Fårostsallad med Kycklinglever och Citrondressing

Lunchsallad

Här kommer ett till recept från Cypern, ville drömma mig tillbaka till värmen en liten stund. Det är alltid lite svårt att anpassa mig till den Svenska snön och vintern, när jag kommer hem. -28° står det på termometern nu på morgonen.

Kycklinglever är väldigt mild, här serverade jag den ljummen i en fräsch sallad. Levern från en 2½-kilos kyckling, räckte till en lätt lunch för oss båda en varm dag.

Fetaosten gjorde att salladen blev mer matig. En olivoljedressing med citron från trädgården över det hela. Tillsammans gjorde de här ingredienserna att vi stod oss många timmar.

En sallad fungerar fint i lågkolhydratkost, bara man väljer rätt tillbehör, med bra fetter och proteiner.

Jag såg på Landet Brunsås i onsdags, det pratades om vad maten kostar. Jag har de senaste åren roat mig med att föra kassabok över allt vi handlar till vårt hushåll under våra resor. Den här resan blev kostnaden per dag 73 kronor per person.

Jag tittade efter vad summan vid fjolårets resa till Cypern blev, innan jag gick över till LCHF. Det var väldigt kul att se, summan var exakt densamma.

Jag, som många andra, har ju trott att det blir lite dyrare med lågkolhydratkost, men där hade vi fel.

I Turkiet har matkostnaden legat på ca 50 per person och dag, mycket tack vare de billiga grönsakerna på marknaderna där. På Cypern ligger grönsakspriserna mer i samma nivå som här hemma.

Jag håller med Lotta Lundgren och de andra i Landet Brunsås, maten är väldigt billig här i Sverige. Men tyvärr blir ju kvaliteten därefter. Det lönar sig att satsa på naturliga råvaror av bättre kvalitet i längden.

Här kommer en länk till Lotta Lundgren’s suveräna blogg;

Om jag var din hemmafru

Sallad med Kycklinglever och Feta

Nystekt Kycklinglever

100 gr Feta

1 Ekologisk Citron

Skivad Gurka

Strimlad Romansallad

Bladpersilja

Granatäppelkärnor

Flingsalt

Stek kycklinglevern i smör på svag värme i 10 minuter, salta och peppra. Vänd några gånger under tiden. Lägg under tiden upp sallad, gurka och citronbitar på en tallrik, smula fetaosten över.

Pressa halva citronen och blanda med 3 msk Kallpressad Olivolja, smaksätt med Havssalt. Skär upp levern i sneda skivor och lägg på salladen.

Ringla över dressingen och strö granatäppelkärnor runt om. Strö lite flingsalt över.

Citronträd i vår trädgård

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/22/farostsallad-med-kycklinglever-och-citrondressing/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. All lever går bort för mig. TYVÄRR!!!
    Citronerna såg underbara ut. Trots den bistra årstiden har jag faktiskt några egna på en liten citronplanta i fönstret. De håller på att byta färg från grönt till gult. Kul, men smaken blir aldrig densamma jämfört med de som odlats i varmare klimat.
    Hälsar fröken Dill

    • Härligt med ett eget citronträd 🙂 De i trädgården på Cypern var riktigt smakrika. Tänk att bara kunna sträcka ut handen och plocka en, när man går upp för trappan till lägenheten.. Lyx.
      Jag var också anti lever förr, men lärde mig tycka om det just via kycklinglever. Men smaken är olika.

  2. åh, vi var på cypern för några år sedan, saknar det!

    kram erica

    • Hej Erica. Det är nåt visst med Medelhavet. Man längtar alltid tillbaks 😉

  3. Ja visst drömmer man sig lätt bort till varmare breddgrader nu när snön och kylan är som värst men samtidigt är jag väldigt tacksam över att vi har så fina årstider:-)

    • Du har så rätt, Johanna. Jag skulle absolut inte vilja vara utan vintern, även om jag blir lite gnällig av kylan ibland 😉 Det är så vackert utanför fönstret nu, Oviksfjällen gnistrar i fjärran.

  4. Intressant med kycklinglevern till salladen. Det ska jag nog prova när det blir lite mer salladsväder…Ser ju inte helt fel ut med citronträd och pool får man säga. Kan tänka mig att det är svårt att anpassa sig. -28 är alldeles för kallt. Vi hade ”bara” -22 i morse.

    • Hej Sofia. Ja, det är väl inte precis väder för sallad nu 😉 Men som inspiration för varmare tider. Det kommer nog snart en vår, hoppas jag..
      Som liten förrätt innan en värmande soppa, skulle den nog passa även nu.


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.