Snabb Kycklinggryta

Min variant av Medelhavskost

Medelhavskost är en diet som det pratas en hel del om. En kost som här på plats består av mängder med grönsaker, fisk, kyckling, nötkött, fläsk, olivolja, ost, yoghurt m.m.

Frukt serveras ofta som dessert, inte så som hos oss, där frukten istället blivit mellanmål. Det som glöms bort i den Svenska varianten av Medelhavskosten, är mängden av helfeta mjölkprodukter, av ko, får och getmjölk. Smör säljs i många varianter. Saltat, osaltat och som Ghee, smörolja.

I den traditionella matlagningen ingår dessutom en stor mängd animaliskt fett från nöt, gris och fågel. Här får djuren växa till sig ordentligt innan slakt och det feta skärs inte bort. Det är ju där en stor del av näringen och smaken sitter, så det är ju inte vettigt att kasta bort de bitarna.

Grytor på feta köttbitar, kompletterat med olika grönsaker som får puttra ihop med vin och kryddor en lång stund, har lagats i århundraden.

Jag använder mycket av Medelhavskostens gröna tänkande i min matlagning.  Tillsammans med mycket naturligt fett, har det blivit en kost som jag mår väldigt bra av.

Jag kan inte se mig leva resten av livet med en kost utan de smaker, färger och strukturer som grönt och frukt ger.

Den här grytan är snabbare än de flesta, eftersom basen är färdigkokt kyckling. Gör ett storkok på en gårdskyckling styckad i mindre bitar, så har Du bra, billig mat till flera måltider.

Kyckling à la Cypern

200 gr kokt Kyckling i bitar

1 Aubergine

1 röd Paprika

1 gul Paprika

2+2 msk Smör

1 dl Rödvin

½ tsk Timjan

2 msk Kycklingfond

10 Kalamataoliver

Havssalt och nymald Vitpeppar

Vitlökssmör

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar. Fräs auberginen i smör, krydda med salt, peppar och timjan.

Lägg i ytterligare en klick smör, efterom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter. Häll på rödvin och fond och låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna. Låt allt bli varmt. Servera med en klick vitlökssmör. Garnera med Tomat och färsk Koriander.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/12/snabb-kycklinggryta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Kyckling ÄR fantastiskt gott och prisvärt! Och med medelhavssmaker måtte det bli en fullträff! Ditt recept verkar läckert

    Trevlig helg!

    • Hej och Tack för det, Lena 🙂 Det här blev en favorit som jag gjort flera gånger nu. Väldigt lättlagat. Ha en skön helg du med.

  2. Den kycklingen lät underbart god. Min J har snöat in på medelhavskost efter att ha läst någon artikelserie i DN. Kanske är en bra idé?
    Tror fröken Dill

    • Hej. Jag tycker Medelhavskost är väldigt gott och jag mår gott av den också. Men med mer smör och grädde förstås, annars blir den för mager för mig. När man äter mindre kolhydrater från bröd och pasta, så är det viktigt att öka på fettet. Testa ett tag så får ni se. Jag har snart kört ett år nu, mår bättre än på många år 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: