Min frukost på Cypern

Vinterns Frukost

Det här har varit vår stadiga frukost under hela vistelsen här på Cypern. Med lite variationer när det gäller grönsakerna och ibland med salami istället för bacon. Vissa dagar som helt vegetarisk frukost, med extra halloumi.

Vi har börjat morgonen med kaffe och en ostrulle med smör, kanel, sesamfrön och psylliumfrön. Så frukosten har blivit mer av en brunch några timmar senare, när jag är klar med min morgonträning.

Jag har haft svårt att hitta bacon som inte består av sammansatt kött med mängder av kolhydrater och andra tillsatsämnen. Inte ens rökningen är äkta utan rökarom tillsätts en hel del märken.

Har hittat ett märke, Kakopetrias, som jag köper i kilospaket. Det är riktigt bacon och har inte mer än den vanligaste tillsatsen vi har hemma, alltså nitrit.

Jag är förvånad att det används så mycket E-nummer. Det verkar inte som om debatten om Glutamatets skadlighet nått Cypern.

Sammanpressat Bacon

Många av de billiga märkena är formpressade till en stor, fyrkantig kaka, ungefär som burkskinka. Perfekt randig, med fett och rött kött lagda i lager, för att efterlikna vanligt bacon.

Vill man inte ha Gluten i sin kost, gäller det också att se upp. En del korvar har vetemjöl tillsatt.

Inte i de traditionella Cypriotiska Loukaniko, men det säljs en hel del Engelska sorter. T.o.m i en del märken av Engelsk Senap finns det mjöl. Så jag har verkligen lusläst innehållsförteckningarnas finstilta text.

Glöm inte att titta på Landet Brunsås ikväll. Där får man veta mycket om fusket med våra livsmedel. Bra programledare som bjuder på en mix av humor, blandat med fakta från experter på mat. Ett av de bästa program jag sett på länge när det gäller mat.

Lowcarb-Frukost

1 paket Bacon

1 liten Zucchini

½ röd eller grön Paprika

½ gul Lök

¼ Äpple

Två tjocka skivor Halloumi

2 Ekologiska Ägg

3 msk Smör

Strimla baconet och skär grönsakerna i jämnstora bitar. Skär halloumin i tärningar. Bryn smöret, tillsätt bacon och låt bli gyllenbrunt.

Rör ner zucchini, halloumi och paprika. Fräs ett par minuter, vänd med stekspade. Tillsätt äppeltärningarna och knäck ner äggen. Stek på svag värme tills äggen stelnat lite, med lock på mot slutet.

Servera med Majonnäs blandat med grovkornig Senap, Tomat och Bladpersilja. Kallpressad Olivolja och Balsamvinäger på tomaten. En kopp Ekologisk Earl Grey till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/10/min-frukost-pa-cypern/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det är svårt att hitta bra bacon här i Sverige också, tycker jag.

    Underbar tekopp!! 🙂

    • Hej Helena. Visst är det en läcker kopp, den är så god att dricka ur 🙂 Hittade den i Sunvings butik här i Ayia Napa. Bästa baconet jag hittat hemma är faktiskt Eldorado’s kilospaket på Willys. Tjocka skivor och varken för salt eller för mycket rökt. Liknar restaurangbaconet jag jobbade med förr.

  2. Trist med alla tillsatser och annat, allt för att lura oss konsumenter. Det är just nu en hel del artiklar och nyheter om det sk köttklistret här i Sverige.

    • Hej Martina. Såg om det här köttklistret igår i DN, visst är det hemskt. Varför inte låta oss äta naturlig mat, utan en massa tillsatser. Det är ju det vi mår bäst av 🙂

  3. En frukost värdig en kung ser det ut som 🙂

    Intressant det där du upptäckt med tillsatser och e-nummer. Det är ju lockande att tro att det är det engelska inflytandet som påverkat …

    Har sett ett och ett halvt avsnitt av Landet Brunsås men nja, jag är inte så imponerad. För mycket skåpmat tramsigt presenterat tycker jag … men smaken är ju som baken, kanske hade jag trissat upp mina förväntningar för mkt helt enkelt.

    • Du må tro att vi mår gott på den här frukosten 🙂
      Tror som du att det är engelsmännens förkärlek för snabbmat med mycket tillsatser, som gjort att det naturliga baconet lyser med sin frånvaro.
      Visst är det lite tramsigt ibland i Landet Brunsås, men det kanske krävs för att folk ska orka lyssna till faktadelarna? Det är ju väldigt mycket trams i TV just nu, så det är nog rätt tänkt att varva lättsamma skämt med fakta som vi alla lär oss något av. Hellre det än att folk fortsätter tro att snabbmaten som svämmar över butikerna är bra mat.

      • Ja, det är nog sorgligt men sant det. Själv är jag en liten faktanörd som älskar att se program på discovery eller liknande om hur saker är gjorda 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: