Köttbullar i Rosépepparsås

Hemrullade Köttbullar

Jag köpte en riktigt fin blandfärs hos slaktaren. 50% fläsk och 50% nöt. Det resulterade i riktigt saftiga köttbullar med mild smak, lite likt kalvfärs. Så långt ifrån köpta köttbullar man kan komma.

Den bästa grönsaksbutiken här i Ayia Napa, håller till högt uppe i byn, men är värt en promenad. Förutom alla fina frukter och grönsaker, har de också ett stort sortiment av lokala ostar.

Bland annat köper jag en väldigt god Halloumi på lösvikt. Får själv fiska upp den bit jag vill ha ur en hink, med en hålslev.

Riktigt goda oliver säljs också på lösvikt. Jag tycker bäst om de Grekiska oliverna, de Turkiska är lite starkare, så där blir det inte att jag äter dem så ofta.

Rosépepparn plockade jag från ett träd i hotellträdgården, en annan sort än de jag plockade i höstas. Med en mild, aromatisk smak. Kommer att plocka med mig en del hem, matsouvenirer är de bästa presenterna att ta med från en resa.

Köttbullar i Rosépepparsås med Grekisk Sallad

250 gr Blandfärs

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

½ tsk Engelsk Senap

1 tsk Ketchup

Några droppar Worcestersauce

1 krm Paprikapulver

1 krm Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Blanda ägg och grädde med kryddor, såser och frön. Rör ner i köttfärsen och låt smeten stå en timme i kylen, så sväller psylliumfröna och Du får en riktigt saftig färs, utan ströbröd. Bra både för glutenintoleranta och lågkolhydratätare alltså.

Rulla lite större köttbullar och stek i 2 msk Smör i fem minuter. Krossa 1 msk Rosepeppar och strö över, häll på ½ dl Rosévin, ½ tsk Ekologiskt Buljongpulver utrört i ½ dl varmt Vatten. Låt koka upp och häll sen på 2 dl Grädde. Låt puttra några minuter, tills såsen tjocknat lite.

Servera med en Grekisk Sallad bestående av Romansallad, Bladpersilja, grön Paprika, Tomater, Oliver, Fetaost och lite hackad Lök. Kallpressad Jungfruolivolja och Citron till.

En riktigt god dessert blev det också, färska Jordgubbar med Grekisk Yoghurt och Grädde.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/15/kottbullar-i-rosepepparsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] bas till de små pannbiffarna,  använde jag mitt glutenfria recept på Köttbullar. Jag blandade 4 skivor stekt, tärnat bacon och en hackad lök i, det gjorde dem riktigt […]

  2. Oj, så gott det ser ut. Jag håller med dig om matsouvenirer, det är det bästa som finns! Tror inte att jag kommit hem från en resa utan lite olika matvaror 🙂

    • Visst är det kul att hitta mat att ta med hem. Tycker ju en matfantast som jag 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: