Soppa på torkade Trattkantareller

Trattkantarellsoppa

Jag fick en påse torkade trattkantareller av min Syster innan jag for, inte dumt att stoppa ner i packningen. Jag brukar oftast inte ta med mig mat när jag far utomlands, men den här svamppåsen vägde närmare noll.

Trattkantareller är inte en svamp jag använder så ofta hemma, har faktiskt aldrig lyckats hitta några. Men jag har blivit bättre på svampplockning med åren, så i höst ska jag nog snubbla över några.

En soppa passar bra som middag i min variant av lågkolhydratmat. Jag äter det största målet till lunch, och eftersom mättnadskänslan är bättre, så blir det bra med en liten rätt till kvällen.

Jag använder betydligt bättre och ibland dyrare råvaror än förr. Men eftersom portionerna blivit mindre, så är matkostnaden inte större ändå.

Soppa på torkade Trattkantareller

½ dl torkade Trattkantareller

1 dl varmt Vatten

5 cm av det vita från Purjolök

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 dl Kycklingbuljong

2 msk vitt Vin

1 tsk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Blöttlägg svampen i det varma vattnet, låt stå i en timme eller längre.Spara blötläggningsvattnet att späda soppan med. Hacka svampen i mindre bitar och purjolöken fint.

Fräs lök och svamp några minuter. Häll på vin, citron och kryddor. Låt vätskan koka in i svampen. Tillsätt grädde och buljong, koka soppan i en halvtimme. Späd med svampspadet till en bra soppkonsistens.

Servera tillsammans med Ostrullar med Smör och Paprika. Lite färsk Basilika strödd över soppan blev gott.

Jag i Ayia Napa

Som Du ser på klädseln, så har vi haft en del kalla dagar i vinter. Då är det perfekt att ha en soppa färdig att värma efter en lång promenad.

Nu har det vänt till varmare väder, hoppas det håller i sig våra sista två veckor.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/02/soppa-pa-torkade-trattkantareller/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Trattkantarellsoppa är verkligen smaskens! 🙂

    • Ja, svamp är verkligen fint. Speciellt om man har lyckan att hitta den själv 😉

  2. Svampsoppor är alltid toppengott. Man kan inte få för många tips på sådana. Stort tack! Jag avnjöt också en variant till lunch idag. Det var en skogssvamp- och jordärtskockssoppa som jag lagat med inspiration från Carina Brydling i senaste Elle mat och vin.
    Hälsar fröken Dill

    • Varsågod, Fröken Dill. Du har rätt, sopprecept får man aldrig nog av. Jag ska försöka göra det lite oftare framöver. Blir bra att värma mig med i slutet av februari 🙂

  3. Hej Birgitta!
    Soppa är förunderligt gott när den är hemlagad! 😉

    Trattkantareller brukar vi ha gott om, det blir spännande i höst att se om de kommer där de brukar .. Jag behöver fylla upp mitt förråd 😉

    Annars är jag upptagen om dagarna att experimentera med surdeg .. det är så himlens roligt när det börjar bubbla och jäsa i kärlen!
    Vi har tänkt unna oss en brödbit någon gång på helgen.. vad är väl bättre då än surdegsbröd! Jag har lyckats alldeles förträffligt denna gången med en vetesurdeg.. nu står bröden och jäser .. jag dricker kaffe och myser med att läsa på hos bloggvännerna:)
    Ha det gott och välkommen hem såsmåningom!

    • Hej och Tack, Ellinor. Visst är det roligt att baka surdegsbröd. Jag gjorde några i somras, med lingon och blåbär, det blev jättegott.
      Soppa är himla bra när man har rester i kylen, går att blanda till lite vad som helst. Det var många år sen jag åt en pulversoppa nu, minns än den bedrövliga smaken..
      Hoppas brödet blir riktigt gott 🙂

  4. Nu blev Uffe glad. Antar att det kommer att serveras soppa inom en snar framtid !!! Här behöver man värma sej med en soppa, i går hade vi -27* men i dag kan man tro våren är på väg bara -15* :o)
    Ha det så gott under era två sista veckor på Cypern. Kram Ruttan

    • Hej min Vän. Vad kul att få göra honom glad 😉 Vilken tur att ni fått lite vårvärme….
      Det borde räcka med snö och kyla för i vinter nu. Vi ses snart. Hälsa alla. Kram


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: