Stekta Äpplen med Vaniljgrädde

Gammaldags efterrätt

Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker. Min variant är lite mindre söt än den dåtida, som ofta  bestod av ett ugnsstekt äpple, fyllt med nötter och sirap, med vaniljsås till.

Den här desserten blev betydligt lättare, men minst lika god.

Jag har en favorit bland äppelsorterna här vid Medelhavet, det är Golden Delicious. Aromatiskt, syrligt och inte alltför hårt.

Hemma har vi väldigt goda, röda vinteräpplen, som skulle passa utmärkt till den här efterrätten.

Som Du säkert märkt, använder jag då och då lite honung för att få en liten sötma och smakbrytning i mina desserter.

Det fungerar bra om man inte vill/behöver vara allt för strikt i sitt kolhydratintag. En smaksak alltså, bestäm själv var Din nivå ligger.

Stekta Äpplen i glas

½ fast Äpple

½ tsk Ekologisk Honung

1 msk Smör

Några droppar pressad Citron

Lite Kanel

Några korn Havssalt

1 dl Grädde

Ekologiskt Vaniljpulver

2 Valnötter

Skär äpplet i små tärningar. Bryn smöret och fräs äppeltärningarna några minuter. Häll över honung och citron. Krydda lätt med kanel och salt.

Lägg upp i glas och låt svalna lite. Vispa grädden lätt med vaniljen. Knäck nötterna, bryt i mindre bitar och lägg ovanpå äpplena. Toppa med grädden, strö lite vaniljpulver över.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/06/stekta-applen-med-vaniljgradde/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. […] Birgitta Höglund har en favorit bland äppelsorterna där hon lever vid Medelhavet, och det är Golden Delicious. Aromatiskt, syrligt och inte alltför hårt. I Sverige har vi väldigt goda, röda vinteräpplen, som skulle passa utmärkt till den här efterrätten. Birgitta Höglund tipsar vidare, -som du säkert märkt, använder jag då och då lite honung för att få en liten sötma och smakbrytning i mina desserter. Det fungerar bra om man inte vill/behöver vara allt för strikt i sitt kolhydratintag. En smaksak alltså, bestäm själv var din nivå ligger. Vill du nå Birgitta Höglunds blogg, gör du det här. […]

 2. hej, detta låter mycket gott! Men tror du jag kan förbereda detta dagen innan? kanske inte behöver lägga på grädden förrän servering?!

  • Hej Lena och Välkommen hit. Det går alldeles utmärkt att förbereda innan. Det gjorde jag bland annat till kokboken LCHF för seniorer, där den här efterrätten finns med. Smöret stelnar ju i kylen, men du kan värma på den lite lätt innan serveringen så kommer alla smaker till sin rätt 🙂 Sen på med grädden precis innan serveringen.

 3. Vilken god efterrätt, bra med dina recept för att kan laga dem bara tillsätta mer eller mindre kolhydrater!
  Bor du nere vid medelhavet?

  • Hej Loula. Bra att du tycker det, alla är vi ju olika hur mycket kolhydrater vi vill ha eller tål. Jag är nere vid Medelhavet några månader höst och vår, min rygg mår så bra av det här klimatet. Och kropp och själ mår gott av maten och ljuset 🙂

 4. Detta lät otroligt gott. Det får bli dessert efter söndagssteken imorgon 🙂

  • Vad gott det låter med söndagsstek. Där blir äpplena en perfekt avslutning 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: