Kyckling i Curry

Traditionsrik mat

Kyckling i Curry är en riktigt gammal, god Husmansrätt. Jag hör många äldre som pratar om att de lagar den rätten. Det här receptet blev en lite annorlunda variant, eftersom jag stekte kycklingen först och sen fick den koka i currysky.

Jag köpte det här kycklingskrovet med bara bröstet kvar. Lår och vingar var bortskurna.  Skinnet var kvar, det är ju oftast borttaget på brösten numer, när de säljs förpackade i tråg.

Det här är ett bra tips när Du köper hel kyckling. Skär av lår och vingar och stek sedan brösten medan de sitter kvar på benet. Då blir de saftigare.

De rester som blir kvar på skrovet, när bröstet skurits bort, kan Du ta av när det kallnat och använda till en soppa.

Som jag skrivit tidigare så har jag slutat köpa frysta kycklingbröst, eftersom de nästan alltid är ”marinerade”, dvs fått saltlag insprutat i köttet.

Helstekt Kycklingbröst

1 dubbelt Kycklingbröst med ben

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

1 Lagerblad

2 msk Kycklingfond

1 tsk Curry

1 dl Vatten

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

Bryn smöret i en gryta. Lägg ner kycklingen med ena bröstet ner och bryn det några minuter. Salta och peppra. Bryn andra bröstet och lägg sen i lök och curry.

Vänd kycklingen, så den får färg på baksidan. Häll på vatten och fond, lägg i lagerbladet och på med ett lock. Låt puttra i 45 minuter, vänd kycklingen några gånger under tiden.

Ta sen upp fågeln och passera skyn genom en nätsil. Koka upp skyn, reducera till ca 1 dl och tillsätt 2 dl grädde och låt koka ihop en stund. Smaka av om Du vill ha mer curry.

Skär upp kycklingen och lägg ner brösten att värmas i currysåsen. Servera med stekt Paprika, Aubergine, Tomat och Bladpersilja.

Färska Plommon med Grädde blev en god avslutning

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/09/kyckling-i-curry/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det här jag tänkt en tid, just att köpa en hel kyckling och stycka själv. Man får två filéer, ett par lår och resten blir en fantsatisk fond! Frysta kycklingfiléer blir som suddgummi!
    Härligt recept! Tack!

    • Det blir sån skillnad. Idag köpte jag nästan 2 kg färdigstyckad hel kyckling, perfekt i små bitar. Det får vi börja fråga efter hemma 🙂

  2. Bonjour Birgitta
    your curry looks scrumptious !! cheers from Cold Paris today !! cheers Pierre

    • Bonjour Pierre. Thank’s, hope You will like my recipes from Cyprus, starting on monday. I am down here for 6 weeks now. Great weather, a bit difference from -33 in my hometown a couple of days ago. Take care 🙂

  3. Visst är det trist att man inte kan köpa djupfrusta kycklingdelar längre. Numera är ju även -lår, -ben och -klubbor marinerade. Jag har i alla fall inte lyckats hitta det. Tips någon?

    • Det är om du hittar gårdskyckling i delar, den brukar vara obehandlad. Eller köp en hel kyckling och stycka själv, det är faktiskt inte alls svårt. Får lägga in lite bilder på hur jag gör framöver kanske.

      • Jodå, jag kan stycka en kyckling. Det är ju bara det att det var så behändigt att ha en påse klubbor tex i frysen, när det ska gå fort och enkelt. Men du har ju helt rätt, det är ju inte svårt och tar eg. inte lång tid att fixa själv heller. Dessutom får man ju skrov att koka buljong på:)

      • Precis. Och blir vi fler som ifrågasätter den ”marinerade” kycklingen, så kanske butikerna börjar ta hem vanlig, obehandlad. Det är ju tyvärr ett enkelt sätt för matfabrikanterna att tjäna pengar på vår bekvämlighet. Vi får göra uppror mot sånt.

      • Ja, det är hög tid att bli ”besvärlig kund”:)

  4. Åh så läcker mat!
    Åh så vackra bilder!
    Du är helt fenomenal, du. Faktiskt en njutning att gå in på din blogg. Titta. Läsa. Låta snålvattnet rinna i såväl munnen som i fotoögonen.

    Ha en god fortsättning på det nya året!

    • Hej Ninna. Härliga ord att läsa, då blir jag ännu mer inspirerad att fortsätta 🙂 Ha en fin fortsättning du med.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: