Kålsoppa

Rena Hälsosoppan

Ja, iallafall om man ska tro dem som bantar med kålsoppa. Har hört om en del olika varianter. Att man får äta så mycket mager kålsoppa med inslag av pulversoppa man vill.

Eller obegränsat med kålsoppa och ½ kg kött en dag, för att nästa få äta 8 bananer till, mellan sopptallrikarna.

Så håller det på i 7-21 dagar. Man blir alltså rejält undernärd och tappar därför ett antal kilon. Som sen snabbare än ögat sätter sig på kroppen igen. Plus några kilo till, eftersom kroppen ställt in sig på svält.

Det låter, för att använda Professor Martin Ingvar’s ord när han medverkade i Gomorron, som en ”nipprig” bantningsmetod.

För mig är kålsoppa en riktigt god och nyttig soppa, som jag gärna äter ibland. Men absolut inte varje dag. Jag kokade en stor sats, för att kunna frysa in och ta fram när jag behöver något lättlagat.

Sen innehåller ju min soppa förstås en hel del smör och fläsk också, för att bli riktigt nyttig. Med en rejäl klick crème fraiche på toppen, så håller sig kroppen mätt och nöjd länge.

En sån här dag behövs lite extra fett för att hålla kroppen varm. -31 på termometern i morse.

Kålsoppa med varmrökt Sidfläsk

½ liter strimlad Vitkål

1 skivad gul Lök

1 Morot i strimlor

1 stor Tomat i tärningar

100 gr strimlat varmrökt Sidfläsk

3 msk Smör

2 msk Ekologiskt Buljongpulver

1 msk Tomatpuré

1 msk Balsamvinäger

1 tsk torkad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 liter Vatten

Bryn fläsk och kål i smöret i fem minuter, utan att det får för mycket färg. Tillsätt lök och morötter, fräs fem minuter till.

Rör ner tomatpurén och låt fräsa med en stund, så blir det mildare tomatsmak. Blanda ner tomater, buljongpulver, balsamvinäger och kryddor.

Låt puttra lite till, innan Du häller i vatten. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme i en timme. Servera med en klick Crème Fraiche.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/23/kalsoppa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Kålsoppa har jag skrivit om tidigare, men då med rökt Sidfläsk i. Den här gången gjorde jag en variant med köttfärs, lite liknande Gulasch. […]

  2. Mums, vad gott det låter! Det där blir vår middag i dag!

    • Hej Britt. Vad roligt att jag kunde inspirera till en god middag hos dig på Åland 😉

  3. Det här ekologiska buljongpulvret, vad är det för fabrikat? Jag har inte hittat något sådant i affären.

    • Hej Veronica. Det är Biofood, jag köper det i hälsokostaffär. Riktigt bra, god, inte för salt smak. Och sen att det inte innehåller varken socker, jäst eller glutamat gör ju inte saken sämre 🙂

      • Tack för tipset 🙂

        Då ska jag ta mig en sväng förbi hälsokosten nästa gång jag är till stan, just nu är det så rackarns kallt att man knappt vill gå till bussen … imorse hade vi – 26 och blåst, hugaligen!

  4. Ser ju vansinnigt god ut!
    Älskar allt med kål!!

    • Tack, Åsa 🙂 Det blir fler kålrecept närmsta tiden, har en hel del kvar av huvudet jag köpte 😉

  5. Nej sådana där kurer funkar ju inte i längden. Det är ju galet att ge sig inpå en sådan.

    • Ja, inte skulle jag rekommendera någon att försöka med den.
      Då är det bättre att njuta medan man går ner i vikt och sen klara av att hålla den 🙂

  6. Så himla god den ser ut. Matig och perfekt. I min lilla värld är kålsoppa bara buljong och kål typ och har man tur kan man få en liten frikadell i 🙂

    • Roligt att du gillar den, Helena. Bra att du kom in i min lilla värld, så du får se att kålsoppa kan vara så mycket mer 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.