Svärdfisk med rört Apelsinsmör och Avocado

Fiskelycka

Färsk fisk är inte så lätt att få tag på i Ayia Napa, trots egen fiskehamn. Fiskarna säljer inte sin fångst direkt vid båten längre, utan levererar fisken till restauranger och varuhus i området.

Huvudorten Paralimni, som bara ligger 4 km bort, har flera bra matbutiker. Dit blir det en hel del turer under en säsong.

De långsemestrande pensionärerna har ordnat en gratisbuss till varuhuset Orfanides, klockan 9 på måndagar.

En mycket populär tur, det blev 3 fulla bussar i måndags, jag och 10 till fick stå hela vägen dit.

Jag kommer nog att välja lokalbussen framöver, tur och retur kostar inte mer än 3 Euro. Eftersom priserna är mycket billigare än i turistorten Ayia Napa, så tjänar jag in resan på bara några få varor.

1 liter grädde var över 18 kr billigare på Orfanides 5,04 Euro där mot 6,85 här i byn på lågprisbutiken Plus. Så vi ska vara glada åt våra billiga grädd/smörpriser i Sverige.

Fiskdisken på Orfanides är riktigt fin, jag köpte svärdfisk för 9,99 Euro per kg. Nästa gång blir det nog haj, för 6,40 kilot.

Svärdfisken var den bästa jag smakat, väldigt mjäll och saftig. Den kan vara riktigt torr ibland, när man får den på restaurang. Men om Du steker den bara 2 minuter per sida och den sen får ligga kvar i pannan en stund på eftervärmen, så blir den riktigt god.

Jag marinerade fisken i Kallpressad Olivolja, Citronsaft, färsk, hackad Rosmarin och Flingsalt i några timmar.

Löken förvällde jag i 5 minuter i kokande vatten, lindade den sen i Bacon, som jag fäste med en halv tandpetare, stucken in i löken. Stek i smör i fem minuter, vänd flera gånger. Ta bort tandpetaren vid serveringen bara.

Rört Apelsinsmör

50 gr Smör

2 msk pressad Apelsinsaft

Havssalt

Rör rumstempererat smör med apelsin och salt, tills det är riktigt vitt och pösigt. Kyl, men ta fram en stund innan servering, så kommer smakerna fram bättre.

Servera svärdfisken med en väl mogen Avocado, Paprika, Apelsinkiva, färsk Rosmarin tillsammans med löken och smöret.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/17/svardfisk-med-rort-apelsinsmor-och-avocado/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Kanon gott med lite kapris till och har gjort den med vitlökssmör kanon

  2. Vilken fisk, den såg helt fantastisk ut!
    Tycker fröken Dill

    • Tack, Fröken Dill. Den var så god. Idag blir det Hajkotlett, recept kommer om några dagar 🙂

  3. Jag säger bara – Wow! Vilken läcker maträtt, har aldrig provat svärdfisk men din vackra bild gör mig verkligen sugen på att testa 🙂

    • Hoppas du har en bra fiskhandlare i närheten, för det är verkligen värt att prova 🙂

  4. Vad spännade med svärdfisk, det har jag aldrig ätit.

    • Då får du ta och testa det nångång. På västkusten har ni ju massor av bra fiskhandlare 🙂

  5. Hej Birgitta!
    Det lät exotisk med svärdfisk, jag behövde läsa på, så jag kunde sätta mig in i smakupplevelsen 😉

    Jag trodde vi skulle fått oss en fiskmiddag idag, vi var och pimplade igår.. ack vad vi bedrog oss, fisken ville inte nappa.. endast en abborre på tre timmar.. Nåväl, skam den som ger sig, det blir väl flera turer 🙂

    Ha en fin söndag!

    • Hej Ellinor. Bättre fiskelycka nästa gång.
      Abborre är en riktigt fin fisk, hoppas kunna pimpla lite på vårvintern när jag kommer hem.
      Svärdfisken är väldigt speciell i smak och konsistens, nästan som kyckling faktiskt. Riktigt läcker, bra att grilla på sommaren. Hade den på menyn när jag jobbade, men hemma har jag bara lagat den nån enstaka gång.
      Men se upp för den frysta, köpte en på Coop en gång. Seg som en gammal yllekofta..
      Ha en fortsatt skön dag 🙂

  6. a swede cooking such a fish I go with the eyes shut !! cheers Pierre

    • Hi Pierre. It’s far away from salmon and trouts on my menu now. I really love the fish here in the Mediterranean 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: