låter så spännande.

    • Tack Mollalena. Vad roligt att just du, en pennans Mästare, ger mig så fint beröm 😉

      Tack för din fina utmärkelse också. Ska genast komma över och läsa vad du skrivit.
      Men du har rätt, jag har sagt nej till några utmärkelser tidigare, just för att jag vill hålla min blogg i den stil den har idag. Som en receptsamling, för alla och envar som tycker om god mat.

      Det är belöning nog att du och andra skriver om mig, börjar få rätt bra snurr på bloggen nu.
      Din älgpaj låter fin, men du gjorde klokt i att inte göra biffar av den tråkiga färsen.
      Ha det bra, nu skyndar jag mig över 🙂

      Har nu varit över och läst det du skrev om mig. Jag blev riktigt rörd, du skriver så fantastiskt fint. Tack än en gång.

  6. Grattis Grattis.Kram.

    • Tack kära Syster 🙂

  7. Grattis på ettårsdagen!
    Du har en helt suverän blogg, jag lär mig så mycket och kan alltid hitta ett bra recept.
    Tack för att du delar med dig!

    • Hej Janicke och stort Tack till dig med. Utan bloggen och mina trogna läsare hade det inte varit lika skoj. Och maten inte lika varierad.
      Firar just med en kopp the och bakad leverpastej med cocktailtomater och persilja 🙂

  8. Grattis till ”ettårsdagen”. Din mat ser verkligen alltid kanongod ut!

    • Tack så mycket, Helena. Det är den också, om jag får säga det själv 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: