Biff med Lök

Utskuren Biff med tillbehör

Biff med lök är en riktig gammal krogklassiker. Jag har stekt många såna genom åren, men då har tillbehöret oftast varit stekt potatis.

Nu stekte jag zucchini, paprika och tomat till istället, med ett betydligt färgrikare och smakstarkare resultat. Jag gjorde ett vitlökssmör med timjan till, för att få lite mer fett till det ganska magra köttet.

Biffen köpte jag i köttdisken på Orphanides, 300 gram för 30 kronor. Smaken var väldigt god, men de mörar inte köttet på samma sätt som hemma. Tuggmusklerna fick arbeta lite mer än vanligt, om man säger så.

Biff med Lök

2 st Ryggbiff à 150 gram

2 gula Lökar

½ röd Paprika

1 liten Zucchini

2 Plommontomater

Havssalt och nymald Vitpeppar

3 msk Smör

Vitlökssmör

50 gr Smör

1 riven Vitlöksklyfta

1 tsk finhackad Timjan

Lite pressad Citron

Havssalt

Börja med att röra ihop smöret, så smakerna får utvecklas en stund. Skär zucchinin i stavar, lök i tunna klyftor och paprika i strimlor.

Stek lök och paprika utan att få för mycket färg i en panna, zucchini och tomat i en annan. Håll varmt medan Du bryner biffen ordentligt på hög värme. Stek ca 2 minuter på var sida, krydda generöst med salt oh peppar.

Dra pannan från plattan och låt värmen långsamt fördelas i köttet. Då blir resultatet ett mediumstekt, rosa kött. Vill Du ha välstekt, låt steka ett par minuter extra på låg värme. Lättstekt, en minut per sida och låt sen dra en stund i pannan bredvid plattan.

Servera med de stekta grönsakerna och vitlökssmör. Bladpersilja och Rosépeppar för lite extra färg och smak.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/31/biff-med-lok/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. God biff och turkosblått vatten, kan det bli bättre?
    Undrar fröken Dill

    • Du har rätt, livet känns rätt fint såna här dagar 🙂

  2. birgitta
    Your photo with the pool is so unfair to me this is winter here!!!
    abyaway have a good tim on youyr island !!cheers from cold paris Pierre

    • Hi Pierre. Life is unfair sometimes 😉 But I am sure that Paris in springtime is a lot nicer than in cold Östersund. I will be home in the end of february again, thats when my furcoat is great.

  3. Maten såg både god och färgglad ut 🙂

    Hoppas att ni fått det lite varmare nu, läste att ni haft lite kyligare väder ett par dagar.

    • Hej Veronica. Visst är det härligt med färg i maten. En brun biff med brun lök och brun potatis är inte så fint direkt 😉 Landet Brunsås är en träffande titel Och ett suveränt program, tycker jag 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: