Lammgryta med Aioli

Cypriotisk Lammgryta

Det här lammet är favoriten bland det jag lagat,  sen jag kom hit till Ayia Napa. Ett exempel på Medelhavskost när den är som bäst.

Lamm är nåt vi äter alldeles för lite av i Sverige, tycker jag. Våra Norska grannar är betydligt duktigare på den fronten. Jag har träffat många långsemestrare från Norge genom åren, som lagar Fårikål väldigt ofta.

Jag är mer förtjust i lammrätter med smaker från Medelhavet, men jag äter gärna den Norska nationalrätten ibland. Här finns färskt lamm i varje butik och grönsaker med mycket smak.

Krossad koriander är en krydda som används mycket här på Cypern. En krydda som har väldigt lite gemensamt med den färska korianderns lite sötsyrliga, parfymerade smak. Fröna smakar lite som en mix av fänkål och oregano.

Tillsammans med vin, tomat och örter ingår den i många Cypriotiska rätter. Lamm lagas mycket i ugn här, men det fungerar fint att låta det puttra länge i en gryta också.

De traditionella, runda vedugnarna, där både bröd och mat bakas, finns i nästan varje trädgård.

Lammlår med rött Vin, Koriander och Tomat

1 skiva Lammlår à 300 gram

4 Plommontomater

2 gula Lökar

2 Vitlöksklyftor

2 små Aubergine

2 msk Smör

2 msk Olivolja

1 dl Rödvin

1 dl Kycklingfond

1 tsk Balsamvinäger

1 msk krossade Korianderfrön

1 msk hackad Rosmarin

1 msk hackad Bladpersilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär tomater och lök i 4 klyftor och auberginen i grova bitar. Bryn lammet i smör och olja ett par minuter på varje sida, salta och peppra. Lägg i lök och aubergine, som får bryna med en stund. Sen lägger Du i tomaterna och kryddar lite till. Låt puttra ett par minuter.

Häll så på vin, vinäger och fond och strö i koriander och rosmarin. Vänta med persiljan till strax innan serveringen. Låt grytan sjuda på svag värme i 45 minuter med lock. Vänd köttet några gånger under tiden.

Ta upp köttet och skär i sneda skivor. Servera i djup tallrik på en bädd av grönsakerna, med en klick Aioli med hackad Bladpersilja till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/29/lammgryta-med-aioli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Älskar lamm. Nu var det länge sedan vi köpte hem ett halvt (eller hur man säger…). Det här ser jättegott ut.

    • Hej Emmy och Tack 🙂 Jag ska nog ta och beställa ett halvt lamm nu i vår, gott att ha i frysen. Och billigt blir det, bara 50 kr kg hemma i Jämtland.

  2. Oj, vilket lam!! Det ser ju ut som en lårskiva!!

    Lam är en av mina favoriter .. och jag har sån tur att jag har det på mycket nära håll 🙂

    Det får nog bli ett lam i år 🙂

    All snö gjorde att vi inte har jagat något rådjur i januari(rådjur och lam är annars ganska likvärdiga). Det är liksom fel att jaga rådjur nu när de har det så svårt med all snö och kommer till husena för att äta ur fågelmaten.. Vi utfodrar dem istället 🙂

    • Hej Ellinor. Du har ju helt ratt, det ar forstas en skiva av laret. Du ser, du ar duktigare pa det har med styckningsdetaljer an vad jag ar 🙂
      Sen blir jag glad att ni ar sa ansvarsfulla jagare ocksa. Ha en fin helg i all snon. Och ursakta bristen pa prickar, sitter vid en grekisk dator 🙂

      Nu är det fixat, lammlår ska det naturligtvis stå. Jag körde visst en direktöversättning av Lambs leg 😉

  3. Instämmer, lamm är fantastiskt! Kommer ihåg att jag har en benfri lammstek i frysen. Det får bli middag på lördag. Recepttips någon?

    • Hej Nilla. Prova att trycka in vitloksklyftor och gnugga in massor av ortkryddor. Bryn och stek sen pa svag varme i ugnen. Kan bli hur gott som helst 🙂

      • Det blev söndagmiddag istället. Smälte smör och kryddade upp det rejält med pressad vitlök, Herbes de Provece, salt och peppar. gjorde ”fickor” med en kniv som jag hällde kryddsmöret i, det som blev över bredde jag ovanpå steken. In i ugnen på 150 grader till rosastekt.Kokade en härlig gräddsås på stekskyn. Det blev verkligen hur gott som helst!

      • Oj vad gott det där lät! Det får jag testa när jag kommer hem, Tack för tipset 🙂

  4. Lamm är toppen! Lite dyrt bara, i alla fall om man vill köpa svenskt. Men färsen är prisvärd.
    Hälsar fröken Dill

    • Hej Froken Dill. Det ar verkligen vart sitt pris ibland. Har nere kan jag ha det som vardagsmat, men hemma far det bli till fest.

  5. Låter supergott o ska absolut testas 🙂

    • Det tycker jag du ska gora. Godaste lammet jag tillagat pa lange 🙂

  6. Ser verkligen superläckert ut! Lamm är ju så gott.

    • Vad roligt att det ar fler an jag darute som tycker om lamm 🙂

  7. Jisses va gott det ser ut. Håller med dig, vi äter alldeles för lite lamm inkluderat mig själv 🙂

    • Hej Martina. Den har far du absolut testa 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: