Färdkost för flygresa

Mat för flygfärdiga

Idag är det hemresa till Sverige. 6 veckor här på Cypern har gått fort. Det är så skönt att kunna ha möjligheten att tillbringa en del av vintern i varmare klimat.

Nu har den här perioden inte haft det bästa av väder. Men med rätt kläder har jag kunnat vara ute och få mina välbehövliga promenader varje dag.

Några timmar varje dag, ägnar jag mig åt träning. Först en timmes gymnastik inne och sen några promenader. Den här formen av träning har fått mig att klara av mina rygg och fibromyalgibesvär på ett otroligt sätt.

Rätt medicin och inte minst rätt mat, har också hjälpt mig väldigt mycket. Träningen började jag med för 3 år sen, när jag fick min Fibromyalgidiagnos.

Jag förstod att jag kunde påverka mitt mående, genom att utföra vissa rörelser varje dag. Det har gjort att jag är betydligt mindre stel i mina leder och muskler idag.

Men jag måste hålla disciplinen, annars stelnar jag till igen. Sen jag gick över till min variant av lågkolhydratkost med naturliga råvaror och framförallt slutade med spannmål, har jag upplevt den största förbättringen.

En sak som jag också lärt mig är hur viktigt det är att äta på bestämda tider. Åtminstone för mig är det så, att jag blir väldigt trött och får ont i kroppen om jag fuskar med mattiderna. Det känns som om musklerna blir helt dränerade på energi, ett kroppsligt bensinstopp.

Därför är jag alltid noga med att ta med bra färdkost på resorna. Utbudet på flygplan och flygplatser är ju oftast minst sagt kolhydratrika. På Arlanda finns t.ex nästan bara smörgåsar, muffins, godis och frukt att köpa på natten.

Stekt Kyckling med en matig ostsallad blev det den här gången, den tar jag till när jag kommit halvvägs och väntar på nästa flyg på Arlanda.

En burk med Salami, Paprika och Ostrullar med Smör åker också med i väskan. Det tar vi till en kopp kaffe på flyget. En liten burk med Grädde är gott att ha till flygplanskaffet.

Ostsallad

100 gr Ost i skivor

1 Äpple

1 röd Paprika

5 cm Purjolök

3 msk kallpressad Olivolja

1 msk Balsamvinäger

2 tsk grov Engelsk Senap

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär osten i tärningar. Tärna även äpple och paprika. Finstrimla purjon. Blanda senap, olja och vinäger, krydda. Rör ihop allt och lägg ner i 2 burkar med tättslutande lock.

Jag stekte två klubbor och vingar från en stor kyckling till. Låt kallna och stoppa ner i påsar. Plastgafflar och varsin servett, så var maten klar att äta under resans gång.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/16/fardkost-for-flygresa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

 1. Attans va trist att åka hem till kalla Sverige igen….men 6 veckor måste ha varit underbart!

  • Ja det var härligt, Martina. Lite ruggigare här hemma 🙂

 2. Oj, vad gott det hade varit på ett flygplan. Trodde heller inte att man fick ha med sig till, eller för den delen från, något land alls?

  Får väl säga; välkommen till Sverige!
  Här i Falun har vi det underbart med ett härligt snötäcke som dämpar ljuden och lyser upp själen 🙂

  Ha det så bra
  / Alma Mater

  • Tack Alma Mater. Jag har mat med mig varje gång jag reser, har aldrig blivit av med annat än vatten, som tur är.
   Det är lite mysigt med all snön utanför fönstret. Men jag måste säga att jag längtar tills våren kommer hit till Östersund 😉

 3. Intressant det du skriver om flygmaten som är ett elände, både på planet och vanligtvis på flygplatserna. Men jag blev lite förvånad – trodde inte att det är tillåtet att ha mat med sig. Jag har blivit av med äpple och apelsin i säkerhetskontrollerna, trodde det samma gäller för grönsaker etc.

  • Hej Janicke. En del flygbolag säger ifrån när det gäller att ha med sig egen mat. Men det har aldrig varit något problem i säkerhetskontrollen för mig. Aldrig hört att man inte får ha med frukt, men det är så olika från land till land. I morgon har jag ett inlägg om bra flygplatsmat, finns faktiskt ibland om man letar 😉

 4. Oj, vad fort tiden går! Tyckte det var alldeles nyss du kom fram till Cypern 🙂

  Hoppas ni får en trevlig hemresa och så ber jag att få tacka för alla fina matrapporter du bloggat om från din plats i solen, har varit mycket uppskattat av mig 🙂

  • Hej Veronica. Vad roligt att du gillat min Cypriotiska mat. Det har jag med, vi har verkligen ätit gott och haft det skönt 🙂

 5. Kanske blir det lite lättare att fixa vintern om det inte är så länge. Det är i vilket fall väldigt vackert i Stockholm nu!
  Smart att ha med egen mat på flyget. Det fanns en tid när flygplansmat var något att längta efter, men numera brukar man få köpa en trist, torr macka för 75 spänn, vilket alltid gör en lika arg. Å andra sidan är flygbiljetterna ibland nästan löjligt billiga.
  Funderar fröken Dill

  • Hej. Sitter på Arlanda nu, det var riktigt ovanligt och vackert att se all snön under inflygningen. Håller med, förr var flygmaten en höjdpunkt. Billigt flyg fick vi 1498 ToR till Cypern. Billigast var när jag flög till Antalya för 148 enkel resa för några år sen. Då vill man inte betala lika mycket för flygmaten 😉

 6. Ni skulle ha stannat 4 veckor till… :D. Ingen förändring här hemma, fortfarande lika förbenat mycket snö o kylan håller järngrepp om oss. Allt annat är bättre än detta! 😀

  Kram

  • Ja det hade inte varit så dumt. Får väl bli en sista minuten resa framöver, ifall det blir för kallt 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: