Lowcarb-bröd i stekpanna med Morötter och Halloumi

Lowcarb-bröd med Morötter och Halloumi

Jag har experimenterat en del med olika sorters alternativ till en smörgås till morgonkaffet. Jag kan ju inte äta av det goda Grekiska brödet längre, så därför fick jag hitta på nåt ännu bättre.

Mina LCHF-pannkakor fungerar riktigt bra, men jag ville ha något lite mer grovt. Med riven halloumi som ger lite sälta, morötter som ger sötma och mandlar blev det fint tuggmotstånd.

Den här morotskakan blev riktigt god kall, med smör och ost på. Kanel och hackad mandel i, gjorde att det blev ännu bättre till kaffet.

Eftersom jag inte har någon ugn att grädda i, så stekte jag kakan på båda sidor. Efter vändningen fick den steka med locket på, tills den var genomgräddad. Den fick sen kallna i kylen. Skär i bitar och njut av ett riktigt bra LCHF-bröd, som dessutom är helt glutenfritt.

Jag såg en intervju med Professor Martin Ingvar på Gomorron. Han berättade om sin nya bok, Hjärnkoll på vikten. Där skriver han och Gunilla Eldh, om hjärnans roll i vårt val av mat och att vi ofta omedvetet väljer sånt som inte är så bra för oss. Belöningscentrat spelar en betydande roll i våra val.

Sen ett år tillbaka gör jag mer medvetna val när jag handlar min mat och väljer bort det mesta av kolhydraterna. Det har fått min kropp att fungera betydligt bättre.

Martin Ingvar berättade också om vad han äter till frukost. Bröd med mycket ägg och nötter med ost på. Ett bröd i samma stil som mitt alltså.

Här kommer en länk till hans hemsida Hjärnkoll. Boken ska jag köpa när jag kommer hem, ska bli intressant att läsa mer om Martins teorier.

Morotsbröd Lowcarb

1 stor Morot

50 gr Halloumi

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grekisk Yoghurt

2 msk Psylliumfrön

20 Mandlar

1 tsk Kanel

Havssalt

2 msk Smör

Riv morot och halloumi grovt. Hacka mandlarna grovt. Blanda med frön, yoghurt och ägg. Smaksätt med kanel och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna med bra teflonbeläggning. Stek hälften av smeten i taget. Platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan. Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme. Gör samma sak med resten av smeten. Du kan också steka den som plättar.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/24/lowcarb-brod-i-stekpanna-med-morotter-och-halloumi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Morotsbröd med Halloumi […]

  2. […] använde mitt Morotsbröd som botten till pizza en kväll, med riktigt gott resultat. Blandade i lite torkad timjan i smeten, […]

  3. Hej!
    Sitter och läser dina goda recept, och vill gärna testa dina brödliknande recept. Äter inte gluten så de låter intressanta! Jag är tyvärr nötallergiker. Har du några tips på alternativ till nötter och mandel?

    • Hej Kristina och Välkommen till mitt kök. Vore kul att höra vad du som glutenintolerant tycker om det här, är ny på att helt vara utan mjöl. Men mår så mycket bättre av det 🙂
      Om du ökar på mängden psylliumfrön eller sätter till lite fiberhusk, så får du en fastare smet. Sesamfrön ger också en bra struktur. När jag kommer hem från Cypern så kommer jag att börja testa med lite mer glutenfria, kolhydratsnåla sätt att baka bröd.

  4. Oj.. det här ska jag genast prova.
    Tack!

    • Varsågod Garlica. Jag äter en bit varje morgon nu, det är väldigt gott att få tugga på nåt brödliknande 😉

  5. Hej Birgitta!

    Jag har lagat många av dina rätter och du är fantastisk, pannkakorna, morotsstuvningen med pepparot, så enkelt och så fantastiskt gott!
    Jag misslyckades dock kapitalt med stekningen. Lät det steka och skulle vända på den i locket och hälften satt fast medan hälften trilla ur. Nu har jag sparat resten av smeten i kylen, tänkte låta den gå i ugnen. Du som kan, vilket gradantal skall jag ha och hur länge tror du?

    MVH
    Camilla

    • Hej Camilla. Tack för berömmet 🙂
      Den var lite knepig att steka för mig också, men om man låter psylliumfröna svälla länge så går det bättre. Sen lossade jag den försiktigt med stekspaden, innan vändningen. Jag har också en liten stekpanna med bra botten, där inget fastnar, det kan vara avgörande vid all pannkaksstekning.
      Prova i smord form på 200gr i 20-30 minuter, då borde den vara lagom gräddad. Lycka till 🙂

  6. hello birgitta
    Looks like you have a good food in Cyprus !!cheers from Paris Pierre

    • Hi Pierre. Yes, there is a lot of good qualityfood down here 🙂

  7. Hej!

    Vad glad jag är att jag hittade denna blogg! 🙂 Vilken härlig mat och fina bilder. Lägger till den i mina bloggfavoriter. Kommer laga många av dina rätter.

    Vänliga hälsningar Marie

    • Hej Marie och Välkommen hit. Tack för ditt fina beröm, alltid kul att höra 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: