1,5 kilo färsk, fin Kyckling
Här på Cypern går det att köpa en hel kyckling, styckad i små portionsbitar. Med en så stor råvikt på kycklingen, så har den fått växa till sig ordentligt och blir riktigt saftig vid tillagning.
Jag brynte bitarna i smör, och lät dem koka i en gryta med vin och grönsaker. På det sättet fick jag en god buljong på samma gång.
Det här är en styckningsdetalj som jag hoppas vi får se i butikerna framöver, när fler och fler tröttnat på de frysta bitar som kallas ”mörade” av kycklingfabrikanterna i Sverige.
En mager kyckling som får saltvatten insprutat för att bli mör, är långt ifrån de goda fåglar som får växa sig stora och tjocka innan slakten.
Be att butiken tar hem mer färsk kyckling, så kanske vi kan få till en förändring.
Bräserad Kyckling
1 färsk Kyckling, styckad i mindre bitar
1 gul Lök
2 Tomater
1 Morot
2 Vitlöksklyftor
50 gr Smör
2 msk Olivolja
1 tsk Timjan
2 dl vitt Vin
1 tsk Balsamvinäger
Havssalt och nymald Vitpeppar
Bryn smöret och stek kycklingbitarna i omgångar, salt och peppra ordentligt. Värm oljan i en gryta och fräs hackad lök, tomat, timjan och morot. Rör ner lite vin och vinäger.
Lägg ner kycklingbitarna eftersom de blir färdiga. Låt puttra i en timme, späd med vinet i omgångar.
Jag gjorde tre goda såser till den smakrika kycklingen. Tomaconcassé, Avocadoröra och Vitlöksyoghurt.
Tomatconcassé är en riktigt enkel tomatsås, som var populär på restaurang när jag började jobba för snart 30 år sen. Den serverades ofta med Bearnaise, en suverän kombination.
Skålla, skala och tärna 2 Kvisttomater och finhacka en liten gul Lök. Låt puttra till en tjock röra i 3 msk Smör, krydda bara med Havssalt och nymald Vitpeppar. Smörstekningen lockar fram en riktigt intensiv tomatsmak.
Avocadoröran gjorde jag på en halv Avocado som jag mosade grovt och rörde ner 6 hackade Valnötskärnor. Rörde i 1 msk god Kallpressad Olivolja, ½ tsk pressad Citron och Flingsalt.
Vitlöksyoghurten gjorde jag på 1 dl Grekisk Yoghurt och 1 liten, riven Vitlöksklyfta och lite Havssalt.
Tomatröran serverade jag varm till den bräserade kycklingen, med de två kalla som goda följeslagare. Sallad, Gurka och Paprika kompletterade det hela.
[…] fin Fond blev det, gott att ha i grytor och såser. Skar ett bröst i stora tärningar och stekte, det är […]
[…] 2 msk Kycklingfond […]
Det ser verkligen gott och fräscht ut.
Trevlig helg,
Nadja
Tack Nadja. Ha en fin helg du med 🙂
Ja, visst är det otrevligt med allt de preparerar köttet med hemma. Kyckling kan kännas rå och vattnig fast den är tillagad , när de sprutat in en massa vätska.
Första gången jag kom i kontakt med mörad kyckling var när jag jobbade för ca 12 år sen. Den smakade väldigt konstigt, var som fiskbullar i konsistensen. Efter det har jag aldrig köpt mörad, blev riktigt avskräckt.
Just att använda hel kyckling gillar jag! De flesta idag köper kycklingfiléer som blir som suddgummi vid tillagning!
Tack för såsrecepten!
Varsågod 🙂 Det är bedrövligt hur kycklingfiléerna blivit. En enorm skillnad om man skär ut dem själv från en hel.
Det ser jättegott ut, vill ha alla tre såserna 🙂
Kombinationen av de tre blev riktigt bra. Prova till helgen 🙂
När jag har råd brukar jag köpa en halva färsk ekologisk Bosarpkyckling. Det är stora fåglar som blir saftiga och smakar underbart. Tyvärr är de ca tio gånger dyrare än vanliga färska kycklingar…
Hälsar fröken Dill
Den är väldigt fin, kycklingen från Bosarp. Synd att det ska vara sån prisskillnad. Kanske kan bli en ändring när efterfrågan blir större.
Åter hittat bättre råvaror än vi normalt
finner här hemma !
Prova att koka en höna i retsinavin – det
blir en himmelsk sås av den buljongen !
MvH/Einar
Hej Einar och Tack för tipset. Retsina tycker jag är riktigt gott, det ska jag absolut prova.