Kycklinggryta med Bacon och Rosépeppar

Kycklinggryta med Bacon och Rosépeppar

Efter en lång promenad vid ett upproriskt Medelhav, var det skönt att ha lite kycklingrester att ta hand om till lunch.

Jag köpte en gödkyckling på 2,5 kg hos slaktaren häromdagen. En frigående kyckling som fått växa upp på naturlig mat, det kändes verkligen på smaken.  Otroligt mört och saftigt kött. Priset var riktigt lågt för den fina kvaliteten, 4.50 Euro per kilo.

Slaktaren frågade om jag ville ha den styckad, bra när man har ett microkök med minimal skärbräda. Bröstbitarna bad jag att få hela och skar ut själv, innan jag brynte och kokade resten med lök, morot och tomat.

En fin Fond blev det, gott att ha i grytor och såser. Skar ett bröst i stora tärningar och stekte, det är väldigt bra att ha i grytor. Levern stekte jag hel i 10 minuter.

Så det var bara att skära lite bacon och grönsaker när jag kom hem.

Kycklinggryta

100 gr stekt, tärnat Kycklingbröst

1 stekt, stor Kycklinglever

3 skivor Bacon

1 liten gul Lök

1 väl mogen Tomat

3 msk Smör

1½ dl Grädde

1 msk Kycklingfond

1 tsk Timjan

1 tsk Rosépeppar

Havssalt och nymald Vitpeppar

Tärna baconet, skär tomat och lök i bitar. Stek baconbitarna gyllenbruna i smöret, tillsätt tomat och lök. Rör i kryddorna.

Låt puttra tills tomaten och löken blivit mjuka. Lägg i kycklingen och levern skuren i bitar. Häll på grädden och låt puttra tills grytan tjocknat. Koka under tiden några buketter Blomkål.

Servera med Gurka, Paprika, Färsk Koriander och den smörade blomkålen.

Dessert blir det ofta efter lunchen hos mig. Jag tycker det passar med en lite sötsyrlig avslutning på en god måltid, så ofta blir det någon form av frukt. Gärna smörstekt eller som kompott med grädde.

Den lilla extra kolhydratmängden som frukten ger, märks inte nämnvärt i samband med en måltid.

Så njut av en god, liten dessert då och då. Då blir det lättare att motstå andra, onyttigare frestelser.

Den här gången blev det Plommonkompott och Grädde.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/07/kycklinggryta-med-bacon-och-rosepeppar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej!
    Du har fått en award av mig. Kika in hos mig så får du veta mer.
    Emmy.

    • Tack Emmy. Ska titta förbi en sväng 🙂 Har inte så mycket tid att surfa runt hos mina bloggvänner nu när jag är utomlands, men lovar att jag ska skärpa mig när jag kommer hem 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: