Chokladcrème

Ljummen Chokladdessert

Här kommer ett till recept på en god dessert gjord på riktigt fin, mörk choklad. En dessert som bäst njuts lite ljummen, chokladsmaken kommer faktiskt mer till sin rätt då.

Det är därför som chokladbitar i glass inte smakar så mycket. Chokladen har en rätt hög smälttemperatur, och eftersom munnen kyls ner av glassen, så smälter inte chokladbitarna och man går miste om mycket smak.

River man chokladen innan den får smälta ner i ljummen grädde, så blir det en helt annan smakupplevelse.

En del kanske undrar varför jag blandar i salt när jag gör en chokladdessert. Det är för att den lilla sältan lyfter fram en helt annan dimension hos chokladen. Utan salt blir smaken rätt fadd, det märks tydligt om man använder choklad med hög kakaohalt.

O’boypulver innehåller förutom 80% socker en del salt, annars skulle den upplevas så söt så den blev odrickbar. Fick veta att den innehöll så mycket socker, när jag ringde tillverkaren och frågade för några år sen.

Sen jag gick över till en kost med mindre kolhydrater, är det bara riktig Varm Choklad på kakao som gäller. O’boy och färdigskivad formfranska med ost hör till mitt förflutna, som tur är.

Chokladcrème

4 rutor Mörk Choklad 74%

1 dl Grädde

½ tsk Honung

Ekologiskt äkta Vaniljpulver

Några korn Havssalt

Riv chokladen grovt. Värm grädden försiktigt, den ska bara bli ljummen. Ta från värmen och vispa ned choklad, honung, vanilj och salt.

Häll upp i en liten skål eller kopp. Garnera med riven choklad.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/30/chokladcreme/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Mmm, låter ljuvligt!

    • Hej Jessica. Vad kul att du och så många andra gillar den 🙂

  2. Jättefin blogg du har 🙂 Kraam

    • Hej Madelene och Välkommen till mitt kök. Roligt att du gillar min blogg, det är verkligen skoj att tillverka den 🙂

  3. Åh vad gott det ser ut!! =)

    • Tack Filibabba. Riktigt mums var det 🙂

  4. Smarrigt!

    Tänk, det där med choklad i glas funderade jag på häromdagen då vi åt en massa glass för det var värmebölja. Man får låta chokladbiten ligga kvar i munnen lite så att man känner smaken ordentligt.

    Saltet i chokladen gör verkligen en skillnad. Jag brukar ha i salt i mina chokladtryfflar. Mums! 🙂

    • Hej Linda, vad kul att du gillar min chokladdessert 🙂 Och vad härligt det låter med värmebölja, Cypern har haft kallt ett tag nu. Men i natt var det +15, så nu kommer våren 🙂

  5. Jamen vad härligt!
    Det här ska jag verkligen prova när jag blir sugen.
    Här har vi sedan några år skippat Oboy och när det är så kallt som nu gör vi ibland mjölkchoklad med kakao till killarna. Visst det tog några månader innan de kunde vänja sig vid Oboyfritt, men nu uppskattar de hemmagjord oboy mycket mer. Men det här med ljummen grädde, det låter ju toppen:)

    • Det är en riktig njutning, jag lovar 😉

  6. Detta blir kvällens dessert! Mycket gott. Tyvärr har jag en son som vägrar ge upp sin O boy. Du har inget tips på någon annan snabb chokladdryck. Med kakao så måste mjölken ju värmas för att det ska funka.

    • Hej. Det är just det som är problemet, att kakaon lägger sig som en hinna överst i kall mjölk. Men om du kokar en stor kastrull med riktig varm choklad på kakao eller 70% choklad och sen kyler. Då får ju sonen en nyttig kall choklad 🙂

  7. Detta låter för underbart… Jag brukar smälta några rutor i mikron och sedan blanda ner lite grädde, men nästa gång tror jag att jag ska pröva detta.

    • Hej Lena. Kul att du gillar min crème. Den är absolut värd att testas 😉 Din variant låter också god, choklad och grädde är en höjdare 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: