Smörstekt Haj med ljummen Rödbetssallad och Dillmajonnäs

Haj till lunch

Det är inte så ofta jag äter hajkotlett till lunch. Men nu köpte jag en fin bit på Orphanides, för 25 kr. Ett kilopris på 6,40 Euro, rätt otroligt för en så fin fisk.

Hajen är som annan fet fisk väldigt känslig att förvara, vilket jag märkt några gånger när jag köpt den i Turkiet. Den klarar inte att ligga länge i fiskdisken.

Den här biten jag köpte var styckfryst och låg nedpackad i is i disken, så den var riktigt färsk och fin när jag tinat den. Hemma brukar det vara problem att få bra fryst fisk, men den här blev nog nerfryst direkt efter fångsten.

Den kräver bara kort stektid i smör i het panna, ett par minuter på varje sida. Sen tar jag pannan från värmen och låter den steka klart på eftervärmen.

Smak och konsistens är helt suverän. Om Du tyckte min Svärdfisk såg god ut häromdagen, så kan jag bara säga att den här var ännu bättre. Testa om Du hittar den hos Fiskhandlaren.

Ljummen Rödbetssallad

3 färska Rödbetor

2 msk Kallpressad Olivolja

2 msk vit Balsamvinäger

1 msk Engelsk Senap

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter. Spola i kallt vatten och skala. Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor. Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in.

Vid serveringen värmer Du dem bara några minuter i en kastrull på svag värme.

Dillmajonnäs

1 dl Majonnäs

1 dl finhackad Dill

2 msk Grädde

½ tsk Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Jag serverade fisken med varma Rödbetor, Dillmajonnäs och Avocado. Citron och Dillkvist till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/23/smorstekt-haj-med-ljummen-rodbetssallad-och-dillmajonnas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. tycker det är fruktansvärt olämpligt att äta haj, pga. av den massiva grymma slakten som är i världen. ät någon annan fisk istället som inte är fridlyst och som simmar i närområdet. inte haj..

    • Hej Amanda och Välkommen till mitt kök. Den här hajen köpte jag och lagade på Cypern i vintras. Där simmade den omkring i närområdet, precis som alla andra fiskar, vet inte om den är fridlyst där. Tycker inte heller om rovfiske 🙂

  2. Det är således en ung blåhaj sort vi tillreder, en vacker sådan och de djufrusna bitar som saluförs är inte från fullvuxna exemplar som kan bli uppåt 250kg . ”Prionace glauca” enligt Lineus. Emellertid finns otaliga läckra recept från både Portugal,Malta,Frankrike då den utbreder sig över många hav över klotet. Den fiskas upp frekvent i områdes beteckningen FAO34 av spanska trålare.

    • Hej Gregory och Välkommen till mitt kök. Tack för dina fina hajrecept, det får jag testa nästa gång vid Medelhavet 🙂

  3. Medelhavsrätter
    Förberedelsetid: 15
    Tillagningstid: 45
    för 4 personer

    Material:

    900 gr. frusna haj fileer
    2 mellan stora lökar skurna i ringar
    4 mogna tomater skurna i tjocka skivor
    4 potatisar skivade
    1 grön paprika, skuren i tunna remsor
    2 vitlöksklyftor, skivade
    1 tsk. persilja
    2 lagerblad
    ½ dl olivolja
    ½ kopp torrt vitt vin
    1 kopp vatten
    salt, peppar
    1 krm muskotnöt
    Utförande:

    Tina de skivade fisk fileerna skölj och torka av med hushållspapper.
    Peppra salta.
    Blanda grönsakerna i en stor skål. Dela hälften i en skål resten i en djup kastrull och strö över lite salt och peppar, hälften av persilja och lagerblad.
    Blanda olivolja med vinet och häll hälften av vegetabiliska blandningen i Kastrullen. Lägg upp skivor av haj ovanpå och täck ännu en gång med resten av grönsakerna, persilja, lagerblad,tilsätt resterande olivolja, vin och vatten.
    Laga maten på svag värme i 40-45.Öppna locket periodvis skaka pannan så att såsen såsen breder ut sig i grytan.
    Servera maten vam och tillsammans med krispiga skivor bröd.

  4. Ört kryddade haj fileer

    Snabbt och enkelt recept
    4 portioner
    Förberedelser: 5
    Tillagningstid: 20

    Material:

    900 g skivad haj
    ½ kopp vitt vin
    2 tsk. matsked torkad dragon
    1 kopp vatten
    4 tsk. matsked olivolja
    salt, peppar
    4 tsk. soppa+ grädde
    Utförande:

    Tina enligt förpackningens instruktioner. Skölj, torka med hushållspapper och lägg i en medelstor kastrull.
    Rör i vitt vin och oliv olja och häll över blandningen på rödhajen. Strö salt och peppar och grädda i förvärmd ugn vid 200 ° C i 20min ungefär.
    Flytta över försiktigt på ett fat och täck dem att hålla dem varma. Lägg dragon i vatten för att mjukna.
    Sila sedan buljongen från pannan i en liten kastrull och tillsätt grädden och dragonen sila av f. Sänk värmen och låt skyn tjockna genom att svalna så att sås bildas utan kokning.
    Servera haj bitarna med vitt ris och sås . Det går bra att byta ut dragon med dill eller fänkål

  5. Ja, den såg verkligen god ut, kan inte tro att den varit fryst.

    Hur är det med dill? Jag vet ju att turkarna använder sig av dill i sin matlagning men hur är det i Cypern? Finns det att köpa på affärerna?

    • Hej Veronica. Cyprioterna använder mycket dill, så det finns att få tag på färsk överallt. 5 kronor för ett jätteknippe 🙂

      • Ja, där ser man … har förvisso varit till Cypern men det var 14 år sedan och mitt sällskap på den resan var inte någon som delade mitt matintresse så det blev inte så mycket utforskande på mataffärer som jag hade önskat.

        För mig är det en av höjdpunkterna på alla resor, jag kan tillbringa lång tid i vanliga mataffärer bara för att titta, beundra och förundras 🙂

        Det är därför jag tycker din blogg är extra intressant, man får liksom följa med på dina matutflykter till affärer och matmarknader 🙂

      • Hej Veronica. Kul att du gillar mina matutflykter. Jag tycker som du, att det är himla skoj att utforska matbutikerna, ett intresse jag haft i många år. Extra kul nu när jag kan skriva om det också 🙂

  6. Vad spännande det låter med haj! Har aldrig testat, ser mycket gott ut. Trevlig helg!

    • Den smakade fantastiskt gott. Trevlig helg till dig med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: